Auto w benzynie do 40tyś złotych

12 Sty 2019, 16:08

Witam , szukam godnego polecenia samochodu do ok 40tyś . Przeglądam ciągle ogłoszenia ale nie mogę zdecydować się na konkretny model . Na pewno będzie to benzyna do pracy mam ok 6km więc diesel odpada . W weekendy chętnie jeżdżę na jakieś wycieczki ok 200-300km i potrzebuje takiego auta , którym mógłbym bez problemu pojechac na wakacje np 1000km . Mieszkam na samym południu Polski zimy są dosyć surowe, teraz bardzo dużo śniegu , więc raczej tył napęd tez odpada, bo będzie problem by wyjechać pod górę . Więc przód napęd i ostatnio coraz bardziej zastanawiam się nad kupnem czegoś z napędem 4x4 . Byłoby to przydatne podczas zimy w moim przypadku . Z aktualnym samochodem mam ciągłe problemy więc szukam czegos jak najbardziej bezawaryjnego bo chce mieć święty spokój . Zależy mi też aby to auto było dosyć ''świeżę'' jak najnowsze rocznikowo i wyglądało elegancko , żeby było ładne . Kompletnie nie mam pojęcia jaki segment wybrać prosiłbym bardzo o jakieś fajne propozycję . Znam się na motoryzacja jeżdżę też na motocyklach . A co do preferencji Może być sedan/suv/hatchback/kombi/coupe . Może być tańsze jak i droższe jak macie jakiś pomysł co byłoby idealnie dawać bo musze cos znalezsc do wiosny/lato 2019 . Więc napiszę o czym myślałem i może ktoś napisze co myśli o tym ( silnik itd ) . Dzięki i pozdrawiam was serdecznie . !!
*Audi a4 b8 ( 1.8 , 2.0 tfsi , ale raczej to nie bedzie tanie w utrzylamaniu )
*vw Jetta ( 2014-2015 ) silnik 2.0 benzyna
* Hyundai i40 lub elantra ( silnik 1.6 benzyna lub wiekszy )
* mazda 3 sedan ( 2015 ale tu raczej trzeba by bylo dolozyc , a podoba mi się , szwagier ma audi a3 sedan i jest dosc podobna )
*Focus mk3 przed albo po lift ( silnik 2.0 benz , albo 1.6ecob lub zwykly ale z jednej strony wolalbym ecoboost tylko niewiem jakie opnie o nim )
*mitsubishi lancer IX rok ok 2012 ( silnik 1.8 benz ale podobno słaby i duzo pali , ale podoba mi sie bardzo )
* Honda civic 8 , podobno super auto 1.8 miałem je kupić nawet
* hyundai i 30 , kia ceed
A z suvow nad ktorymi coraz mocniej sie zastanwiam to :
* Dacia duster nawet nze ową 1.6 benz i napęd e i
*subaru forester 2.0 benz
*Nissan quashqai z napedem i 2.0 benz
*hyundai i35 ale nie wiem jaki silnik
*Mitsubishi ASX tylko ciezko znalezsc z napędem i tam benz 1.6 jakos
*mitsubishi outlander ale chyba to za duze auto dla mnie i pewnie pali duzo
To chyba na tyle moze jeszcze taka nowsza subaru impreza 2.0 benz z 4x4 albo to XV . Wiem , że jestem mocno nie zdecydowany ale proszę o wyrozumienie i ciekawe propozycje . Pozdrawiam i czekam !
ZzRafalzz
Nowicjusz

12 Sty 2019, 17:39

Jeśli robiłbyś te weekendowe trasy 200-300km bardzo regularnie to diesel na przegranej pozycji nie stoi, bo filtr miałby się kiedy wypalić.

Civic ro tozumiem, że IX - od 2012 roku, i jak +-40k to rocznik 2012 ... cenią się mocno IX-tki.
Tak samo Mazda 3 ... model BM ... nie wiem czy ten od 2013 roku byłbyś w stanie zakupić za +- 40k, bo cenią się ogromnie ... oczywiście mowa o zadbanych, pewnych, bezwypadkowych i bez przekręconego licznika z dobrą wartością.

Dacia ... serio? - szkoda kasy.
tomekdk

13 Sty 2019, 03:22

Witam zastanawiam się nad kupnem mitsubishi lancer z ok 2010-2012 roku silnik 1.8 benzyna odrazu z gazem. Szukam czegoś salon polska . Co myślicie o tym modelu z tym silnikiem ? Na co zwracać uwagę? Jakie koszty eksploatacji? Podobno dużo pali dlatego rozwazam kupno odrazu z gazem . Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez mike, 13 Sty 2019, 19:17, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Masz aktualny wątek, nie zakładaj kolejnych
ZzRafalzz
Nowicjusz

13 Sty 2019, 07:42

No 1,8 trochę pali, średnio ze 2 litry więcej od 1,6. Części eksploatacyjne są dosyć tanie, droższe mogą być elementy nadwozia.
Były wersje fabrycznie przygotowane pod gaz(wzmocnione gniazda zaworowe) i najlepiej takiego właśnie szukać. Auto przestronne i niezawodne, raczej nie rdzewieje :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

13 Sty 2019, 10:34

Ok , a 1.6 pewnie średnio jeździ chociaż podobno właśnie on ma spalania takie dość akceptowalne. Kurcze takie fajne a szkoda ze nie zrobiono tam dynamicznego silnika ( oczywiście pomijając wersje evo ) . Zastanowię się nad takim co napisałaś. A pytanie mitsubishi ASX ? Tam popularny jest 1.6 benzyna jakieś opinie o tym silniku? Jak tam się sprawuje i mało wersji z napędem z tego co widziałem. Jest też outlander wiecie coś może na temat tego auta jaki tam silnik najlepiej itd ? Chciałem coś właśnie kupić z mitsubishi podoba mi się ten design . Dzięki
ZzRafalzz
Nowicjusz

13 Sty 2019, 12:27

Lancer 1,6 jeździ, że tak powiem akceptowalnie :lol: Rakieta to nie jest, ale żadnych problemów z wyprzedzaniem nie ma, oczywiście redukcja, czasem nawet nawet o 2 biegi konieczna. Jest za to bardzo oszczędny. Mnie pali zimą trochę ponad 6, a latem poniżej 6. Moja jazda to małe miasta(Legionowo, Radzymin, Wołomin, Nowy Dwór i jazda podmiejska). ASX z tym silnikiem jedzie trochę słabiej od Lancera, ale tragedii nie ma

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Outlander ma bardzo dobrego benzyniaka 2,0.
Diesle bym raczej omijał. Był w nim montowany niesławny 2.0 TDI PD. Diesle mitsu są dobre, ale kosztowne w serwisie.
A jaki w ogóle masz budżet, żeby wiedzieć w jakich rocznikach się poruszamy :?:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Filtry powietrza i wszystko co musisz o nich wiedzieć
    Filtry powietrza stają się coraz bardziej popularne i można je stosować nie tylko w samochodach czy specjalistycznych pomieszczeniach, ale nawet w domu. Różne rodzaje takich filtrów mogą być montowane w przeróżnych ...

13 Sty 2019, 14:42

Ok , powiem CI tak mogę mieć do wydania nawet ponad 40 tys a mogę też kupić lancera do ok 25tys nawet tego 1.8 wsadzić gaz za 3k albo kupić 1.6 jak mówisz . Mam do pracy kilka km także diesel odpada. Mi to nie przeszkadza ze trzeba kręcić wysoko wręcz przeciwnie jeżdżę tez motocyklami i wiem ze japońskie kręci się do końca. Nie potrzebuje nie wiadomo ile mocy ale żeby w weekend jechać na tripa dajmy na to 200km + i się nie martwić ze zaraz mi cos padnie tylko jechać sobie te 120km wiesz o co chodzi. I tak samo żebym mógł tym autem pojechać tak samo na wakacje na Węgry nad morze mazury czy z 900km . Wcześniej myślałem nad ufo auto super silnik bajka ale ten wygląd i gabaryty nawet bardziej to . Lancer fajny przestronny jest . Chyba ze masz jeszcze jakieś fajne pomysły na auto to dawaj bo jakoś nie mogę się zdecydować a ten lancer chodzi za mną od długiego czasu . Znajomy kupił outlandera i tez sobie chwali .
ZzRafalzz
Nowicjusz

13 Sty 2019, 14:47

Wrzucę taki przykładowy egzemplarz z olx :
[link do oferty na Olx wygasł]

Ogólnie jestem z małopolski południe Polski zimy są dosyć surowe . Jak się lancer sprawuje na jakiś podjazdach w zimie ? Wiadomo główna rolę odgrywają opony ale może masz jakieś odczucia
ZzRafalzz
Nowicjusz

13 Sty 2019, 15:01

ZzRafalzz napisał(a):Jak się lancer sprawuje na jakiś podjazdach w zimie ?

Jak każde auto FWD :mrgreen: Ogólnie z prowadzeniem nie ma żadnych problemów. Nie jest jakiś zbyt twardy, powiedziałbym nawet, że dosyć komfortowy. Żony Vitarka to twarde bydlę przy Lancerze :lol:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Sty 2019, 15:05

To prawda pali w cholere dużo
Exotic621
Nowicjusz

13 Sty 2019, 15:17

Yeti65 , a co myślisz do tego co napisałem wcześniej czy się nadaje na trasy itd? Masz jeszcze jakieś pomysły? A drugi kolego exotic, jeździłes może takim lancer lancerem 1.8 ? Właśnie jedynie myślałem kupić i odrazu gaz albo tak jak Yeti tego 1.6
ZzRafalzz
Nowicjusz

13 Sty 2019, 16:17

Przecież UFO to jedno z najbardziej przestrzennych aut z tamtych lat, gabarytami w środku może mieć nawet więcej miejsca niż Lancer.
tomekdk

13 Sty 2019, 20:39

Niby tak ale się z Tobą nie zgodzę. Miałem coś innego poprostu na myśli chyba niż Ty . Fakt civic fajnie rozwiaznany jak na takie małe auto w środku mega dużo miejsca wgl bagażnik kosmos . Ale w lancerze masz dużo tego miejsca przed sobą i dla mnie taka duża przestrzeń to wygoda podczas jazdy . Chyba wgl inna klasa te auta . Co nie zmienia faktu że civic z 1.8 to naprawdę mega dobrze zrobione auto .
ZzRafalzz
Nowicjusz

19 Sty 2019, 13:23

Witam zastanawiam się nad kupnem samochodu do około 40000 zł , najbardziej podobało mi się Ford Focus MK3 lub Mitsubishi Lancer dziewiątej generacji . Intersuje mnie tylko benzyna skad tez oczywiscie pytanie jaki silnik wybrac . Myslalem nad focus : 1.6 benz 125 km lub 150 km ecoboost . Lancer 1.6 lub 1.8 +LPG co lepiej ? Samochód w tygodniu będzie służył mi głównie do dojazdów do pracy około 6 km w jedną stronę dordze do sklepow i na silownie . Dziennie ok 20-30km max . W weekendy zamierzam robić trasy około 100-150 km po prostu jakieś wypady nad jezioro w góry i tym podobne . Więc Auto będzie użytkowane głównie w mieście . Chciałbym też żebym mógł nim pojechać na wakacje dajmy na to 600-800 km w jedną stronę żeby silnik był na tyle elestyczny. Samochody jakie interesują to jedynie salon Polska przebieg +-100tys km(najlepiej mniej ).Istnieje możliwość zakupu tańszego lub troszkę droższego samochodu Jeżeli macie ciekawsze propozycje od tych dwóch samochodów Bardzo chętnie rozważę . 4x4 tez mile widziane . Jak i zastanawiam się nad kupnem czy salon polska czy niemiecki autohaus(mimo ze napisalem salon pl wyzej ale chcialbym wasza opinie ) mowie po niemiecku i sprowadzenie tez nie byłoby problemem bo pracuje w Spedycji tylko czy faktycznie warto delikatnie uszkodzone ? Szukam samochodu bezawaryjnego w którym nie będę miał problemów mam 24 lata . Dzięki i pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez mike, 19 Sty 2019, 16:53, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Masz aktualny wątek, nie zakładaj kolejnych
ZzRafalzz
Nowicjusz

19 Sty 2019, 15:33

6km do pracy to niewiele. Myślę, że najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem będą silniki 1,6 bez gazu. Mitsu z tym silnikiem będzie raczej oszczędniejsze od forda, dynamika też raczej lepsza. Przestronność wnętrza też na + dla Lancera. Jedyny minus to wygląd :lol:
Jest tylko jeden problem, Młodych Lancerów z polskiego salonu prawie nie ma na rynku wtórnym. Focusa za to jest sporo i jest w czym przebierać.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika