Auto start stop honda jazz 1.3 hybrid

23 Kwi 2023, 12:23

Witam ponownie
Czy ktoś mógłby mi pomóc z tym problemem? Zazwyczaj nie mam nic przeciwko systemowi start - stop, ale przy skrzyni CVY często zdarza mi się że na niskich obrotach wjeżdżając w zakręt z dohamowaniem , przy dodaniu gazu nastepuje nagłe szarpnięcie. Nie wiem co to jest , ale wydaje mi się że to właśnie ten system to powoduje. Kiedy chcę dodać gazu na sekundę przedtem silnik się wyłącza istąd to szarpnięcie...
A może się mylę? proszę o pomoc.
pozdrawiam
RalphSing
Nowicjusz

Zdjęcia: 7
  • 23 Kwi 2023, 22:12

To co opisujesz to pewnie wynika z odpalenia silnika spalinowego. Takie delikatne szarpnięcie przy lekkim operowaniu gazem można wyczuć w nawet najnowszych hybrydach. Przy bardziej dynamicznej jeździe jest to mniej wyczuwalne lub praktycznie nie jesteś w stanie tego wyczuć.

Tu im starsza generacja hybrydy i im większy przebieg tym bardziej może być coś takiego odczuwalne.

Kolejna sprawa to to że tego nie unikniesz bo nie wymusisz pracy silnika przy hamowaniu przy niższej prędkości.

Tylko w tej sytuacji zaobserwowałeś taką przypadłość?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Kwi 2023, 17:04

Tylko kiedy usiłuje przyspieszyć np. podczas wychodzenia z zakrętu i jak mi się udało zaobrserwować częściej kiedy jadę pod górę. Martwi mnie tylko że ostatnio te szarpnięcia są jakby mocniejsze. miałem wcześniej rav4 hybryde i Outlandera Phev i niczego takiego nie było...
    To mówisz że nie da się zablokować auto start-stop w Jazzie hybrydzie?

pozdrawiam
    RalphSing
    Nowicjusz

24 Kwi 2023, 17:20

RalphSing napisał(a):To mówisz że nie da się zablokować auto start-stop w Jazzie hybrydzie?
    W hybrydzie nie masz jako takiego systemu S&S. Nie da się wymusić jazdy cały czas na silniku spalinowym. Jaki ten Jazz ma przebieg może to wina poduszek przy silniku, skrzyni które lekko wyrobione dają taki efekt.

Jechałem RAV4 nie raz w hybrydzie i przy delikatnym traktowaniu gazu czuć odpalanie silnika. Nie każdy to wyczuje ale da się szczególnie jak bardzo delikatnie muskasz gaz :wink:
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Kwi 2023, 19:34

przebieg jest spory 175 tys.
    Nie mówię tu o lekkim szarpaniu, czy poczuciu że włącza się silnik.
    To jest raczej duże szarpnięcie...
    Powiedz coś więcej o tych poduszkach proszę, może znasz jakiś clip na youtube opisujący problem?

dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
    RalphSing
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tuningowany Lexus LC 500 na SEMA Show w Las Vegas
      Wyścigowa wersja Lexusa LC 500 powstała na bazie prototypu. Auto zadebiutowało wczoraj na targach Specialty Equipment Market Association w Las Vegas. Ma nadwozie o zoptymalizowanej aerodynamice, sportowe zawieszenie, hamulce, ...
      Auto Moto Show - Skaryszew 2012 / relacja
      W niedzielę 03 czerwca byliśmy świadkami niesamowicie gorącego i pełnego wysokiego ciśnienia dźwięku weekendu w Skaryszewie. Już od wczesnych godzin na terenie Hotelu Cyganeria zjeżdżali się będą Miłośnicy tuningu, car audio ...