Auto średniej wielkości do 7.000€ (+/- 30.000PLN)

06 Mar 2017, 10:05

Witam,
w okolicach Maja zbieram się z zamiarem kupna auta z za zachodniej granicy.
Budzet to 7.000€ w przeliczeniu na złotówki to ok. 30.000zł.
Auta szukam sobie na spokojnie już teraz, żeby się zorientować na co w ogóle uwagę zwracać. Potrzebuje opinii ludzi, którzy się na tym znają i mogą mi coś sensownego powiedzieć. Mam pewne wymagania, mam już nawet listę aut, które najczęściej przewijają mi się w ogłoszeniach jakie przeglądam na jednej z największych stron z ogłoszeniami motoryzacyjnymi z niemiec. Chciałbym kupić samochód możliwie jak najmniej awaryjny, na to niestety nie ma reguły, każdy egzemplarz jest inny na dobrą sprawę.

Czego szukam?
Rocznik: 2007 w górę, ew. 2006 jak kopara opadnie,
Pojemność: do 2000cm³, od 100KM mocy.
Z wyposażenia:
- komputer pokładowy,
- kierownica wielofunkcyjna (fajnie jak by była, nie jest jednak wymogiem),
- tempomat,
- światła ksenonowe,
- nie mam określonego rodzaju paliwa.

Lista aut, które w interesującym mnie przedziale cenowym przewija się najczęściej, z opisem dlaczego biorę pod uwagę lub dlaczego nie:

- Alfy Romeo (wszelakie) - nie biorę pod uwagę - może stereotypy, może uprzedzenia, ch...a wie.
- Ople Astry H - większość z nich w takim przedziale cenowym to GTC i TwinTopy, Astra H jezdzilem, chwale sobie, lecz szukam 4/5 drzwiowego samochodu, Astra nie robi na tyle szału, żebym miał rezygnować z tylniej pary drzwi. - nie biorę pod uwagę.
- BMW serie 1, 3, 5 - boję się kosztów utrzymania aut tej marki. - nie biorę pod uwagę.
- VW Passat 6 gen. - większość (jak nie wszystkie) 2.0 TDI - opinia znana każdemu - nie biorę pod uwagę.
- Mercedesy (wszelakie) - nie kupiłbym M-B w takiej cenie - po prostu.
- Mini Coopery - nie takiego auta szukam, nie znam marki, nie mam pojęcia jak z eksploatacją. - nie biorę pod uwagę.
- Peugeoty, Renaulty, Citroeny - Francuzy - z góry nie biorę pod uwagę.
- Mazdy 3/6 - niestety 99% w ogłoszeń to Diesel (który ma już też wyrobioną opinie), stąd odpada.
- Audi - 90% ogłoszeń to B7 2.0 TDI lub A6 2,0 TDI - odpadają w przedbiegach.
- Opel Insignia - auto w porządku, lecz już dość spore rozmiarowo, poza tym, cierpi na nadwagę i obawiam się, że do 2.0 niestety do tego budżetu nie bedzię nic wartego uwagi.
- Opel Astra J - w większości dobrze wyposażone Diesle 1.7 - nie zagłębiałem się jeszcze w opinie na temat tych silników, aczkolwiek o samym aucie słyszałem wiele dobrego - w większości kombi - wybierane byłoby bardziej rozumem niż sercem.
- Skoda Octavia - wiadomo, każdemu dobrze znane raczej wątpliwej kultury diesele, aczkolwiek o dobrej opinii - kolejne kombi wybierane raczej rozumem niż sercem.
- Ford Mondeo - spora części z dość dobrze opisywanym Dieselem, choć trafiają się i takie z benzyniakami, auta podobające się mi i mojej kobiecie, aczkolwiek kobiecie przeszkadzające już gabaryty.
- VW Golf V - no i tutaj jest w czym wybierać... Aut jest ilość spora, w różnych zestawieniach, czy to 2.0 TDI z dpfem, 1.4 TSI, 2.0 FSI bądź odmiana... 2.0 FSI Turbo (wersja 200 konna, GTI). Poprzez manuale, DSG i inne...
Auto zdecydowanie pasujące mojej kobiecie, ciut większe od naszego aktualnego samochodu, ale nie za duże. Ja mam podobne zdanie, jest wiele opcji silnikowych, ja natomiast - wybierając sercem szarpnąłbym się na wersje GTI, gdyż jest ich sporo w tej cenie, wyglądają na prawdę na zadbane. Rocznikowo zazwyczaj od 2006 w górę, i tutaj to są te roczniki 2006, na które byłbym w stanie się skusić. Jeżeli mowa o GTI, to tylko wersje 4 drzwiową.
Poczytałem trochę o nich, i wiem, że trzeba liczyć się ze spalaniem rzędu 10l w górę, w mieście, nawet przy spokojnej jeździe i w razie awarii liczyć się z troche większym wydatkiem niż przy wersjach "cywilnych".

Ogólnie rzecz biorąc, szukam samochodu większego niż Toyota Yaris, 4 drzwiowego, raczej wygodnego, ale z racji tego, że mała kobieta nim jeździć będzie to boi się aut większych (np. Mondeo/Insigni), które dla mnie są ok gabarytowo, ale jej zdanie jest też brane pod uwagę. Auta z lekkim "pierdo...", żeby zapas mocy miał zawsze, stąd te GTI mi tak w oko wpadły.

Na ogół samochodem jeżdże 17km w jedną stronę do pracy, przez 1.5km miastem, potem normalna droga, od 100km/h w górę, Aczkolwiek, z racji tego jakie auto mamy teraz, jeżdżę dużo mniej dla przyjemności, a tak też lubiłem pojeździć. Po prostu wsiąść, wlać i pojeździć, pozwiedzać. Stąd spadła też ilość kilometrów robiona rocznie i jeżdżę dużo mniej niż to miało miejsce wcześniej.
Na te chwile max 10.000 tyś rocznie.

Tak jak już mówiłem, mam czas do Maja, ale chciałbym już teraz mieć obrany kurs i wiedzieć za czym się rozglądać i do kogo dzwonić umawiać się na oględziny.

Pomóżcie mi proszę wybrać coś, co sprawi, że znowu będę czerpać przyjemność z jazdy. Liczę na wasze mniej, bądź bardziej fachowe opinie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Pkjak
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 06 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Toyota Yaris
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

06 Mar 2017, 10:41

Kupujesz rocznikiem i sypiesz stereotypami odnośnie marek, a nie modeli. Dzisiaj mamy takie czasy, że nie znaczek jest wyznacznikiem solidności, a konkretny model - przykład: Renault Megane III będzie o wiele lepsze niż Golf V, w którym ciężko polecić dobry silnik dla Ciebie (diesle odpadają przy takiej jeździe)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

06 Mar 2017, 11:12

Mam aktualnie auto z roku 2006, stąd patrze na rok. Gdyż chciałbym kupić auto młodsze, ew. z tego samego roku, ale na pewno nie starsze.

Zależy kto jak co nazywa, wszystko co o autach wiem, czytając prase motoryzacyjną czy fora internetowe wypisałem sobie na tej liście u góry. Ty to nazwiesz stereotypami, ja nie pisze tego, bo mi tak jakiś przysłowiowy "janusz" powiedział, poparte to jest informacjami z różnych źródeł.
Pkjak
Nowicjusz

06 Mar 2017, 12:01

No to powiem tak, lepiej jakbyś kupił całkiem udane Renault Megane III, które nie cierpi na lawinę usterek niż drogiego Golfa V z mało udanym silnikiem czy tandetną i też drogą Toyotę Auris II.
Ciekawe są też Kia Cee'd i Hyundai i30 z końca produkcji przy tym budżecie.
Peugeot 308 i Citroen C4 II z francuzów nie namawiam, bo i tak nie ma co polecić z benzyniaków.
Astra J ok i najlepiej z 1,4T.
Focus mk3 też jest ok.

P.S.
Co dla Ciebie oznacza radość z jazdy?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

06 Mar 2017, 13:56

Tylko pytanie czy Megane III 1,4 TCE 130 koni zapewni fajną dynamikę??
Golf V GTI 2,0 TFSI będzie dynamiczniejszy i mocniejszy.

Z kolei Megane GT czy tam RS to już w ogóle nie ten budżet.

Ja bym na miejscu autora wybrał Leona 2.0 turbo 200 koni, bo mniej popularny i wizualnie chyba fajniejszy niż już dzisiaj nudny Golf.
ale sam silnik czy ja wiem czy 2,0 TFSI to taki kiepski motor? rozrząd na pasku..trzeba pilnować żeby się nie zasyfił silnik tym nagarem a reszta normalne eksploatacja.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe

06 Mar 2017, 18:43

[link do mobile.de wygasł]

Przeszukałem Leony, bo te we wcześniejszych ogłoszeniach mi się w ogóle nie pokazywały, ten ciekawie wygląda, jak uważacie?
Pkjak
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

06 Mar 2017, 18:52

Ja już kilka razy widziałem ogłoszenia Cupry z dopiskiem "silnik wymieniony na gwarancji". Chyba nawet kiedyś taki był w "Zakupie kontrolowanym" ale w mocniejszej wersji 280KM czy jakoś tak.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

06 Mar 2017, 19:20

Pkjak napisał(a):Leon FR, Navi, Xenon, Sitzheizung. 2.0 FSI Turbo, 200PS.

Przeszukałem Leony, bo te we wcześniejszych ogłoszeniach mi się w ogóle nie pokazywały, ten ciekawie wygląda, jak uważacie?

Ciekawie? Przyjrzyj się dobrze, cały kolorowy w różnych odcieniach przedni prawy błotnik źle spasowany i kierownica wytarta
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Mar 2017, 19:34

Nie zauważyłem tego błotnika i kierownicy, zdjęcia wysoką jakością nie grzeszą... Rzucił mi się w oczy odcień drzwi i błotnika od strony kierowcy a reszty, ale myślałem, że to może po prostu kwestia jakości zdjęcia. Ciężko ocenić stan auta na zdjęciach, to mnie wk... a jeździć po kilkaset kilometru do każdego auta, żeby obejrzeć to z 30,000 zostanie 10,000 na auto :P

Zgłupiałem... Aut od cholery, a tak na prawdę 1/50 warty w ogóle wejścia w ogłoszenie i wczytanie się czy obejrzenie zdjęć. Nie wiem już sam.
Pkjak
Nowicjusz

06 Mar 2017, 19:57

Kolego włożyłeś kij w mrowisko mając odwagę pytać tu o VW. Kilku użytkowników tutaj łapie potworny ból dupy jak czytają słowo Volkswagen. Sam pytałem nie tak dawno temu o VW Golfa to moderator mike zamknął mi temat :lol: :lol: :lol:
Bierz tego Golfa GTI i nie myśl nawet o Megane zrobionej z plastiku z recyklingu. W ogóle francusko-włoskie-koreańskie wyroby sobie odpuść, chyba że masz dość kasy na naprawy. Ojczyzną samochodów są Niemcy.
TYLKO VW AG !!!
Artur761
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1995
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Golf 6

06 Mar 2017, 20:05

Artur761 napisał(a):Kolego włożyłeś kij w mrowisko mając odwagę pytać tu o VW. Kilku użytkowników tutaj łapie potworny ból dupy jak czytają słowo Volkswagen. Sam pytałem nie tak dawno temu o VW Golfa to moderator mike zamknął mi temat
Bierz tego Golfa GTI i nie myśl nawet o Megane zrobionej z plastiku z recyklingu. W ogóle francusko-włoskie-koreańskie wyroby sobie odpuść, chyba że masz dość kasy na naprawy. Ojczyzną samochodów są Niemcy.

Heil Hitler :lol: :lol: :lol: weź gościu daj spokój bo od razu widać jaką masz wiedzę o motoryzacji. Zatrzymales się chyba w latach 80-tych.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

06 Mar 2017, 20:05

Artur761 napisał(a):W ogóle francusko-włoskie-koreańskie wyroby sobie odpuść, chyba że masz dość kasy na naprawy. Ojczyzną samochodów są Niemcy.
:ok:

Cieszę się, że zostałem zapamiętany :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Mar 2017, 20:11

Kao to dlaczego jeździsz E60? Zresztą nie zaśmiecajmy tematu ale hipokryzja jak wylewa się tutaj czasami śmieszy. Wielcy miłośnicy motoryzacji a w rubryce AUTO w 90% przypadków niemieckie auto :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
TYLKO VW AG !!!
Artur761
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1995
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Golf 6

06 Mar 2017, 20:14

Panowie, a może by tak jakieś konkrety? Macie chwile najwyraźniej skoro wylewacie nic nie wnoszące do tematu "wrzuty" jeden na drugiego. Podeślijcie tu linka z czymś, co ma waszym zdaniem ręcę i nogi.
Pkjak
Nowicjusz

06 Mar 2017, 20:19

Artur761 napisał(a):Kao to dlaczego jeździsz E60?
BMW to jedyny Niemiec jakiego uznaje ale nie jestem jakimś tam wyznawcą i miłośnikiem jednej marki jak Ty. W swojej karierze sprawdziłem wiele marek od amerykańskich poprzez włoskie do japonskich. I teraz czytaj uważnie. Ważny jest model nie marka.

Co do tematu a co powiesz na Hondę Civic VIII 1.8 140KM auto zebrało bardzo dobre opinie. Uchodzi jako trwałe i przyjemne.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika