Auto straciło moc

02 Mar 2019, 21:16

Witam, pojawił się taki problem. Otóż przedwczoraj auto straciło moc, silnik przy przyśpieszaniu zaczął głośniej chodzić, przy stałej prędkości normalnie.
Potem to się naprawiło, aż dzisiaj podczas jazdy to samo - stracił moc, nie bardzo chciał przyśpieszać i znowu głośniej. Odkryłem też, że na postoju przy wciśnięciu gazu do podłogi dochodzi do 4-5k obrotów, potem spada.

Nie wiem czy to ma znaczenie, ale od jakiegoś czasu coś mi chrobocze w katalizatorze przy dodaniu gazu i czasem jak stoi na biegu jałowym. Rozsypał się w środku? Widać, że ktoś coś przy nim wcześniej majstrował bo jest owinięty drutem dookoła.

Kontrolka Check Engine się nie pojawia.

Suzuki Baleno 1.3 16v 86KM 2000r.
paweeelooo
Początkujący

Zdjęcia: 1
Auto: Nie mam

02 Mar 2019, 23:32

Może być winny katalizator który rozsypał się w środku i przypchał. Stąd mniejszy przelot i problemy z wchodzeniem na wysokie obroty.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

03 Mar 2019, 14:00

Dzisiaj rano sprawdzałem - znowu się naprawiło, więc pojechałem normalnie do pracy. Podczas drogi spadł z obrotów i .. zgasł. Czasami raz odpala normalnie, ale ma 200-300 obrotów albo po dłużej chwili kręcenia ale też odpala. Po dodaniu lekko gazu wchodzi do max 1.5k obrotów i gaśnie. Mechanik dopiero jutro będzie mógł zobaczyć o co chodzi. Jakaś pierdoła czy coś poważniejszego się szykuje?
paweeelooo
Początkujący

04 Mar 2019, 13:38

Już wiadomo. Uszczelka pod głowicą.
paweeelooo
Początkujący

04 Mar 2019, 13:42

paweeelooo napisał(a):Jakaś pierdoła czy coś poważniejszego się szykuje?
paweeelooo napisał(a):Już wiadomo. Uszczelka pod głowicą.
Z takich rzeczy raczej nigdy nie wychodzi jakaś pierdoła tylko z reguły szarpie po kieszeni.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Światowy rekord SKODY Citigo CNG!
    SKODA Citigo CNG pokazała swoją klasę rekordowym osiągnięciem. Gerhard Plattner, mistrz oszczędnej jazdy, przebył SKODĄ na gaz ziemny 2 619 kilometrów przez Europę. Na trasie z Wenecji we Włoszech, do szwedzkiego Sztokholmu, ...