Auto używane DIESEL czy BENZYNA + LPG

13 Sie 2012, 17:42

Witam.
Mam sprawę jak wiele z piszących tu osób. Otóż zastanawiam się nad kupnem samochodu. Będzie to pierwsze moje auto. Na zakup chciałbym przeznaczyć nie więcej niż 15 tys zł. I zaczęło się rozważanie jakie auto wybrać. Moim kandydatem nr 1 jest Leon I (wizualnie najlepszy jak dla mnie w tym zakresie cenowym) jednak w obrębie moich zainteresowań znajdują się również : Golf IV, Peugeot 307, znalazłem również jakieś w miarę sensowne audi a3 i ostatecznie astra II.
Zacząłem rozważania nad wyborem silnika. W swojej głowie wymyśliłem sobie, że fajny byłby Leon z 1,9 tdi i 110 KM. Silnik jak wiadomo ekonomiczny i całkiem sympatycznie się jeździ. Rozważałem też zakup benzyny i zrobienie LPG bo zakup auta z zamontowaną instalacją uznałem za ryzykowny pomysł. Jednak odrzuciłem ten pomysł (benzyna + lpg) po takich rozmyślaniach:
W rodzinie mam co najmniej 2 przypadki aut z lpg. Są to autka corsa z 2000r z silnikiem 1.0 i wg właściciela pali 7-8 l gazu. Fiat punto 1 z 1998 (mniej więcej) z silnikiem 1,1 i to ponoć pożera nawet do 10 litrów (sporo jeżdżenia po S1 na 40 km odcinkach). No to myślę sobie tak: ja chciałbym autko z ciut większym silnikiem (i mocą oczywiście) żeby to jeździło i dało się wyprzedzić coś oprócz rowerzysty. Ale skoro z takich małych pojemności jest takie spalanie to co będzie z 1,6???? Ola Boga pomyślałem. Jeśli to przymierzyłem do 5-6 l ON w leonie 1.9 tdi no to uwzględniając koszt instalacji, koszty przeglądu, (jeżdżenie również na benzynie co jakiś czas), utratę mocy to utwierdzałem się w przekonaniu, że tylko diesel.
Jednak wczoraj mój brat w krótkiej, luźnej rozmowie stwierdził, że on już nic innego w życiu nie kupi jak tylko LPG (kupił ostatnio Astre II z 1.6 i zamontowanym już LPG) mówił, że te nowsze silniki i nowsze instalacje to nie to co ta partyzantka na początku. Nie przekonał mnie specjalnie. Ale dzisiaj rozmawiałem z kolegą, który już jakieś pojęcie ma. I on mówi, że on diesla by nie kupił na pewno. Zaczął wymieniać, że jak się coś zepsuje to naprawy w dieslu mogą zrujnować, że paliwo może zamarzać, że mają duże przebiegi (i najczęściej cofane liczniki) itp itd.
No to sobie myślę po tej rozmowie, że już nic nie wiem.

Dlatego zwracam się do was forumowicze o poradę: czy ten leon albo golf 1,9 tdi czy np leon 1,6 i montaż gazu. Jeśli możecie to napiszcie, czy któryś z tych samochodów (wyżej wymienionych) może nie toleruje lpg?
Jaką ewentualnie instalację wybierać??

Dodam jeszcze, że moje planowane przebiegi nie przekroczą 10 tyś rocznie z czego znaczna część to dojazd na dworzec PKP rano i powrót po południu (do 3 km w jedną stronę).

Z góry dziękuję
Pozdrawiam
master1984
Obserwowany

Prawo jazdy: 25 11 2009
Auto: jeszcze brak

13 Sie 2012, 18:27

Dokładnie.. Kolega dobrze Tobie mówi, koszty diesla są duże więc trzeba duuużo jeździć aby się coś zwróciło.
Po drugie dojeżdżając do tego dworca PKP 3km w 1 stronę to DIESEL i będzie non stop niedogrzany przez co będziesz miał same kłopoty.
Zamontowanie w vag'u gazu będzie dobrym wyborem, jeśli założysz dobrą instalację to nie będzie odczuwalny żaden spadek mocy.
Jeśli chcesz założyć gaz to musisz się określić ile chcesz tym autem jeździć czy w ogóle opłaca się montować. Tu masz link i oblicz sobie. :wink:
kalkulator-lpg
Dzikuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Auto: BMW E46

14 Sie 2012, 14:07

Witam. Jeżeli bedziesz jeździł autem sam, chodzi mi tutaj o brak jakiegoś ciężkiego ładunku, bądz przyczepki, to ja polacam LPG. Sam mam astre F 1.4 b+g i jestem zadowolony ze spalania, chociaż z doświadczenia wiem ze auto z instalacją LPG ma szerszy zakres spalania. Biore tu pod uwage moje doświadczenie. W cyklu mieszanym z cięzką nogą fakt potrafi wziąć nawet około 15 l gazu, ale ostatnio zatankowałem do pełna (około 33l) i zrobiłem na trasie 390 km, jazda 70-120 km/h. I jak już wyżej wspomniano diesel droższy w eksploatacji.
Sam mam teraz dylemat,bo zamierzam kupić sharana pod przyczepke (około 600kg) ,i na oku mam silnik 2.0 115KM ale nie wiem czy bedzie dawal rade, a do diesli nie jestem przekonany. Wieć jeżeli ktoś byłby w stanie mi podpowiedziec jak zachowują sie sharany 2.0 B+G z przyczepką byłbym wdzięczny.
Dziękuje i Pozdrawiam

Adrian Szuptarski
szupek13
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 01 2009
Auto: astra F

18 Sie 2012, 10:47

sam nie będę jeździł tylko pewnie z żoną ale to jednak będzie trochę mniejsze obciążenie niż przyczepka :)
A czy nie będzie tak, że mając gaz na tych krótkich dystansach nie będę ciągle jeździł na benzynie? Czy auto zdąży się przełączyć na gaz?
Dzikuu dzięki za link ale ja się nie zastanawiam czy jeździć na benzynie czy założyć gaz. (jakby tam była jeszcze 3 wartość dla diesla z innym spalaniem i innymi kosztami przeglądu to byłoby super)
Ja rozważam dwie opcje:
Zakup diesla albo zakup benzynowego i przeróbka na gaz. I teraz jeśli ja patrzę, że auta te są w podobnych cenach (bo benzyny mają na ogół mniejsze przebiegi) to mam z jednej strony cena X diesla i ~X + inst dla benzyny. I się zastanawiam czy jeżeli diesel tego leona lub golfa pali 5-6 ON a gazu będę brał ok 8-9 to ta różnica w koszcie przejechania 100 km nie będzie wielka. Czy jest zatem sens wydawania ok 3000 na instalację + droższe przeglądy? jeśli moje planowane przebiegi raczej będą miały problem, żeby się do 8 nie mówiąc już o 10 tys km zbliżyć?
master1984
Obserwowany

Prawo jazdy: 25 11 2009
Auto: jeszcze brak

18 Sie 2012, 11:00

Na takie przebiegi sama benzyna będzie najlepsza chyba że kupisz od razu z założonym LPG :wink:
MatHl
Początkujący

Prawo jazdy: 02 01 2012
Auto: Felka
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

18 Sie 2012, 19:17

Miałem Leona w benzynie z gazem 1,8 20v 125 KM tyle że z trochę przestarzałą instalacją pseudo sekwencyjną tzn jakąś jedną z pierwszych sekwencji ale jeździło się tym całkiem fajnie. Fakt że palił 12-13 gazu ale biegi zmieniałem powyżej 4000 obrotów bo wtedy zaczynało się naprawdę coś dziać :D po zatem jeździłem dużo po mieście i z klimą. Fajne auto trochę nisko zawieszone i trzeba uważać parkując przy wysokich krawężnikach ale fajne auto. Jak znajdziesz zadbany egzemplarz to może sprawić sporo frajdy.
Adam
Adam55n
Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

OffRoad Show Poland 2012 / relacja
    Po raz pierwszy w Polsce odyły się Targi Pojazdów 4x4 w Warszawie! Ogólnopolskie Targi Pojazdów 4x4 OFFROAD SHOW POLAND w Warszawie to innowacyjne przedsięwzięcie, wychodzące naprzeciw rosnącej rzeszy ...

18 Sie 2012, 19:41

master1984 napisał(a): I się zastanawiam czy jeżeli diesel tego leona lub golfa pali 5-6 ON a gazu będę brał ok 8-9 to ta różnica w koszcie przejechania 100 km nie będzie wielka.

No nie wiem czy zmieścisz się w 8l gazu. Przy tak krótkich dystansach to raczej obstawiałbym bliżej 10l.
Akurat te silniki diesla o których mówimy nie są jakoś strasznie drogie w naprawach jak nowoczesne konstrukcje. Dlatego osobiście brałbym diesla, bo tak naprawdę przy Twoich tak małych przebiegach instalacja będzie Ci się bardzoooo długo zwracać. Albo w ogóle kupiłbym benzynę i jeździł na benzynie.
Goły
Nowicjusz

31 Paź 2012, 10:50

Witam serdecznie
Nieśmiało podpinam się pod utworzony juz temat ale szukam również podobnej porady.
Mamy obecnie Astrę II benzyna+gaz, mąż wpadł na pomysł aby zmienić auto na diesla VW Passata gdyż uważa że jest to ekonomiczniejsze. Ja go przekonuję aby ponownie kupił auto na gaz bo dla mnie logiczniejsze jest oszczedzanie jesli leję pełny bak za 110 zł niz za ok 300 zł (no ale ja kobieta jestem :naughty: więc tak rozumuję) No i mam zadanie wyczytac na necie co się bardziej opłaca. To i popytac moge :D
Jeździmy co ok. dwa miesiące trasą Polska - Niemcy 1200 km w jedną stronę, spala ok 9L. Na co dzień jazda po mieście - dojazd do pracy, sklepu itp (wiadomo światła, czasem w korkach)
Mąż twierdzi że wymiana filtrów itp jest droższa niż przy dieslu - mój argument: że przecież tego nie wymienia się co tydzień czy co m-c, więc jeżdżąc na gazie zaoszczędzi się na kilka takich filtrów (pewnie kilku panów zrywa boki na mój tok myslenia :wink: )
Auto jeździ nam super, nie jest "zamulone", nie ma z nim problemu, jak co niektórzy twierdzą przy wyprzedzaniu, bo i zrywa i przyspieszenie ma dobre - i to są słowa męża :yes: No ale koledzy zaczęli kupowac diesle to i jego coś tak naszło. A ta ropa taaaka droga :/

Tak więc moi drodzy panowie doradźcie kobietce :ok:
Pozdrawiam cieplutko
agni
Obserwowany

Prawo jazdy: 27 06 1994
Auto: Opel Astra II
Paliwo: Benzyna + LPG

31 Paź 2012, 12:10

Ani Ty, ani mąż nie umiecie liczyć, czy co? TDI 1.9 średnie spalanie 5 x 5.8. Średnie spalanie Astra z lpg niech będzie 9 x 2.7 + 1 x 5.7 (litr benzyny na odpalanie itp.). Także mamy 29 pln vs 30 pln niby na korzyść diesel'a. Róznica pomijalna, prawda? Także jeżeli robicie długie trasy to może lepiej diesel, bo długo się nagrzewa, trzeba dbać o turbo, ale ma za to długi zasięg na zbiorniku (rzadkie tankowanie w trasie) itp. Jeżeli większość czasu robicie kręcąc się po mieście i czasem trasa to LPG. Do tego eksploatacja diesel'a będzie zawsze droższa w częściach. Niech Twój mąż już się nie wygłupia z wymianą filterka za 20 zł od lpg raz na rok albo dwa razy. Gdzie w diesel'u sama wymiena sprzęgła jest kilkaset złotych droższa, a czasem nawet więcej. Nie wspominająć o innych częściach.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

31 Paź 2012, 13:21

Ogólnie diesel jest droższy w utrzymaniu niż benzyna czy gaz.
Ja osobiście został bym przy Astrze bo jak Wam sie dobrze jeżdzi to po co sprzedawać?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Lis 2012, 18:58

Kto tu napisał 1.9 tdi średnio 5 ? Tylko w marzeniach i opowieściach koledze żeby się podbudować ,w trasie 1,9 tdi 110 km nie spali poniżej 5.5 nawet nie przekraczać 100km/h bo normalnie jadąc 140/150 i od czasu do czasu wyprzedzając wolnego tira to spali 7.5 a w mieście 8 to norma chyba że niektórzy przelotówkę uznają za miasto.Ja osobiście nie kupiłbym dizla ze względów na przyjemność jazdy dizel ciągnie tylko na niskich i średnich obrotach za to jest pozbawiony górnych obrotów gdzie benzyniak daje frajdę z jazdy .Kolejna sprawa dizel jednak wrazie czego ma o wiele droższą naprawę pompy ,sprzęgło czy turbina nie należy do taniej naprawy.
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

01 Lis 2012, 23:30

Bzdury piszesz. Moim benzyniakiem 2.8 zszedłem w trasie poniżej 7 litrów raz to ile według Ciebie ma wziąć 1.9 TDI? 5 jest spokojnie do zrobienia w trasie, a 6 pali w mieście przy dość intensywnej jeździe. Mówię o AFN 110 km, te na pompowtryskach już prędzej mogą spalić tyle ile podajesz. ;)
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Lis 2012, 07:38

Dokładnie,takie 1.9TDI czy 1.9JTD w trasie spokojnie łyknie 5l ropy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Lis 2012, 11:26

audi a4 2.8 190km spali 8.8 l na 100km ale że przy 80 km/h i z gazem delikatnie jak to tylko możliwe ten silnik średnio w trasie spali 10 .Dlaczego w większości ludzie podają za średnie spalanie najniższe jakie udało im się osiągnąć . Parę lat po wejściu polski do unii z bratem dorabialiśmy sobie na sprowadzaniu aut i ja nimi zawsze wracałem było tego trochę a audi tdi zawsze schodziło szybko benzyniaki trochę gorzej .Jeździłem różnymi modelami i wiem ile to spali naprawdę ogólnie spalanie mam powyżej średniej ale przy oszczędnej jeździe ładne wyniki też potrafię uzyskać. Dla mnie najbardziej drażni mnie dizlowski pierwszy bieg służy do ruszenia i zmiany zaraz na dwujkę
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

02 Lis 2012, 13:03

Tylko ja nie pisalem o tych padlinowatych V6 VW, ja mam 328i E36.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika