Witam serdecznie
Nieśmiało podpinam się pod utworzony juz temat ale szukam również podobnej porady.
Mamy obecnie Astrę II benzyna+gaz, mąż wpadł na pomysł aby zmienić auto na diesla VW Passata gdyż uważa że jest to ekonomiczniejsze. Ja go przekonuję aby ponownie kupił auto na gaz bo dla mnie logiczniejsze jest oszczedzanie jesli leję pełny bak za 110 zł niz za ok 300 zł (no ale ja kobieta jestem
![Niegrzeczny :naughty:]()
więc tak rozumuję) No i mam zadanie wyczytac na necie co się bardziej opłaca. To i popytac moge
Jeździmy co ok. dwa miesiące trasą Polska - Niemcy 1200 km w jedną stronę, spala ok 9L. Na co dzień jazda po mieście - dojazd do pracy, sklepu itp (wiadomo światła, czasem w korkach)
Mąż twierdzi że wymiana filtrów itp jest droższa niż przy dieslu - mój argument: że przecież tego nie wymienia się co tydzień czy co m-c, więc jeżdżąc na gazie zaoszczędzi się na kilka takich filtrów (pewnie kilku panów zrywa boki na mój tok myslenia
![Wink :wink:]()
)
Auto jeździ nam super, nie jest "zamulone", nie ma z nim problemu, jak co niektórzy twierdzą przy wyprzedzaniu, bo i zrywa i przyspieszenie ma dobre - i to są słowa męża
![Tak :yes:]()
No ale koledzy zaczęli kupowac diesle to i jego coś tak naszło. A ta ropa taaaka droga
Tak więc moi drodzy panowie doradźcie kobietce
Pozdrawiam cieplutko