Auto w teren

09 Lis 2010, 17:05

Witam, piszę w imieniu wujka. Wujek chce kupić jakieś auto które poradzi sobie na niezbyt wymgającym terenie, wyjazd na ryby itp głownie będzie jeździło po podkarpaciu. Problemem jest cena, wujek chce kupić auto do 25 tys. da się w tej cenie wyrwać coś fajnego? co byście polecali?, ja się kompletnie nie znam na autach terenowych.
ens
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Auto: Audi TT 1.8T 259KM

09 Lis 2010, 17:48

Mitsu Pajero II generacji
Isuzu Trooper/Opel Monterey
Isuzu Rodeo
LR Discovery (cyseta :mrgreen: )
starsza Toyota LJ70 (bo na 80 bedzie mało i trudno o przyzwoity stan)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

10 Lis 2010, 13:58

może jakiś subarak. one standardowo mają 4x4 a przy tym wyglądają jak normalne auta. W lekki teren idealne.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

10 Lis 2010, 17:57

Toyota 4Runner
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

10 Lis 2010, 18:13

Pajero 2 Suzuki Vitara Terrano 2 może jakiś Land Rover
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

11 Lis 2010, 07:34

Każde z tych większych w dobrym stanie. A najlepiej to Patrol Y60 4.2 A42 High Roof Station Wagon czy jakoś tak...miejsca w środku od groma i na sprzęt i na ubrania...i wujek jadąc na nockę podjeżdża pod brzeg otwiera te mniejsze drzwi od bagażnika i łowi...leżąc w ciepłym śpiworku i sącząc browar :mrgreen:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota S-FR Racing Concept
    Rok po premierze S-FR Toyota pokazała na Tokyo Auto Salon 2016 jego wyczynową wersję – S-FR Racing Concept. Model powstał w japońskim studiu Toyota Gazoo Racing, które opracowało do niego bogaty pakiet aerodynamiczny, ...
    Spalanie i emisja CO2 - BMW X2
    W zależności od wersji silnikowej jesteśmy w stanie zauważyć że rozbieżności w spalaniu są dosyć spore. Wynoszą od 1,8 litra do 7,5 litra na 100 km. BMW X2 xDrive25d : zużycie paliwa w cyklu mieszanym: 6,3-5,7 l/100 km; emisja ...

11 Lis 2010, 08:19

Pajero 2 - bardzo dobry wybór. Ojczym go miał i często nim jeździłem ;) Bardzo fajne auto. Gdy się włączy 4x4 to w ogóle miód!
Ewentualnie proponuję także ze stajni Mitsubishi a dokładniej L200 - jest to pick-up, lecz także z 4x4. Jest zbudowany na ramie i łudząco w środku przypominający Pajero ;)) Pick-up'a można odliczyć od podatku (22% wartości zakupu, przy 25k zł wróci mu się około 5 tysięcy ;) ) oraz paliwo, także 22%.
Nasze L200 kupiliśmy za 23 z groszami brutto, tylko, że miało walnięty prawy bot (błotnik, zderzak, felga).
Amcia
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

12 Lis 2010, 21:31

subaru w teren si enie nadaje nawet ten najlżejszy :mrgreen:
pikapy się nadają na budowe albo do przewozu FVAT :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

12 Lis 2010, 21:37

pocieszny napisał(a):subaru w teren si enie nadaje nawet ten najlżejszy :mrgreen:
pikapy się nadają na budowe albo do przewozu FVAT :mrgreen:

Nadają nie nadają, juz raz o tym na forum pisalismy. Kiedys Foresterem wyciagałem kolege w Terano który nie przejechał tam gdzie ja przejechałem, fakt ze terano to nie jakas specjalna terenówka ale moze byc. Ja sie nie kłoce ze Forester to auto terenowe bo nigdy nim nie bedzie, nawet sama nazwa Forester ( Leśnik ) mówi sama za siebie, ale to auto sobie dosc dzielnie radzi na bocznych drogach polach, przejezdzalem nim przez wode któa sie wlewała prawie na maske, jezdzilem nim po plaży, po błocie na jakies 30cm głebokosci. Na rybki, do lasu idealny:)
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

12 Lis 2010, 21:45

MajkPZM napisał(a): polach... po plaży
i za to powinieneś dostać takie kolegium co by se to subaru sprzedać na pokrycie... :evil:
szkoda słów

co do "terenowości" subaru, to polna droga to droga, nawet jak ma kałuże po 30cm :mrgreen: jak ma koleiny to wisisz i kwiczysz i wołasz Pana Zdzisia z C330 co by zwlókł a potem zbierasz co odpadło i jedziesz do ASO. forek to jest dobry na dojazd do domu jak sie ma w zimie pod górek a nie w teren, przejazd przez wode zależy jedynie od tego gdzie masz wlot powietrza i pod maske to na pewno nie było bo już byś korbowody wymieniał :wink:
pitu pitu nie wmawiaj ludziom że lekko podniesione kombi to zajebisty samochód w teren, masz ok, ciesz się ale nie pisz bzdur bo aż się płakać chce
pocieszny
Forumowicz VIP

12 Lis 2010, 21:51

Ty jednak nie potrafisz czytac ze zrozumienem:)

Plażach miałem na myśli piasku, nie chodziło mi bynajmniej o taką plaże przy morzu :shock:

A pola to dla mnie poprostu bezdroża.
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

12 Lis 2010, 22:15

MajkPZM napisał(a):Ty jednak nie potrafisz czytac ze zrozumienem:)

Plażach miałem na myśli piasku, nie chodziło mi bynajmniej o taką plaże przy morzu :shock:

czytać, zwłaszcza ze zrozumieniem potrafię, o moją edukację możesz być spokojny
wróżką nikt nie jest, plaża to plaża a pole to pole, jak sie nie umiesz wyrazić to nie pisz, zamiast pisać głupoty
pocieszny
Forumowicz VIP

12 Lis 2010, 22:34

Pocieszny wyluzuj :mrgreen:

Teren a teren to jest różnica i każdy o tym wie. Ja sam raz przejechałem swoim T4 przez kawałek polnej drogi rozwalonej przez ciągniki w którą nawaliło deszczu - czyli pospolite błotko. Byłem pewny że nie przejadę, bo z T4 to taka terenówka jak z koziej d**y trąbka, chciałem tylko zobaczyć jak głęboko wpadnę zanim się całkiem zawiesi. A ku mojemu zdziwieniu trochę kopiąc przejechałem na drugą stronę. Po zderzak sięgało ale jakoś przebrnęło, do dziś się dziwie. Ale to jednorazowy przejazd był. Więcej nie próbuję takich wyczynów :smile:
Najlepsze było to, że godzinę później utopiłem tam traktor :D

Co do samego Forestera to widziałem dwa razy kolesia w lesie jak się woził i przyznam, że całkiem dobre wrażenie na mnie zrobił, przez błotko radził sobie znacznie lepiej niż się spodziewałem. Nie mam natomiast porównania jak radzi sobie np. taki Patrol czy Trooper.
Ostatnio edytowany przez stasiowski121, 12 Lis 2010, 22:36, edytowano w sumie 1 raz
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

12 Lis 2010, 22:36

pocieszny napisał(a):
MajkPZM napisał(a):Ty jednak nie potrafisz czytac ze zrozumienem:)

czytać, zwłaszcza ze zrozumieniem potrafię, o moją edukację możesz być spokojny
wróżką nikt nie jest, plaża to plaża a pole to pole, jak sie nie umiesz wyrazić to nie pisz, zamiast pisać głupoty

Akurat to z tym czytaniem odnosiło się do tego:
Ja sie nie kłoce ze Forester to auto terenowe bo nigdy nim nie bedzie, nawet sama nazwa Forester ( Leśnik ) mówi sama za siebie, ale to auto sobie dosc dzielnie radzi na bocznych drogach polach

pitu pitu nie wmawiaj ludziom że lekko podniesione kombi to zajebisty samochód w teren

Ja się o Twoją edukacje martwic nie musze, ale może Ty powinienes się troche podciągnąc? :shock:
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

13 Lis 2010, 09:43

ja wiem że nawet maluchem sie da :wink:
ale jednorazowe przejechanie przez coś, albo jazda od czasu do czasu skutkująca wymianą połowy podzespołów, to nie jest jazda tylko katowanie auta, po to ktoś wymyślił terenówki, z nadwymiarową wytrzymałością żeby spokojnie przez bagno przejechać,
a co do terenu, to w liku poniżej jest droga, a nie teren :wink: zupełnie normalna rzecz na którą można trafić jadąc pierwszą lepszą drogą po niewielkim deszczu,

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

pocieszny
Forumowicz VIP