Auto w przedziale cenowym 7-10 tyś

28 Kwi 2010, 21:59

Witam.

Od razu napiszę, że przebrnąłem przez kilka tematów i nie znalazłem informacji mnie zadowalających. Od razu napiszę w czym rzecz. Jakiś rok (odkąd mam prawko) jeżdżę sobie Vectrą z 93 roku B+G 93 KM (co do mocy mogę się mylić o kilka koni). Jest to autko przyszłego teścia i nawet dostane je w prezencie ślubnym. Jednak dostanę trochę gotówki i chciałem zainwestować w coś innego. W tego Opla za dużo trzeba włożyć, a i zajechany jest też bo ostatnio coraz więcej rzeczy zaczyna w nim padać (zawieszenie, skrzynia, sprzęgło, a i lakiernik by się przydał).

Nie mam na razie sprecyzowanego modelu samochodu więc nie mam żadnych linków. Przeglądałem otomoto i jest kilka marek którymi jestem zainteresowany ale jestem również otwarty na propozycję. Z motoryzacją mam jeszcze niewiele wspólnego więc mam nadzieję że rozwiejecie moje wątpliwości i będę mógł rozszerzyć swoją wiedzę. Oto samochody nad którymi się zastanawiałem. Napiszcie proszę, czy w przedziale cenowym 7-10 tyś można znaleźć dobry samochód (w sensie nie okazję tylko czy dane modele chodzą po takich cenach. Okazji nie bardzo chcę bo to różnie bywa.). Interesują mnie roczniki 98 wzwyż.

Interesują mnie głównie TDI ze względu na oszczędności i ten dźwięk. B+G jest oszczędne ale jak ktoś gaz ma od kilku dobrych lat to silnik swoje oberwał. Sama benzyna też może być ale wtedy od razu zakładanie gazu żeby trochę oszczędniej, a wiadomo że instalacja też kosztuje.

Typy samochodu jakie mnie interesują to: sedan ewentualnie hatchback.

Oto moje propozycje:

1. VW Pasat Sedan B5 - bardzo mi się podoba ten model ze względu na wyposażenie ale i wygląd. Jest to model który nie mieści się w tym przedziale cenowym ale na niego bym te 2 tyś dorzucił. Rok 98, 99 – młodsze są już dużo droższe. Nawet jednego widziałem w komisie w Gdańsku 1,9 TDI 101 KM (oszczędny silnik jak czytałem). Dowiedziałem się jednak, że części są drogie. Myślałem, że jak VW to części tanie. Nie wiem jak naprawdę to wygląda więc proszę o komentarze.

2. Opel. I tu się zastanawiałem czy Astra czy Vectra. Oczywiście też Sedan. Dużo dobrego o oplach słyszałem: dobre silniki, tanie części, mało awaryjne. Tylko czy dostanę coś z TDI z roku 98 wzwyż w tym przedziale cenowym. W sumie bardziej się skłaniam za Vectrą.

3. Skoda Octavia 1,9 TDI - silnik od VW więc dobry, ekonomiczny. Jedynie co to czy chodzą one w takich cenach co podałem czy więcej? Chodzi mi cały czas o modele sprawne

4. Słyszałem, że Seaty są na częściach VW. Nie wiem czy to prawda, jednak wizualnie nie bardzo mi odpowiadają jednak jak będą super to się mogę zastanowić nad nimi.

5. Zawsze mi się podobała Honda Civic, Acord (Acord tylko te nowsze modele z agresywnym przodem) tyle że nie wiem jak z częściami i awaryjnością tych samochodów.

6. Przeglądając allegro zauważyłem że Audi A4 wersja B5 (1996-2000 chyba) mieści się w tym przedziale. Silnik 1,9 TDI 90 KM bardzo oszczędny. Niestety nic nie wiem o awaryjności czy o częściach do tego modelu.

Jeżeli napisałem coś, co waszym zdaniem jest totalną bzdurą to się nie naśmiewajcie tylko sprostujcie moją wypowiedź. Wiele informacji podanych przy danych modelach jest usłyszana od 1 może 2 posiadaczy danego samochodu a czasem tylko usłyszana. Może się okazać, że ktoś miał farta i jego model jest inny niż wszystkich. Główne informację jakie mnie interesują to:
- awaryjność
- części
- czy w danym przedziale cenowym można znaleźć modele na zasadzie kupuję i jadę a nie kupuję i coś muszę zrobić (w stylu większe naprawy a nie wymiana płynów czy paska). Jeżeli TDI na taki przedział cenowy to za wysoki próg to czy sama benzyna w granicach cenowych do 8 tyś się znajdzie? A może silnik 1,9 TDI to po prostu za dużo, może jest coś mniejszego i lepszego.

Czekam na komentarze i propozycje.
Nie lubię niewiedzieć - naprawdę
losiekwg
Nowicjusz

Miejscowość: Trójmiasto

29 Kwi 2010, 07:44

Ani Passata, ani Octawii ani tym bardziej A4 nie kupisz za 10 tyś zł (za 12 też nie kupisz ;) ) w stanie do jazdy. O Seatach dobrze słyszałeś - to VW w innej budzie. Viki za 10 tyś w DTI... Na dwoje babka wróżyła - może być OK a może nie :P To jest duże auto i raczej kupuje się je żeby jeździło więc przebiegi będą miały spore a tym samym podwyższoną awaryjność. Za 10 koła celował bym w jakiegoś kompakta w benzynie - będzie w miarę młody i będzie miał połowę tego przebiegu co diesel.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

29 Kwi 2010, 07:52

1.Passat B5 do 10tys to będzie sama padlina.
2.No tutaj jakaś Astra I z 2000-2001r sie znajdzie i Vectra B to samo,też akurat coś koło rocznika 1998.
3.Octavia do 10tys to też bedzie padlina.
4.Seat ma dużo wspólnego z VW,nie tylko części ale też silniki,płyty podłogowe itp. i tutaj za 10tys znajdziesz już całkiem fajną Cordobe po lifcie i tak samo Ibize - linki wrzuce poniżej.
5.Honda - co do części to niewiem ale ogólnie są to dobre auta które praktycznie rzadko sie psują.
6.Audi A4 TDI to również bedzie padlina w tej cenie.

Tutaj Seaty o których mówiłem,oczywiście linki są przykładowe.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

A tutaj coś od siebie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Kwi 2010, 09:04

Witam.
A więc tak:
Ani Passata ani Octavii ani tym bardziej A4 do 10 tyś nie kupisz. Tzn. kupisz tylko w jakim stanie. Znajomy kupił niedawno też TDI 90 koni ale jak się okazało dopiero parę dni temu miała rozwalony przód i korektę licznika ( 15 letnie TDI z hakiem ma na budziku obecnie 201 tyś :mrgreen: ) A co do Vectry to kolega po fachu ma taką 210 tyś na liczniku, od nowości w jego rodzinie, i pompa po regeneracji już jest. Padła przy 180 tyś :shock:
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

29 Kwi 2010, 20:21

Pierwsza sprawa to rodzaj silnika. Patrz na to ile jeździsz, na jakich odcinkach i jak często, oraz jakie przebiegi roczne wchodzą w grę.
Wg. mnie jeżeli robisz do 10-12 tys. km rocznie to jeździj na samej benzynie, albo kup benzyniaka z gazem już założonym. Zbyt długo trzeba czekać na zwrot instalacji gazowej.
Jeżeli przebiegi są wyższe niż 20 tys. km rocznie, to wybieraj diesla. Diesel najlepszy jest na jazdę po trasie. Nie za bardzo diesel lubi jazdę miejską, dochodzi do tego schładzanie turbiny po każdej jeździe, czyli siedzisz w aucie przez 3 minuty na pracującym silniku tylko po to, aby turbina odsapnęła. Raz na jakiś czas taki postój nie przeszkadza, ale jak często zaglądasz do sklepów na mieście, to takie czekanie jest irytujące.
Do tego pamiętaj, że kupujesz auta stare, które mogą cieszyć się bezawaryjnością, ale auto które ma powyżej 12 lat to zawsze wielka niewiadoma. Ilu miało właścicieli i ilu kierowców, gdzie i jak jeździło, jakie wypadki, stłuczki i kolizje, itd. Wydający się pewnym i solidnym autem Passat może być w stanie technicznym gorszym od niejednego Fiata Seicento.

Druga sprawa to auto. Nie przywiązuj się do marek i modelów, wybieraj ten samochód, który jest w lepszym stanie technicznym, bądź pochodzi z pewnego źródła.
Czy koniecznie potrzebujesz takiego dużego beczkowozu jak A6 lub Passat? Będziesz w nim woził trójkę dzieci codziennie, czy jak? Po co wozić powietrze i dźwigać ciężar dużego auta?
Osobiście polecam Fiata Bravo/Brava lub Marea z silnikiem JTD.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Kwi 2010, 21:12

Dishman co do "beczkowozów". Chodziło mi o Audi A4 nie A6 ale i tak rezygnuje z tego modelu. Co do Pasata - po prostu mi się ten samochód podoba. Za to totalnie nie trawie Fiatów i Fordów. Napisałeś żeby wybierać samochód, który jest w lepszym stanie technicznym. Masz po części rację tyle że mi się podobają określone modele i nawet jak miałbym dopłacić więcej to dopłacę. Nie kupuje samochodu na rok czy dwa ay sobie pojeździć i zostawić gdzieś w rowie. Chciałbym żeby mi się ten samochód podobał skoro mam nim trochę jeździć. Ale dziękuje za posta - kilka cennych uwag które musze przemyśleć.

barol91 dzięki za profesjonalne podejście do tematu. Krótko i zwięźle opisane co i jak. Jako że do 10 tyś ciężko mi będzie znaleźć coś dobrego postanowiłem trochę limit poszerzyć.

No i chyba padło na Vectre. Dobre lojalne samochodyale wiadomo trzeba trafić. Podaje linki - co o tych modelach myślicie:

Nie lubię niewiedzieć - naprawdę
losiekwg
Nowicjusz

Miejscowość: Trójmiasto
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Masz problem z kodem do radia to pisz
    Rozkoduję prawie każde radio. Warunek to muszę znać numer seryjny , najlepiej przysłać wszystkie oznaczenia, znajdujące się na bocznej ściance twojego radia.

29 Kwi 2010, 21:43

No spoko nie ma sprawy :smile: a co do linków to tak:
1.prawdopodobnie był puknięty lewy przód (szczelina między maską a błotnikiem troche jest większa niż z prawej strony - oczywiście to wszystko z pozycji kierowcy),tak pozatym to ładna i zadbana ale co ceny dojdą Ci jeszcze opłaty rejestracyjne w Polsce w wysokości ok.1500zł.
2.Też mi sie wydaje że był puknięty przod i to samo jak w poprzedniej Vectrze pisałem,pozatym też spoko wygląda no i też oplaty dojda.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Kwi 2010, 08:29

Na początek chciałbym obalić mit "kiepsko z częściami" do aut japońskich, np. Mazdy. Sam posiadam MX-6 od 3 lat i mogę powiedzieć jedno - części jest masa, nowych i używanych. Tym samym szczerze mogę polecić Mazdę Xedos 6, np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Auto jest komfortowe, dobrze wyposażone, bezawaryjne - szczerzę mogę polecić.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

30 Kwi 2010, 09:15

Czy dla Ciebie istnieją inne marki oprócz Mazdy i starego Polo?
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

30 Kwi 2010, 09:20

Oczywiście, ale z cywilnych aut polecam samochody, które mam dobrze przetestowane i najlepsze, jakie znam z doświadczenia. Dlatego w moich nie postach nigdy nie uświadczysz np. BMW, Daewoo czy Poloneza z gazem.
pawelMX6
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia
Auto: Nie mam

30 Kwi 2010, 15:12

Swoje chwalicie, cudzego nie znacie.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

01 Maj 2010, 10:49