Auto z Danii - krok po kroku

25 Paź 2015, 12:48

Witam,
jestem tu nowa, chciałabym poprosić o wyjaśnienie jak krok po kroku wyglądają formalności związane z zakupem i rejestracją auta z Danii w Polsce.
Dokładnie chodzi mi o to. Znajomy Duńczyk chce sprzedać Opla Merivę za niewielkie pieniądze. Auto w Danii jest zarejestrowane jako ciężarowe. Dodatkowa informacja jest taka, że jest to auto firmowe i Duńczyk jako firma wystawi fakturę sprzedaży dla mnie - osoby fizycznej.
1) Czy w związku z tym oprócz ceny auta będę musiała zapłacić ten horendalny podatek do SKAT, który potem jest oddawany?
2) Czy Duńczyk musi wyrejestrować auto i zdać tablice rejestracyjne tam = tylko laweta do Polski?
3) Co dalej w Polsce? Przyjeżdża auto ciężarowe, nie muszę płacić akcyzy. Jadę na przegląd, rejestruję je jako ciężarowe, dokupuję fotele, jadę na przegląd znów i zmieniam na osobowe i znów do WK na zmianę? I wtedy opłacam akcyzę? Czy może od razu opłacam akcyzę jako osobowe i już na pierwszy przegląd w kraju jadę i mówię, że chcę, żeby to była osobówka?
4) Czy jakiś VAT-24 lub VAT-25 będę musiała załatwiać w US?
5) Tłumaczenia, recykling i rejestracja - to wszystko wiem.
Nie wiem... proszę o poradę, bo zastanawiam się czy gra jest warta świeczki z tym duńskim autem.
monikapiw
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 08 2001
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Vw Polo
Silnik: 1.4 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Zagato Coupé 2012
    BMW Zagato Coupé to typowe BMW widziane oczami włoskiej firmy Zagato, specjalizującej się w budowie nadwozi samochodowych. Stylistyka Zagato scala cechy typowe dla konstrukcji obu firm, tworząc rasowe coupé ...
    Opony letnie gwarancją bezpiecznej jazdy
    Opony letnie należy założyć wtedy, gdy średnia temperatura przekracza 7 stopni. Tym samym warto już teraz umówić się na zamianę, aby później uniknąć stania w kolejkach. 1. Czy opłaca się samemu zmieniać opony? ...