Auto w cenie 12000-13500 zł. Grande Punto vs. Ibiza... albo?

26 Sie 2018, 23:05

Dzień dobry
Byłbym wdzięczny za garść wskazówek, gdyż jestem laikiem ws. samochodowych, tj. prowadzę, ale samodzielnie nie naprawiam + auta nie są moim hobby.
Podchodzę do sprawy wyłącznie użytkowo a to oznacza, że szukam samochodu głównie do dojazdów do pracy i poruszania się wokół mojego miejsca zamieszkania (+ czasami wypad do rodziny, znajomych - 200 km, rzadziej dalsze odległości). Nie zależy mi na bajerach, ścigać też się nie zamierzam. Paliwo: benzyna lub benzyna + LPG (diesel odpada). Co do LPG - raczej nie będę zakładał nowej instalacji, więc kwestia do przemyślenia, czy w tej cenie można kupić auto z jeszcze solidnie działającą instalacją czy raczej sobie darować i pozostać przy benzynie (inna sprawa, że jak już jest LPG to i więcej się jeździ). Ważne - liczba drzwi, tj. 4-5 (mam już dość aut, w których trzeba wysiąść, żeby wypuścić pasażera z tylnego siedzenia). Szukam auta taniego w eksploatacji, które mogę bez problemu naprawić w każdym warsztacie. Ważne - akurat na tym punkcie mam fioła - bez śladów korozji, wgnieceń itp. Auta bez dzwona w życiorysie. Rocznik 2008-2009. Auto większe niż Seicento, Yaris itp. Poszperałem w sieci i wyszło mi, że najwięcej ofert dotyczy dwóch marek: Fiat Grande Punto i Seat Ibiza - silniki 1.4. Co do Seata - mam obawy, że może to być auto, które nieźle dostało w kość od młodego użytkownika. :naughty: Do Fiata przekonują mnie niskie koszty części zamiennych i dość dobre opinie użytkowników, którzy nie szukają gadżetu na 4 kółkach. Również sylwetka Fiata wydaje mi się zgrabniejsza. Pytanie: czy w tej cenie są to raczej egzemplarze (Punto/Ibiza), które wkrótce mogą sprawiać duże kłopoty i czy w tej cenie decydować się na auto z LPG? :unsure: A może polecicie inną markę (Clio - odpada)?
Co sądzicie o tych egzemplarzach Grande Punto?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Dzięki za komentarze :ok:
Mekota
Nowicjusz

30 Sie 2018, 20:20

Chyba muszę dokonać korekty odnośnie rocznika, tj. w tej cenie raczej nie znajdzie się Grande Punto / Ibizy z 2009 r. Pozostaje zejść z oczekiwań na 2007-2008. Niestety budżetu nie mogę zwiększyć... Serio, nikt nie może rzec, czy warto pchać się w zakup tego typu auta (z tego rocznika) z LPG czy może sobie odpuścić? Przejrzałem - dla celów porównawczych - ogłoszenia z popularnych portali niemieckich i moje wnioski są takie, że po dodaniu kosztów transportu i marży, ma się to nijak do tego, co oferują nasi handlarze zajmujący się importem.
Mekota
Nowicjusz

30 Sie 2018, 21:02

Mekota napisał(a):Przejrzałem - dla celów porównawczych - ogłoszenia z popularnych portali niemieckich i moje wnioski są takie, że po dodaniu kosztów transportu i marży, ma się to nijak do tego, co oferują nasi handlarze zajmujący się importem.

Chociaż jeden wykazał się inicjatywą i sam sprawdził :ok:
Polski klient chce młody rocznik, niski przebieg i niską cenę, jak osiągnąć wszystkie te cechy łatwo sobie odpowiedzieć.

Mekota napisał(a):czy warto pchać się w zakup tego typu auta (z tego rocznika) z LPG czy może sobie odpuścić?

Przede wszystkim zależy jak instalacja była serwisowana, na jakich częściach założona i jak długo siedzi w aucie. Egzemplarz z fabrycznym lpg raczej bym odpuścił.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Wrz 2018, 20:48

Zastanawiam się jeszcze nad Nissanem Note. Jest sporo ogłoszeń dla rocznika 2007-2008 i mojego budżetu. Wizualnie mi pasuje. Co sądzicie o tym aucie? Brać je pod uwagę, czy raczej drążyć temat Grande Punto i Ibizy? Czy Nissana z LPG sobie darować? Hondy Jazz za te pieniądze raczej nie kupię...
Mekota
Nowicjusz

19 Wrz 2018, 07:39

Nie patrz na rocznik a na stan. Poszukaj Grande Punto od jakiegoś dziadka, obojętnie który rocznik z pewnym przebiegiem i stanem. Silnik 1.4 77km jest prosty i tanie w utrzymaniu ale ma swoje bolączki, poczytaj w necie, lubi np. wziąść sobie oleju. Na nissana note moim zdaniem za niski budżet. W fiacie LPG będzie chodzić bez problemu w Nissanach podejrzewam że już może być trochę gorzej.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

19 Wrz 2018, 08:14

Gdybyś był zainteresowany to mój kolega będzie sprzedawał swoją Ibizę 1.4 z rocznika 2007 r., bo dostał auto służbowe. Ciekawostka - kupił ją 5 lat temu..ode mnie :D
Auto jest we Wrocławiu, nie ma LPG, jest fajnie wyposażona. Nie wiem ile za nią będzie chciał, ale zapewne bez problemu zmieściłbyś się w budżecie, bo 5 lat temu dał mi za nią 15k. Jakby co pisz na priv.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Renault Supercinq Baccara
    Baccara to superwyrafinowana wersja Renault Supercinq: skórzana tapicerka i kierownica pokryta skórą, dopasowane wnętrze w beżowych tonacjach, gałka dźwigni zmiany biegów pokryta czarną skórą, ...