Auto z automatem do 100 tys do miasta

03 Wrz 2021, 21:36

Przesiadam się z mondeo mk3 do nowego kompakta :) Ciągłe naprawy są już meczące, nie mam na to ani czasu ani ochoty, poza tym każda naprawa mondea bardzo rzadko kończyła sie na 2 zerach, zawsze były 3 :D Ma prawo się psuć przy przebiegu 300 tys, ale jak mam wymieniać wszystko na nowe to chyba lepiej będzie nowe, mniejsze, leasing na 5 lat i potem kolejne i z głowy czas na naprawy (których mam nadzieję że nie będzie przy przebiegu 10-15 tys km rocznie, czyli razem jakieś 70 tys km).
Zainteresowała mnie fiesta st-line. ST niestety przekracza mój budżet.
No i zauważyłem, że bardzo biednie ostatnio jest z autami :evil: drogo i pusto. Dlatego wzbogaciłem sobie go o pare drobiazgów których nigdy nie miałem i wyszło 100 tys. Silnik 125KM niestety nie jest jakoś super dynamiczny, przesiadłem się z ciężkiego mondeo mk3 z 125KM na nową lekką fiestę 125KM i spodziewałem się lepszych rezultatów. No ale widzę, że czasy się zmieniły, bo spodziewałem się że na auto przeznaczę jakieś 20 tys mniej, a jednak nie mogę mieć chyba większych wymagań przy budżecie 100 tys.
Do wyboru mam fiestę z tego roku i nową fiestę która dopiero wyjdzie w 2022.
Fiesta 2021 ma kamerę + czujniki parkowania, Fiesta 2022 tylko czujniki parkowania bez kamery. Możliwości domontowania - brak.
Jest tak źle aktualnie że części brakuje? :shock: Myślałem że jak przeznaczę więcej pieniędzy niż początkowo planowałem to mogę liczyć na dostosowanie auta do siebie, a nie odwrotnie, że lepiej brać co jest bo za jakiś czas może w ogóle nie być lub będzie kolejna podwyżka cen samochodów :mrgreen:
Taki troche dylemat teraz mam, fiesta 2022 będzie za kilka dni przedstawiona na stronie forda, fiesta 2021 - przejechałem się, dynamicznością nie powala, ale za to ma kamerę w przeciwieństwie do 2022, która jest ...nowsza. To niby mały drobiazg, ale nigdy nie miałem czujników parkowania, a jak już mam mieć, to po co mi czujniki bez kamery, fajnie sobie popatrzeć.
Ford - za koło zapasowe trzeba zapłacić, za regulację fotela góra dół trzeba zapłacić. Takie rzeczy które wydawały się być podstawowym wyposażeniem są usługą dodatkowo płatną. Zwłaszcza regulacja fotela góra dół - rower kupuje się pod wzrost, motor kupuje się pod wzrost, auto - jak się jest nieco za niskim niż auto wymaga to bardziej będzie się widzieć maskę niż drogę.
Nie wiem czy tylko ford tak ma bo innymi autami jeszcze nie rozglądałem się.
Fiesta podoba mi się, gdyby nie dali mi fiesty 2021 do jazdy próbnej to bym nie uparł się na kamerę do parkowania. Chyba poczekam kilka miesięcy i może dodadzą ją jako dodatkowe wyposażenie i wtedy kupie auto, albo zdecyduje się na 2021. Ogólnie prowadzi się dobrze i mi w miarę odpowiada.

Z jakimi autami jeszcze mogę się rozejrzeć z budżetem 100 tys? (100 tys to razem z dodatkami typu czujniki parkowania z kamerą, lepsze głośniki, jakieś dodatki typu martwe pole w lusterku, podgrzewana przednia szyba, kierownica, fotele, nawiew nie tylko z przodu, ale też z tyłu (czy to tylko w autach klasę wyżej?)
Hehe89
Początkujący

Zdjęcia: 14
Auto: vw

03 Wrz 2021, 22:04

corolla hybrid, w mieście będzie wygodnie i ekonomicznie, po 5 latach wykupisz i opchniesz dalej z małą utratą wartości
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

01 Lut 2022, 20:34

Ford Fiesta to bardzo dobry wybór. Ogólnie bardzo zwinny samochód, jeżdżę nim od ponad roku i super się sprawdza, plus uruchamianie bez kluczyka i pre collision assist też super sprawa. Warty jest swojej ceny.
pawko933
Nowicjusz

17 Lut 2022, 17:13

hej mam podobne rozkminy żona uparta na suva ale za 100 k to są 10 letnie szroty obecnie, więc celujemy w jakieś kombi. W sobotę oglądam corollę w hybrydzie, ale 100 k to za mało na to auto, sensowna wersja to 120 k.

Nie wiem dlaczego piszesz że nie stać Cię na fiestę ST, za 100 k masz fiestę i to z wybranym kolorem, za kilka dodatkowych tysięcy masz pakiet podgrzewania i inne bajery :) Gdybym nie miał żony to bym brał to albo i20N. Chyba że ten automat to must have ale w sportowym autku manual nie powinien wadzić :)
domen
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

17 Lut 2022, 18:05

domen napisał(a):hej mam podobne rozkminy żona uparta na suva ale za 100 k to są 10 letnie szroty

Jak będziesz w salonie Toyoty, to sprawdź też Yarisa Crossa.
Ja się do niego w zeszłym roku przymierzałem, ale po pierwsze za długo by trzeba czekac, a po drugie w moim budżecie mieściła się tylko podstawowa wersja.
Ale samo autko spoko, nawet bardzo spoko. :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

19 Lut 2022, 12:53

sprawdziłem i yarisa (tu tylko się przymierzałem) i corollę (tutaj godzinkę pojeździłem, 2.0 hybryda kombi) i musze powiedzieć że szału nie ma. Silnik daje radę ale pod kątem ergonomii wygląda to tak że to auto projektowane jest dla ludzi max 160 cm wzrostu
fotele są krótsze niż w mojej corsie i uda wiszą w powietrzu a miejsca na szerokość też mam więcej w corsie. W corsie z 2007 roku mam też większy o pół centymetra prześwit :roll:
na plus miękkie zawieszenie ale jedyna toyota obecnie jaką bym kupił to albo rav albo camry
domen
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...