28 Kwi 2010, 21:59
Witam.
Od razu napiszę, że przebrnąłem przez kilka tematów i nie znalazłem informacji mnie zadowalających. Od razu napiszę w czym rzecz. Jakiś rok (odkąd mam prawko) jeżdżę sobie Vectrą z 93 roku B+G 93 KM (co do mocy mogę się mylić o kilka koni). Jest to autko przyszłego teścia i nawet dostane je w prezencie ślubnym. Jednak dostanę trochę gotówki i chciałem zainwestować w coś innego. W tego Opla za dużo trzeba włożyć, a i zajechany jest też bo ostatnio coraz więcej rzeczy zaczyna w nim padać (zawieszenie, skrzynia, sprzęgło, a i lakiernik by się przydał).
Nie mam na razie sprecyzowanego modelu samochodu więc nie mam żadnych linków. Przeglądałem otomoto i jest kilka marek którymi jestem zainteresowany ale jestem również otwarty na propozycję. Z motoryzacją mam jeszcze niewiele wspólnego więc mam nadzieję że rozwiejecie moje wątpliwości i będę mógł rozszerzyć swoją wiedzę. Oto samochody nad którymi się zastanawiałem. Napiszcie proszę, czy w przedziale cenowym 7-10 tyś można znaleźć dobry samochód (w sensie nie okazję tylko czy dane modele chodzą po takich cenach. Okazji nie bardzo chcę bo to różnie bywa.). Interesują mnie roczniki 98 wzwyż.
Interesują mnie głównie TDI ze względu na oszczędności i ten dźwięk. B+G jest oszczędne ale jak ktoś gaz ma od kilku dobrych lat to silnik swoje oberwał. Sama benzyna też może być ale wtedy od razu zakładanie gazu żeby trochę oszczędniej, a wiadomo że instalacja też kosztuje.
Typy samochodu jakie mnie interesują to: sedan ewentualnie hatchback.
Oto moje propozycje:
1. VW Pasat Sedan B5 - bardzo mi się podoba ten model ze względu na wyposażenie ale i wygląd. Jest to model który nie mieści się w tym przedziale cenowym ale na niego bym te 2 tyś dorzucił. Rok 98, 99 – młodsze są już dużo droższe. Nawet jednego widziałem w komisie w Gdańsku 1,9 TDI 101 KM (oszczędny silnik jak czytałem). Dowiedziałem się jednak, że części są drogie. Myślałem, że jak VW to części tanie. Nie wiem jak naprawdę to wygląda więc proszę o komentarze.
2. Opel. I tu się zastanawiałem czy Astra czy Vectra. Oczywiście też Sedan. Dużo dobrego o oplach słyszałem: dobre silniki, tanie części, mało awaryjne. Tylko czy dostanę coś z TDI z roku 98 wzwyż w tym przedziale cenowym. W sumie bardziej się skłaniam za Vectrą.
3. Skoda Octavia 1,9 TDI - silnik od VW więc dobry, ekonomiczny. Jedynie co to czy chodzą one w takich cenach co podałem czy więcej? Chodzi mi cały czas o modele sprawne
4. Słyszałem, że Seaty są na częściach VW. Nie wiem czy to prawda, jednak wizualnie nie bardzo mi odpowiadają jednak jak będą super to się mogę zastanowić nad nimi.
5. Zawsze mi się podobała Honda Civic, Acord (Acord tylko te nowsze modele z agresywnym przodem) tyle że nie wiem jak z częściami i awaryjnością tych samochodów.
6. Przeglądając allegro zauważyłem że Audi A4 wersja B5 (1996-2000 chyba) mieści się w tym przedziale. Silnik 1,9 TDI 90 KM bardzo oszczędny. Niestety nic nie wiem o awaryjności czy o częściach do tego modelu.
Jeżeli napisałem coś, co waszym zdaniem jest totalną bzdurą to się nie naśmiewajcie tylko sprostujcie moją wypowiedź. Wiele informacji podanych przy danych modelach jest usłyszana od 1 może 2 posiadaczy danego samochodu a czasem tylko usłyszana. Może się okazać, że ktoś miał farta i jego model jest inny niż wszystkich. Główne informację jakie mnie interesują to:
- awaryjność
- części
- czy w danym przedziale cenowym można znaleźć modele na zasadzie kupuję i jadę a nie kupuję i coś muszę zrobić (w stylu większe naprawy a nie wymiana płynów czy paska). Jeżeli TDI na taki przedział cenowy to za wysoki próg to czy sama benzyna w granicach cenowych do 8 tyś się znajdzie? A może silnik 1,9 TDI to po prostu za dużo, może jest coś mniejszego i lepszego.
Czekam na komentarze i propozycje.
Nie lubię niewiedzieć - naprawdę