REKLAMA
Cześć,
powoli nadchodzi pora na zmianę auta. Z powodu tego, że niestety mój wzrost mierzy niemal 2 metry, nie mam łatwego wyboru. Od kilku lat jeżdżę Passatem B5, ze zmianą auta mi się nie spieszy, ale warto zacząć się rozglądać, auto już nie jest pierwszej świeżości.
To co chciałbym w kolejnym aucie to na pewno skrzynia automatyczna, obowiązkowo czujniki parkowania, preferowany silnik diesel, jeżdże w trybie mieszanym. W bardzo wyjątkowej sytuacji byłbym skłonny do wzięcia manualnej skrzyni, ale to jako ostateczność, Sedan/SUV odrzucam kombii.
Auta, które brałem pod uwagę to:
-BMW X3 3.0d (e83) lift - mieszczę się w wersji bez szyberdachu, najlepiej z elektrycznym fotelem sportowym
-VW Tiguan - bezproblemowo, wydaje się trochę drogi w stosunku do tego co oferuje
-VW Touran - bezproblemowo, jeździłem Touranem, jest ok, ale wolałbym coś innego
-e60 - kiedyś myślałem o nim, ale odrzuca mnie napęd na tył, względy bezpieczeństwa
-volvo s60 - duże rozczarowanie, a pokładałem w tym aucie nadzieję, głowę szuram po suficie, odpada
Auta poszukuję w przedziale cenowym 30-40 tys zł
Uwagę swoją skupiłem w stronę e83, ale trochę ciężko znaleźć dobry egzemplarz, jak ma wszystko dobrze pod względem technicznym to znowu jest w ubogiej wersji i vice versa.
Tiguan, fajny, w sumie to w środku jakiegoś zachwytu nie ma, nie miałem okazji przejechać się autem, jedynie oglądałem i sprawdzałem czy się w nim bedę swobodnie czuł i nie szurał głową po suficie. Dla mnie też to 4x4 trochę przerost formy nad treścią w silniku 2.0, może się mylę.
Touran mam już w rodzinie, dla mnie to wół roboczy, brałbym w ostateczności
Czy macie jakieś propozycje? Sercem jestem przy e83, podoba mi się wewnętrzne wykonanie tego auta, nie jest to może aż tak dobre wykonanie jak serii 5 czy nawet 7, ale na pewno lepiej niż w Tiguan. Czasem warto posłuchać głosu rozsądku i wziąć coś innego niż serce mówi, może macie jakieś ciekawe alternatywy lub spostrzeżenia?