Auto typu kombivan, do małej firmy, dla kobiety.

15 Lis 2013, 16:49

Cześć
Na początku przyszłego roku zakładam firmę sprzątającą.
Potrzebuję samochodu: Będę wozić trochę sprzętu: odkurzacze, środki, drabinka itd. Oraz ludzi: 1-2, max 3 pracownice. 95% jazdy będzie po mieście. Sama nie pędzę, a i nie wożę ton, więc raczej mniejszy silnik.
Właściwie, to będzie mój pierwszy samochód. Nie bardzo wiem, jaki sprawdzi mi się najlepiej, mojej priorytety to mała awaryjność, funkcjonalność i niski koszt utrzymania (spalanie i naprawy). Dobrze aby miał "kratkę".
Nie chcę wydać więcej jak 15 000.
Na rynku są Berlingo, Partner, Kangoo, Combo, Doblo itp.
Co Wy mi polecacie? Jaką wersję silnikową? Na co zwrócić szczególną uwagę przy kupnie?

Liczę na Waszą wiedzę i fachowość. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
manti
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 09 1987
Auto: Nie mam

15 Lis 2013, 17:53

Ja wybrałem Opla Combo 1.7 DTI 75KM. Używałem go 5lat nigdy się nie popsuł. Kupiłem na zasadzie uzywane gwarantowane. Warto było mimo, ze przepłaciłem troche.
Silnik starszego typu, trwały pali ok 7litrów ropy. Nie ma dwumasu, turbine ma o stałej geometrii.
Alternatywnie jak znajdziesz zadbane Berlingo czy Partner wez silnik 2.0 HDI 90KM.
Kangur jest malutki. Doblo wykluczyłem bo jakoś nie mam zaufania do Fiata.
Nie warto brać w tych autach silników benzynowych jak juz to raczej sie nie obejdzie bez założenia instalacji gazowej.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

15 Lis 2013, 20:17

Wszystko na zasadzie jak sie trafi,u nas w pracy są 3dostawczaki (1 Partner i 2 Dobla),Partner jest na sprzedaz gdyż co chwile sie psuje (dziś znowu trafił na warsztat bo padło coś w silniku) a Dobla o dziwo sprawują sie wyśmienicie,wszystko wymieniane na czas i jeżdzą.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Silnik 3UR-FE
    Pozostajemy w rodzinie silników UR. Największym przedstawicielem tej linii jest motor 3UR-FE. Wolnossąca jednostka ma aż 5,7 l pojemności, dysponuje mocą 386 KM i wytwarza 543 Nm. Tak duży silnik musi trafiać pod maskę ...