Auto średnie do 8 tys.

17 Wrz 2014, 20:42

Polo 1.4 pali więcej niż moja Astra :mrgreen:
Jak ekonimiczne to własnie takie Clio 1.2 jest okej albo Yaris??
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

17 Wrz 2014, 20:46

O yaris nie mogę złego słowa powiedzieć, chociaż wkurza mnie fakt, że jak gadam z rodzinom o autkach i mówię, że myślę o yaris i, twierdzą, że jest to auto babskie :o , a myślałem przez pewien czas, że jest to na 100% te, które wezmę, ponieważ pali tyle co nic, psuje się raz na rok za 100 zł i jedzie szybciej od rowerzysty :p.
Yahumat
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 08 2014
Auto: Fiesta mk3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

17 Wrz 2014, 20:49

No babskie trochę jest :mrgreen:
Widzę że masz Fieste to może Mk5 z silnikiem 1.25?
Koniu
Forumowicz VIP

17 Wrz 2014, 20:59

Nie, lepiej nie forda wole już unikać xD, u mnie tylne nadkole było załatane parą jeansów przy użyciu żywicy, bo tak je wyżarło, że nie zostało praktycznie nic xD... Jeżeli o sam wygląd chodzi to podoba mi się astra 2, grande punto, megane, corsa c. Ale jak patrzeć na to co jest najważniejsze to jednak spalanie :p, kumplowi na miesiąc astra 1 1.6 wychodzi 250 zł, ja bym jednak chciał zejść do co najmniej połowy tego, a najlepiej, żeby nawet było to nie więcej niż 100 zł xD. Ogólnie to liczę, że dziennie ok 20-24km robić (10-12 w jedną stronę), a do tego jakieś zakupy czy coś od czasu do czasu też się przydadzą, z tym że wg mnie to za mało na diesel, więc tak na przykładzie astry 2 myślałem kupić ją za ok 5-6 tys, za 2-3 tys zrobić lpg a resztę na opłaty dać.
Yahumat
Nowicjusz

17 Wrz 2014, 21:15

Było ostatnio na forum że 1.4 nie należą do ekonomicznych.
Jeśli nie 45 to może 25? Podobne kształtowo do Polo.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - poliftowy.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Wrz 2014, 21:23

Yahumat napisał(a):Nie, lepiej nie forda wole już unikać xD, u mnie tylne nadkole było załatane parą jeansów przy użyciu żywicy, bo tak je wyżarło, że nie zostało praktycznie nic xD...
Jak się nie sprawdza tylko ulepa kupuje to tak jest. Fiesta Mk5 w Twoim bdżecie będzie bardzo bardzo zadbana i taki cudów na bank nie będzie.
:ok:
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie blokuj skrzyżowania i pasów
    Skrzyżowanie zablokowane przez samochód, który nie zdążył przez nie przejechać np. przed zmianą świateł, to częsty widok. Perspektywa mandatu nie zawsze wystarczy, by zapobiegać takim zachowaniom kierowców. ...

17 Wrz 2014, 21:33

Za roverem będę patrzył, ale jest ich stosunkowo mało niestety :c, co do fiesty to nie lepiej już 6? Jest o niebo ładniejsza, a np. na otomoto jest dużo więcej modeli niż mk 5 :) .
Yahumat
Nowicjusz

17 Wrz 2014, 21:41

Jak trafisz (bardzo, bardzo, bardzo watpliwe) to pewnie że lepiej. Ale na 80% wyjdą takie kwiatki jak w Twojej obecnej :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

17 Wrz 2014, 21:52

Ale fieste mk3 mam jeszcze od ojca xD, a nie jest to osoba, która traktuje auto jak należy. Ale wiesz, ona była w 96 składana, a jak wiadomo blachy forda nie są zbyt superowe xD, chociaż w sumie poza blachą to nic tak poważnego czy drogie się nie działo ;).
Yahumat
Nowicjusz

17 Wrz 2014, 21:58

Yahumat napisał(a): przykładzie astry 2 myślałem kupić ją za ok 5-6 tys, za 2-3 tys zrobić lpg a resztę na opłaty dać.
Astra II to przynajmniej 8k :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

17 Wrz 2014, 22:01

Wiesz, jak się dba to się ma :ok: Są i ładne Mk3 czasem ale jak patrzeć z Twoim budżetem to za 6-6.5k kupić Fiestę Mk5 z dobrym wypasem i silnikiem 1.25 i zainwestować w porządne zabezpieczenie w warsztacie. Kasy jeszcze sporo zostanie np. na alusy, opony zimowe :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

18 Wrz 2014, 07:23

Sporo jeździłem Polo Classikiem z 1,4-60KM. Spalanie w mieście było niewielkie i oscylowało tak pod 8l. Tyle,że auto wtedy było prawie nowe. Czy 60 KM to mało? Proponuję niedowiarkom najpierw przejechać się tym autem i zobaczyć że są tam "prawdziwe konie" i że to auto niewiele ich gubi po przeniesieniu na koła. Poza tym skrzynia jest dobrze zestopniowana. Silnik jest niewysilony z tej pojemności ,a co za tym idzie długowieczny. Mimo przerażającej mocy 60 KM, niektórzy zdziwiliby się jak to auto jeździ, Proszę się najpierw nim przejechać a później porównywać z zakatowanymi przez dresów np 90-konnymi Civikami.
Przejechałem takim autem kilkanaście tysięcy kilometrów i piszę nie teoretycznie ale perspektywy kierowcy.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Skrzynia biegów: Manualna

18 Wrz 2014, 20:42

artur73 zaraz ktoś napisze że 8l w Polo 1.4 to dużo..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

18 Wrz 2014, 23:45

A to jeszcze pytanie o te ostatnie autko, co sądzicie o awaryjności, spalaniu i ogólnie w corsie c 1.2 75KM? Bo tak czytając na temat tych aut, znalazłem, że spokojnie za 6-7l da się jechać w mieście (mi głównie chodzi o miasto a jadę raczej ok 60km/h, więc pędzić mi nie trzeba w sumie, a na spalaniu mi zależy. Czy jednak taniej by wyszło wziąć auto typu golf,rover 25,astra ii,megane i zrobić sobie w gazie (jeżeli chodzi o eksploatację i (głównie) spalanie)?
Yahumat
Nowicjusz

19 Wrz 2014, 01:12

Od Corsy C wolałbym już to Polo. Sporo jest narzekań na osprzęt napinający rozrząd w tym silniku. A tak poza tym,to najlepiej szukać po prostu auta w dobrym stanie. Jak się trafi,to znaczek na masce nie będzie najważniejszy! :)
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Skrzynia biegów: Manualna