Auto w kwocie 27-35 tys zl. BMW X5, lub coś innego.

06 Lis 2018, 11:07

Junak777 napisał(a):Mazda 6 II też tak rdzewieje jak stara 6 I
podobnie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Lis 2018, 11:53

Wspólnego nie ma nic, ale jak pisałem bralem pod uwage x5 tylko ze względu na wygląd.. nic po za tym. Jeśli inne auto nawet niższej klasy czy tej z innego segmentu będzie warte zainteresowania to także wezme pod uwage, stąd wszystkie pytania. Laguna spoko ale w wersji coupe. Zwykła jakoś się mi nie podoba
Junak777
Nowicjusz

07 Lis 2018, 13:21

Kao napisał(a):Oczywiście u Ciebie Szybki dobre to tylko japońskie. Reszta jest beee daj mi jakiegoś innego dieselka który by osiagami, elastyka i kultura pracy pobił 3.0D jakby były takie złe to by nie klepały przebiegów 500+ a ze przy naprawach jest drogo to każdy wie i ja tez tego nie kryje przecież.

Tak właśnie się tworzy mity z satelity, x3 3,0d z 2004r.którą miałem okazję serwisować dokładnie była kupiona pod tym samym hasłem "kultowy diesel i 500k.km." Fakt jest taki że fajnie jedzie, mało pali i w porównaniu do nowszych bmw nie psuje się. Ale też prawda jest taka iż do 250k.km.w x3 z silnika nie był ruszany tylko blok a reszta ma swoje interwały co 200k.km. + wadliwa skrzynia GM + delikatny zawias i generalnie dobrnięcie do 500k.km. jest jak najbardziej możliwe ale jak sobie kwotę zakupu razem z "serwisem" pomnożysz x2.
Tylko nie pisz mi teraz o dostępności części i ich cenach bo musiałem oblecieć wszystkie złomy i wykorzystać wszystkie upusty żeby kolega na zawał nie walną...i tyle wyszło z kultowego 3,0d.

i Kao gdybyś jeździł troszkę bardziej zróżnicowaną motoryzacją, do tego serwisowałbyś ją w sposób ciągły to mógłbyś powiedzieć że coś jest kultowe albo nie kultowe. Bo jeżeli dla Ciebie kultowy jest silnik który jest zespolony z resztą czegoś co tak naprawdę niczym się nie wyróżnia to masz rację blok silnika 3,0d jest jak najbardziej kultowy :D

Więc dla mnie silnik może być kultowy tylko reszta + jego serwis nie są kultowe :D

A do tego co maja powiedzieć właściciele takich silników jak 1hz (poczytaj sobie) albo 2jz ???
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Lis 2018, 15:19

Nie chce mi sie robić offtopu ale podyskutowalbym o naszych odmiennych poglądach, ty widzisz tylko minusy i drogie części ja dostrzegam również co oferuje auto i tu nie ma sobie równych taka jest prawda. A Ty gadasz całkiem ogolnikowo tak jakby e46 i f10 były te same silniki. Wiecznie ta sama historia x3 i zajechane e60 twojego kolegi co wsadził 10k. Żadnych nowości.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

07 Lis 2018, 15:22

Panowie miałem okazję przejechać się Citroenem C5 III auto wizualnie super niestety jeździło się trochę jak "pontonem" był na zwykłym zawiasie. Zastanawia mnie czy każda C5tka tak jeździ czy ta co jeździłem była jakaś nie "halo" czy to auto w tej kwocie również jesy warte zainteresowania ? Mniej lub bardziej jak BMW X5 ?
Junak777
Nowicjusz

07 Lis 2018, 18:42

Kao napisał(a):. A Ty gadasz całkiem ogolnikowo tak jakby e46 i f10 były te same silniki. Wiecznie ta sama historia x3 i zajechane e60 twojego kolegi co wsadził 10k. Żadnych nowości.

Wiem wszyscy się mylą... a i tak później jest zderzenie... z rzeczywistością "kultowych" bmw :mrgreen:

Junak777 napisał(a):Panowie miałem okazję przejechać się Citroenem C5 III auto wizualnie super niestety jeździło się trochę jak "pontonem" był na zwykłym zawiasie. Zastanawia mnie czy każda C5tka tak jeździ czy ta co jeździłem była jakaś nie "halo" czy to auto w tej kwocie również jesy warte zainteresowania ? Mniej lub bardziej jak BMW X5 ?

Trudno będzie Ci dorównać zwykłym sedanem klasy ekonomicznej do bmw i to jeszcze x5. Jeżeli jesteś napalony tak bardzo na doznania z jazdy to szukaj klasy premium. Wtedy kupujesz x5 cieszysz się dobrym prowadzeniem ale bulisz nie pytając czy się opłaca. Do tego celujesz w segment i roczniki rynku w którym nie ma wyboru. Jedyną konkurencją jest ml który jest tak samo "kultowy" :D a z innych krajów raczej nic nie ma. Pewnie ktoś powie o lexusie rx1 ale jest to skrajnie różne auto od x5ki nie dające frajdy tylko spokój podchodzący pod łóżko wodne co niestety średnio może odpowiadać.
Tak więc temat jest prosty bierz x5 w jak najlepszym stanie, zdobądź namiary na mechaników ogarniających bmw i ciesz się jazdą :ok:
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ART DRIVE! Kolekcja BMW Art Car 1975-2010
    Instytut Sztuki Współczesnej (ICA) we współpracy z BMW, Burmistrzem Miasta Londyn oraz organizatorami London 2012 Festival na dwa tygodnie przejmuje kontrolę nad parkingiem w Shoreditch, aby w dniach od 21 lipca ...
    Wymiana baterii w elektronicznym kluczyku - Toyota
    Dzisiaj przyszedł czas na wymianę baterii w elektronicznym kluczyku. Przed wyłączeniem zapłonu przyciskiem otrzymałem informację o niskim stanie naładowania baterii w kluczyku i na zegarach wyświetliła się kontrolka w kształcie ...

07 Lis 2018, 19:08

Ostatnie pytanie takie czy skrzynie manualne w X5 dobrze spisują się z silnikiem 3.0d oraz czy jest mocniejszy 3.0d jest jakiś nowszy od tego 180km ? Wiem że te nowsze diesle 2.0 w BMW były wadliwe, jak to sie ma odnośnie 3.0 ? Rocznik chyba tutaj jedynie odgrywa rolę na papierku bo trzeba będzie brac to co w lepszym stanie bedzie
Junak777
Nowicjusz

07 Lis 2018, 19:58

Junak777 napisał(a):Ostatnie pytanie takie czy skrzynie manualne w X5 dobrze spisują się z silnikiem 3.0d oraz czy jest mocniejszy 3.0d jest jakiś nowszy od tego 180km ? Wiem że te nowsze diesle 2.0 w BMW były wadliwe, jak to sie ma odnośnie 3.0 ? Rocznik chyba tutaj jedynie odgrywa rolę na papierku bo trzeba będzie brac to co w lepszym stanie bedzie
Niestety tu musisz przewertować szczegóły... bo tak jak Ci pisałem wcześniej jeżeli trafisz takie zestawienie jak kolega w x3 czyli on miał 3,0d z skrzynią automatyczną GM to może być lipa (bardzo słaby konwerter), zwróć uwagę koło pasowe, szczelny kolektor wydechowy/ssący (patrz czy jest oem), chłodnica egr i zwróć uwagę na króćce, turbo jak z vtg to troszku drożej, ICek potrafi się rozszczelnić, patrz na półośki bo niby takie nic ale może szarpnąć, do tego sprawdzenie zawiasu (zawias oem albo lemforder) patrz jak otwierają się szyby bo też parę stówek poleci...
Ogólnie pilnuj stanu bo rzadko kto kupuje w/w części nowe zazwyczaj idą używki albo zamienniki z jakości których średnio sa kierowcy bmw zadowoleni.
szybki
Moderator - Tuning

07 Lis 2018, 20:11

Ok dzięki za odpowiedzi. Pewnie nie łatwo będzie znaleźć ladna sztukw w manualu w dodatku że jest ich jak na lekarstwo, ale póki co się nie poddaje. Może przy okazji jeszcze obejrzę jakieś X3
Junak777
Nowicjusz

07 Lis 2018, 20:21

x3 sobie odpuść, auto o bardzo obniżonej jakości w porównaniu do reszty BMW, w tym aucie chyba specjalnie obniżyli jakość aby zmniejszyć żywotność no i jezdzić po serwisach bo nie ma co się oszukiwać marki premium zarabiają na częściach i serwisie nie na autach
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

07 Lis 2018, 20:32

No Ok w takim razie nie ma chyba nic innego z półki "Premium" co mogłoby się nadawać po za tym x5.
Junak777
Nowicjusz

07 Lis 2018, 21:46

Czy ja wiem, Merca w204 jesteś już w stanie dorwać
poza tym fajnym autem jest
Mondeo mk4
Volvo s80
albo zaszalec i chrysler 300C
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

07 Lis 2018, 22:31

Kao nie wiem akurat o jakim obniżeniu jakości mówisz w x3 bo technicznie jest zwykłym bmw. Może masz na myśli środek.
Junak co do suv to x5 w tej kasie nie ma zbyt wielu substytutów ale jak już miałby być sedan to wybór jest spory.
szybki
Moderator - Tuning

07 Lis 2018, 23:20

Jako kontrpropozycję do x5 można polecić Volvo xc90
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

08 Lis 2018, 06:47

Mercedes w 204 bardzo spoko ale ma tylni naped i to mi nie lezy niestety ale po za tym autko super
Junak777
Nowicjusz