Auto średnie do 8 tys.

19 Wrz 2014, 11:08

Witam kolegę. Jako że sam szukam auta trafiłem na takie ogłoszenie:
[link do oferty na Olx wygasł]

Nie wiem gdzie mieszkasz ale fiesta mk6 pojawiła się w propozycjach więc podrzucam :)
MałyDżo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2009
Auto: Nie mam

19 Wrz 2014, 11:11

Mi tam o znaczek nie chodzi :p, fakt jest taki, że Polacy lubią niemieckie a Niemcy japońskie, więc każdy ma co lubi xD.. Ogólnie chodzi mi o to, na czym bym lepiej wg Was wyszedł? Kupić małe autko typu clio, polo, corsa z silnikiem 1.2-1.4, czy bardziej ekonomiczne byłoby kupić auto normalnych rozmiarów jak astra, golf, megane, leon itd. i jeździć na gazie? Fajna ta fiesta, ale tak czy tak jest to ode mnie 500km drogi, więc raczej odpuszczę xD.

A taki mały PS.
Muszę przyznać, że jak dla mnie wnętrze polo III po liftingu robi największe wrażenie z w.w autek :ok:
Yahumat
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 08 2014
Auto: Fiesta mk3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

19 Wrz 2014, 14:10

Yahumat napisał(a): wnętrze polo III po liftingu robi największe wrażenie
Bardziej plastikowego chyba nie widziałem. Duże lepsze materiały były przed liftem.

Ta Fiesta to niezły złom.

Ja bym brał większe auto :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Wrz 2014, 17:44

Według mnie auto pofirmowe.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Wrz 2014, 19:34

Yahumat napisał(a):Kupić małe autko typu clio, polo, corsa z silnikiem 1.2-1.4, czy bardziej ekonomiczne byłoby kupić auto normalnych rozmiarów jak astra, golf, megane, leon itd. i jeździć na gazie?

W mieście licz sobie z zapasem 10 litrów (lepiej się dobrze zaskoczyć niż martwić)
Diesel zawsze spali mniej (jeździłem w Lbn 1.9 D i na prawdę mało palił)
Jak kupisz małe autko to spalanie może być mniejsze ale kwestia czy sprawny silnik +jaką masz nogę. Wychodzę z założenia że facet ma mieć samochód duży (nie do przesady) czyt. golf, a nie małą renault megane.
Pamiętam taką historię że w górach jechały dwa tiry a pomiędzy nimi cienias, tir z tyłu stracił hamulce i finał był taki że z cieniasa zrobiła się harmonijka. większe auto daje większe bezpieczeństwo.
poohateq
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 03 1987
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Poszukuję
Silnik: Ekonomiczny Pazur
Paliwo: Inne
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

19 Wrz 2014, 19:51

poohateq napisał(a):Diesel zawsze spali mniej
Na trasie, w mieście też dyszkę weźmie jak zimny.
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renowacja zniszczonej skórzanej tapicerki
    Chciał bym się z Wami podzielić wiedzą na temat renowacji skórzanych tapicerek. Mam za sobą ok. 20 odnowionych foteli, kilka kanap tylnych, boczków drzwiowych oraz kierownic. Właściwie uczyłem się na własnych ...
    Bezpieczeństwo pieszego na drodze
    Według statystyk, w 2012 roku doszło do 10 309 wypadków z udziałem pieszych, w wypadkach tych zginęło 1 167 osób, a rannych zostało 9 945 osób. Wypadki z udziałem pieszych stanowią prawie 33% wszystkich ...

19 Wrz 2014, 20:44

Koniu napisał(a):Na trasie, w mieście też dyszkę weźmie jak zimny.

mi diesel nagrzewał się szybko, i ogólnie w mieście palił 8-9 litrów :D
poohateq
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 03 1987
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Poszukuję
Silnik: Ekonomiczny Pazur
Paliwo: Inne
Rok produkcji: 2000

20 Wrz 2014, 08:51

Zależy o którym silniku diesla piszemy dokładnie,ale fakt że jeżeli będzie zimny to spali więcej zanim się nagrzeje,to naturalne. W tym przypadku akurat takze szukałbym kompaktowego samochodu.
Rolcar
Początkujący

Auto: Ford Focus II
Silnik: 1.6

20 Wrz 2014, 12:24

A jest mozliwosc ta astra ii np. 1.6 16v zejsc spalaniem w miescie do ok 7l/100km(benzyna) ? Albo ktoryms z wymienionych przeze mnie?
Yahumat
Nowicjusz

20 Wrz 2014, 12:42

1.6 16V lubi łykać olej i 7l to w trasie weżmie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

21 Wrz 2014, 11:45

A jeśli myślę już o tych małych i miałbym do wyboru miedzy polo 3 fl a corsa c , co lepiej wybrać? Ogólnie chyba będę brał z tych dwóch bo u mnie bardzo ważne jest spalanie w mieście a przeglądając ile się da stron o tych autkach i jako tako licząc wyszło mi, że spalają (polo 1.4 60, corsa 1.2 75) w granicach 6-8l oraz w miarę tanio się remontuje. Na pewno wg mnie na corse na plus wpływa to, że za taką kasę będę miał klimatyzację i parę innych bajerów, czego raczej w polo trudno uświadczyć.
Yahumat
Nowicjusz

22 Wrz 2014, 20:30

A golf 4 1.4 75Km i polo 3 1.4 60 km. Którego lepiej wybrać w tym wypadku golfa czy polo, jeżeli oba są w dobrym stanie (chodzi o spalanie głównie), sprawdziłem, że po mieście nie daje rady u mnie jechać powyżej 60, a mi chodzi głównie nawet w 95% o miasto.
Yahumat
Nowicjusz

22 Wrz 2014, 20:35

Odpuść 1.4 w Golfie,nie jedzie i pali jak smok..
Barol
Awatar użytkownika

22 Wrz 2014, 20:46

Tą fiestą, którą jeździłem mk3 miała 50 koni i w 5 osób spokojnie mi nie brakowało xD, a bardziej w tym temacie ojciec mógłby się wypowiedzieć bo parę dobrych lat nią jeździł, ale jak z nim gadałem to mimo tego, że ruszał nią dosyć sprawnie to nigdy nie narzekał na spalanie wyższe niż 7/100. Ogólnie ja nie potrzebuje ruszać ze świateł na wyścig mi po prostu zależy, żeby dojechać, zresztą i tak jestem osobą popierającą ecodrivin xD.
Yahumat
Nowicjusz

22 Wrz 2014, 21:00

Fiestą w 5 osób? Samobójca? :mrgreen:
Golf 1.4 to padło
Polo 1.4 tylko do miasta
jak chcesz robić wycieczki to po kiego się męczyć?
Kup coś klasy C co dobrze jedzie i sie nie psuje a przy tym mało pali.
Koniu
Forumowicz VIP