Auto w przedziale 9.000 - 14.000 złotych.

07 Sty 2015, 00:16

Witam,
nadszedł czas kupić swoje pierwsze autko :)
= Budżet - Przedział 9.000 - 14.000 złotych.

= Rejon - Mieszkam w województwie Wielkopolskim (63-700). Do 150 km mogę jechać po auto.

= Użytkowanie - Rocznie będę robił około 15.000 - 20.000 km. Według tego co jeździłem to wychodzi, że miasto - 60%, trasa - 40%.

Z tego co muszę mieć w samochodzie to na pewno klimatyzacja.
Przez większość czasu jeżdżę sam lub z jednym pasażerem. Nie ma dla mnie problemu czy auto jest hatchbackiem czy kombi.
Nie patrzę na stan licznika, przebieg nie liczy się dla mnie tak bardzo jak stan techniczny auta.
Z tego co przeglądałem ogłoszenia to wstępnie wytypowałem:
- Fiat Grande Punto - Silniki jakie brałem pod uwagę to: 1.4 (Benzyna) 1.3 (Diesel). Interesuję mnie przede wszystkim ile to 1.4 w benzynie może spalić w mieście.
- Citroen C4 - Silniki jakie brałem pod uwagę to: 1.6 HDi, 2.0 HDi. Co do benzyny nie mam pomysłu.
- Opel Vectra C - Silniki to: 1.8 (Benzyna) 1.9 CDTi, 2.0 DTI
To takie trzy główne typy aut. Jeszcze myślałem o:
- Rover 75
- Opel Meriva
- Peugeot 307
Nie chce VW Golfa IV, Audi A3, A4, Seata Leona, VW Passata.
Może przeoczyłem jakieś auto, które jest warte uwagi?
Chciałbym Was prosić o pomoc w wyborze, jakie mają plusy i minusy wymienione wyżej auta.

Pozdrawiam.
gszymon91
Nowicjusz

Auto: Nie mam

07 Sty 2015, 01:09

Na twoje przebiegi tylko benzyna lub lpg. Na pierwsze auto nie chciałbyś czegoś bardziej "młodzieżowego" ? Ja ci polecę bmw e46 323i
simonx10
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 17 10 2014
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Peugeot 307 (rodzinny)
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

08 Sty 2015, 01:12

Zapomniałem o BMW... Dzięki wielkie za propozycję! Teraz tylko czy dostane BMW w tych pieniądzach? Od jakich silników w BMW uciekać?
Jeśli są jeszcze jakieś propozycję to proszę pisać.
gszymon91
Nowicjusz

08 Sty 2015, 13:09

Uciekać jedynie od 2,0d w E46.
Pozdrawiam z Poznania. :ok:
Fajne propozycje to punto które podałeś. Zawsze są szanse na 1 wł. i auto z PL salonu,a to ...ważne!!!
307 tylko po lifcie (2004-poprawiona elektryka) i najlepiej 1,6-16V. :)
Super auto to laguna II FL (nie królowa lawet tylko FL od 2005-2007r. pozbawiona wad II-ki o jakości laguny III a ta jest super jak pokazuje praktyka. Można tanio kupić,bo wszyscy myślą,że to królowa lawet... (Z resztą kto widział ostatnio Lagunę Ii na lawecie..? Prędzej Mercedesa E klasę...)
Jak nie zamierzasz pchać się w lpg to Focus II z 1,6 w benzynie jest lepszą opcją niż 307 i C4.
Astra II-ka (H) z 1,6 też jest jakimś pomysłem ale budżet ściska... :) O Merivie nie myśl,to podniesiona i ciasna Corsa C z materiałami w środku takimi jak ścierka do naczyń... :)
O dieslach raczej nie myśl,bo te które podałeś mają przeważnie dpf-y i w mieście będą problematyczne i będziesz miał w rezultacie zapchane filtry i koszty w tysiące złotych.
Opla Vectrę ć z 1,8-122KM warto rozważyć jak się znajdzie ciekawe auto. Pozostań przy PB i opcjonalnie Lpg.
Generalne zasada taka według mnie,lepiej nowsze zwykłe Punto niż starsze i z niewiadomą przeszłością E46. :)
Uważaj też na handlarzy z Twojej południowej Wielkopolski ,bo to drugie Gniezno...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

08 Sty 2015, 14:22

Laguna II FL podoba mi się, i można trafić niezłe wyposażenie :) Jakie silniki? Dzięki! :ok:
Myślałem o Astrze III H, ale niestety mam za mało pieniędzy by wybrać w miarę dobry egzemplarz.
Odpuszczam :)
Wieczorem jak przyjdę z pracy to wstawię kilka linków i ocenicie mniej więcej czy warto się wybierać :)
Miłego dnia!
gszymon91
Nowicjusz

08 Sty 2015, 14:52

W lagunie w sumie wszystkie silniki ok oprócz 1.9 DCI. Ja bym się skupił na 2.0 zarówno wolnossącym jak i turbo :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

08 Sty 2015, 14:57

Wszystkie silniki w Lagunie II FL są ok ,poza 2,0-140KM IDE,bo ma wtrysk bezpośredni co w praktyce wyklucza montaż instalacji lpg.
Jak 2,0 to z mocą 135KM,tam jest zwykłe MPI i można zagazować. Wszystkie benzynowce w tym aucie są ok. Są szybkie i relatywnie ekonomiczne.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

08 Sty 2015, 15:13

75 w tym budżecie znajdziesz na wypasie z końca produkcji :D
307 to też nie głupi pomysł, bardzo udany i bezawaryjny jak na francuza samochód.

gszymon91 napisał(a):Nie chce VW Golfa IV, Audi A3, A4, Seata Leona, VW Passata.

I tak trzymaj :mrgreen: :ok:
artur73 napisał(a):Uciekać jedynie od 2,0d w E46.

Diesel 2.0 na CR ten 150 konny w e46 to jeden z najbardziej udanych i tanich w utrzymaniu diesli bmw. Jak unikać to tylko słabszej jednostki 136 konnej bo ona faktycznie do najlepszych nie należała.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

08 Sty 2015, 16:52

Odpuść GP bo jednak przebiegi i większość trasy a to większy mieszczuch tylko :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

08 Sty 2015, 20:10

kirin88 napisał(a):Diesel 2.0 na CR ten 150 konny w e46 to jeden z najbardziej udanych i tanich w utrzymaniu diesli bmw.

niestety w tej kasie będą tylko wersje na pompie 136KM czyli do niczego. Na CR trzeba szykować minimum 15-16tys. do opłat
Ja jestem za 323i + LPG :yes:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

09 Sty 2015, 00:09

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Z tego co patrzyłem to strasznie mało ofert z BMW 323i, z 307 i Laguną jutro zobaczę jak wygląda sprawa.
Wiem, że jest trochę linków, ale chciałbym Was prosić o zobaczenie czy można coś wybrać z nich. Jak macie czas i ochotę to możecie podesłać linki godne uwagi :)
Dzięki wielkie! :ok:
gszymon91
Nowicjusz