Auto w cenie złomu?

29 Mar 2018, 18:37

mateo199214 napisał(a):Chciałem na koniec tego lata kupić takie audi ale już nie znalazłem i nie wiem dlaczego,w cenie 3000zl już po negocjacjach to były straszne gruzy.

Po prostu te auta "wymarły". Jeżeli ktoś ma zadbaną 80-tkę to nią jeździ aż koła odpadną.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

29 Mar 2018, 19:01

Patrząc się po drogach u mnie było ich sporo jeszcze rok,dwa lata temu teraz jak już jeździ jakaś to nawet dzisiaj widziałem kombi z kartką gościu jechał,pewnie na sprzedaż...
Mam sentyment do 80-tki,gdyby nie BMW którego wtedy nie mogłem opchnąć pewnie jeździłbym do dzisiaj nią.
Nawet naprawiłem w niej lewy boczek bo się rozkleił i na butapren przyklejałem,a poszła pracować na budowe u naszych Wschodnich sąsiadów z tego co mówił nowy nabywca.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Tutaj znalazłem taką,moim zdaniem warta uwagi tylko w końcu nie wiem jaki budżet chciałby przeznaczyć na ten samochód autor tematu.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 31 07 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi 80 2.0ABK B+G Climatronic
Silnik: 2.0 ABK
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

30 Mar 2018, 10:49

Raczej wątpie,sprowadzony i po opłatach więc ile musieli za nią dać żeby jeszcze na tym zarobić? 500euro max..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

30 Mar 2018, 10:55

Niby tak, ale pamiętajmy że tam są jakieś durne przepisy ekologiczne i musza dopłacać za takie gruzy (chyba że coś się zmieniło). U nich taki staroć więcej jak te 500 euro wart nie jest... A Polak zawsze przygarnie, więc przyjechał.

To nie Golf z 1.8T za 6000 zł. Ja bym obejrzał, chociaż prawie 4k a tu bieda wersja. Znalazłoby się lepszego.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

30 Mar 2018, 11:16

Teraz dopiero się zacznie fala szrotów zza granicy..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

30 Mar 2018, 11:20

W tej chwili w niektórych regionach auta na ropę z określonych roczników, które u nas mają sensowną wartość rynkową, u nich są bezwartościowe i oddawane za grosze. Znajomy przed końcem roku się mnie pytał czy nie chcę w pełni sprawnego BMW e46 za 500eur, bo od nowego roku coś się u nich zmieniało w opłatach i do tego czasu musiał się pozbyć. Na 100% to auto jest teraz w Polsce i nie było miną. Po prostu u nich nie miało racji bytu pod kątem przepisów.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pagani Huayra - centralnie umieszczony wydech
    Samochody ze stajni Pagani zawsze słynęły z ekstrawaganckiego wyglądu i nie inaczej jest w przypadku następcy modelu Zonda, czyli Huayry. Tak samo jak w Lexusie LFA, wszystkie końcówki wydechu włoskiego auta skupiono ...

30 Mar 2018, 11:36

Barol napisał(a):ile musieli za nią dać żeby jeszcze na tym zarobić? 500euro max..
barol uwierz że normalne jeżdzące auta na zachodzie można kupić za 100-200 euro. Oczywiście nie są to auta w pełni sprawne, są to takie które nie przeszły kontroli technicznej ktora na zachodzie jest bardziej zaostrzona niz w PL, i takie auta idą za grosze bo co z nimi robić? Przy braku tanich zamienników ciężko doprowadzić auto do stanu żeby bez problemu przeszło badania, zobacz nawet teraz we Francji wchodzi przepis że opony nie mogą być starsze niż 5 lat..... możesz mieć full nowy bierznik a już Ci kontroli nie podbiją bo przepis jest przepis, także te kupione na zachodzie wcale nie muszą być totalnymi gruzami. Opłaty celne za taki samochód to jakieś 100-150 zł wiec stad dość niskie ceny. Nikt tych aut rozbitych nie wiezie i nie naprawia bo wtedy napewno by sie nie opłacało sprzedawać za 3 czy 4 tyś no chyba że ktoś sam to robi no to jeszcze jeszcze.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Mar 2018, 13:09

Masz rację Kao. Dużo osób lubi przepłacać za złom, a lepiej kupić złom tanio, niż drogo. :) Zadbane auta od właścicieli są często tańsze, od tych, na których ktoś chce zarobić. Bo sprzedając swój prywatny chcemy się go po prostu już pozbyć, a nie zarabiać na tym. I tym samym zadbane w dobrej cenie znikają od razu.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi

01 Kwi 2018, 15:36

a może oklepana już honda?
[link do oferty na Olx wygasł] mam do tego auta 100km... ale wygląda przyzwoicie
Michal321321
Nowicjusz

Auto: Nie mam

01 Kwi 2018, 15:54

Ja bym odpuścił,szkoda nerwów i pieniędzy na dojazd po tak tanie auto a jest trochę drogi..

Ładne Punto z długim przeglądem i trochę porobione.
[link do oferty na Olx wygasł]

Ciekawe Daihatsu z dobrym wyposażeniem oraz długi przegląd i opłaty no i masz pod nosem.
[link do oferty na Olx wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

01 Kwi 2018, 17:45

To Daihatsu trochę mniej popularne auto w PL ale ciekawe i zaraz po świętach jadę to oglądać. Jak będzie w przyzwoitym stanie to będzie bajka bo jeszcze ponad tysiąc zostaje na ewentualnie wydatki ;)
Michal321321
Nowicjusz

Auto: Nie mam