REKLAMA
Cześć!
Rozglądam się za nowym samochodem, to będzie moje drugie auto (poprzednie to Skoda Felicia 1.3 MPi w LPG). Ze względu na specyfikę pracy (przedstawiciel handlowy) dużo jeżdżę, do tej pory głównie po mieście, teraz będzie to ok 70% miasto - 30% trasa. Przez rok posiadania Skody zrobiłem nią ponad 14 tys. km, więc teraz podejrzewam, że przebiegi będą wahały się w przedziale 17-18 tys. km.
Stąd też decyzja o LPG, mimo wszystko większość czasu spędzam w mieście.
Moje wymagania:
- raczej sedan (nie za duży do miasta, ale wyglądający w miarę "elegancko"; jestem w stanie rozważyć hatchbacka czy kombi);
-LPG;
-moc na pewno powyżej 100 KM, najlepiej w przedziale 120-160;
-w miarę wygodny samochód - ze względu na to, że dużo jeżdżę, bardzo mi zależy, żeby mnie nie bolały plecy jak z niego wysiądę ;
-stosunkowo bezawaryjny - mało rzeczy do popsucia i niskie koszty naprawy;
-cena do 13.000 za samochód w LPG lub benzyniaka + koszt założenia instalacji;
Moje typy do tej pory:
-Mazda 6 I - silnik 1.8 albo 2.0 - samochód ok, ale słyszałem, że blacha mocno leci;
-BMW E46 polift - mój aktualny faworyt; przeszkadza mi trochę skojarzenie z "dresowozem", ale wersja poliftowa wygląda w porządku, jest w miarę elegancki, do tego jednostki w 318i lub 320i podobno nieźle spisują się z gazem i są dość żwawe, dobre wyważenie, wyciszenie ok;
-Audi A4 B5 - mimo wszystko starsze auto niż BMW E46, B5 jednak wygląda dość staro, ale 1.8T podobno jest bardzo dobrą jednostką;
-Audi A3 8L - podobna sytuacja, jak z A4, raczej wersja 5 drzwi, brak wielowahaczowego zawieszenia;
-Alfa Romeo 156 II polift - na to auto trafiłem ostatnio, podobno jeśli znajdzie się zadbany egzemplarz, to potrafi ono przynieść niezłą frajdę z jazdy i bezawaryjność; nie wiem jak jest z silnikami, podobno 1.8 Twin Spark i 2.0 kiepsko współpracują z LPG, ale mogę się tu mylić. To auto walczy o 1 miejsce z E46, brak konotacji "dresiarskiej", ładna linia (chyba najbardziej mi się z tych podoba), ale mimo wszystko boję się stereotypowej awaryjności Alfy.
Dodam też, że mam gościa, który sprowadza auta, ale z nim jeszcze nie rozmawiałem. Załatwiał je dla moich rodziców i wielu ich znajomych i wszyscy byli zadowoleni, więc możliwość poszukania za granicą też jest.
Co sądzicie? Co dodać, co odrzucić, jakie silniki?
Z góry dzięki!