22 Maj 2016, 07:59
Szukam dla siebie nowszego samochodu, głównie na dojazdy do pracy i weekendowe wypady. Codziennie pokonuję trasę 150 km. Co drugi weekend wyjeżdżam gdzieś dalej robiąc 200-250 km. Raz na kwartał jadę do Polski pokonując około 2500 km. Daje więc to przebiegi roczne w okolicach 50 000 km.
Nie jeżdżę po mieście, 99% użytkowania samochodu ma miejsce na autostradzie z prędkościami około 120-140 km/h.
Obecnie mam starszego Passata kombi z silnikiem 1.8 w gazie, jednak zaczyna on wymagać coraz więcej nakładów finansowych, a i komfort jazdy już nie ten. Na co go wymienić w kwocie do 15 000 PLN?
Na początku szukałem Mazdy 6 (docelowo miała być w LPG), jednak nie udało mi się znaleźć egzemplarza, którego nadkola by się nie rozpadały.
Obecnie chyba najbardziej skłaniam się ku Astrze. Czy silnik 1.9 CDTI dobrze sprawdza się w swojej roli? Na przykład taki model (oferta poglądowa, auto będę kupował i tak w Niemczech):
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Na jakie jeszcze samochody zwrócić uwagę? Pozytywnie jestem też nastawiony do Peugeotów.