Dzień dobry
Byłbym wdzięczny za garść wskazówek, gdyż jestem laikiem ws. samochodowych, tj. prowadzę, ale samodzielnie nie naprawiam + auta nie są moim hobby.
Podchodzę do sprawy wyłącznie użytkowo a to oznacza, że szukam samochodu głównie do dojazdów do pracy i poruszania się wokół mojego miejsca zamieszkania (+ czasami wypad do rodziny, znajomych - 200 km, rzadziej dalsze odległości). Nie zależy mi na bajerach, ścigać też się nie zamierzam. Paliwo:
benzyna lub benzyna + LPG (diesel odpada). Co do LPG - raczej nie będę zakładał nowej instalacji, więc kwestia do przemyślenia, czy w tej cenie można kupić auto z jeszcze solidnie działającą instalacją czy raczej sobie darować i pozostać przy benzynie (inna sprawa, że jak już jest LPG to i więcej się jeździ). Ważne -
liczba drzwi, tj. 4-5 (mam już dość aut, w których trzeba wysiąść, żeby wypuścić pasażera z tylnego siedzenia). Szukam auta
taniego w eksploatacji, które mogę bez problemu naprawić w każdym warsztacie. Ważne - akurat na tym punkcie mam fioła -
bez śladów korozji, wgnieceń itp. Auta bez dzwona w życiorysie. Rocznik
2008-2009. Auto większe niż Seicento, Yaris itp. Poszperałem w sieci i wyszło mi, że najwięcej ofert dotyczy dwóch marek:
Fiat Grande Punto i Seat Ibiza - silniki 1.4. Co do Seata - mam obawy, że może to być auto, które nieźle dostało w kość od młodego użytkownika.
![Niegrzeczny :naughty:]()
Do Fiata przekonują mnie niskie koszty części zamiennych i dość dobre opinie użytkowników, którzy nie szukają gadżetu na 4 kółkach. Również sylwetka Fiata wydaje mi się zgrabniejsza. Pytanie: czy w tej cenie są to raczej egzemplarze (Punto/Ibiza), które wkrótce mogą sprawiać duże kłopoty i czy w tej cenie decydować się na auto z LPG?
![Nie rozumiem :unsure:]()
A może polecicie inną markę (Clio - odpada)?
Co sądzicie o tych egzemplarzach Grande Punto?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł][link do ogłoszenia na Otomoto wygasł][link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]Dzięki za komentarze
![OK :ok:]()