Auto z automatem do 20k

19 Lut 2022, 17:58

Cześć!

Rozglądam się za drugim samochodem, który dołączy do Superba.

Przeznaczenie: 60:40 miasto:trasa
Budżet: do 20k
Wymagania: benzyna, automat, tylna kanapa, nie kombi
Przebieg roczny: ~10k km

Patrzyłem na BMW E90 i Mercedes CLK W209, ale nie wiem czy w tym budżecie dostanę silnik, który nie jest z "czarnej listy". Nie wiem też czy skrzynie automatyczne w tych modelach mają jakieś poważne bolączki.
Drugim kandydatem jest Saab 9-3, ale tutaj nie mam pojęcia czy jest to opcja warta rozważenia.
Na koniec Hyundai Coupé - wizualnie strasznie mi się podoba, ale nie wiem czy nada się do w.w. wymagań.

Nie ukrywam, że wolałbym coś segment wyżej niż kompakt, ze względu na to, że jakieś tam krótkie trasy jednak będą. Któreś z powyższych powinienem definitywnie wykreślić? Może coś jeszcze wartego uwagi?

Dzięki za pomoc
Eilchner
Początkujący

19 Lut 2022, 21:07

Eilchner napisał(a):Nie wiem też czy skrzynie automatyczne w tych modelach mają jakieś poważne bolączki.

XD
Skrzynia w przypadku e90 to najmniejszy problem :mrgreen: A do 20k to tym bardziej :ok:
W209 spoko ale czy coś trzymającego się kupy co nie zaczęło już procesu biodegradacji uda się znaleźć nie mam pojęcia.

Eilchner napisał(a):Drugim kandydatem jest Saab 9-3, ale tutaj nie mam pojęcia czy jest to opcja warta rozważenia.

Technicznie ideałem nie jest ale przynajmniej coś ciekawszego niż jakieś e90.

Eilchner napisał(a):Na koniec Hyundai Coupé - wizualnie strasznie mi się podoba, ale nie wiem czy nada się do w.w. wymagań.

Jeśli ma być drugie auto to po co kupować coś co ci się nie podoba? Technicznie jest ok, blacharsko trzeba uważać

Eilchner napisał(a):Może coś jeszcze wartego uwagi?

Ogólnie to z automatami do 20k jest trochę problem, tak naprawdę trzeba celować w segment D i w górę.
Jeśli miałoby to być "drugie" auto dla mnie to zacząłbym od e39 z fajnym vinem, później volvo c70 (bo rozumiem, że coupe wchodzi w grę)s60/saab 9-3/e46
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Lut 2022, 20:00

Dzięki za rozległą odpowiedź :D

Nie ukrywam, że najbardziej leży mi CLK - popatrzyłem trochę na otomoto i jest całkiem sporo egzemplarzy poniżej 20k, silniki od CLK200 do CLK320. Są tu jakieś dobre/złe wybory z gamy silnikowej, czy raczej nie mają jakichś większych problemów?

Hyundai Coupe z automatem praktycznie nie ma u nas, a szkoda...

E39 jest troszkę za duże - jedną landarę już mam. C70 jest niestety poza budżetem, muszę zerknąć jeszcze na S60. Dzięki za pomoc :)
Eilchner
Początkujący

20 Lut 2022, 20:18

Na złą generację C70 patrzyłeś
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

"Highway Hero" Mercedes-Benz Actros 2551 6x2
    Podczas 65. targów pojazdów użytkowych w Hanowerze uwagę zwiedzających przyciągnął niepowtarzalny Actros w kolorze jadowitej zieleni, zaparkowany przy wejściu do świata samochodów użytkowych Daimler Trucks. ...