Auto z darowizny / z zagranicy.

06 Gru 2016, 19:51

Witam.

Przychodzę tu z prośbą o poradę użytkowników którzy mają doświadczenie z tego typu sprawami.
Mianowicie... mój brat który mieszka/pracuje za granicą przyjechał autem do polski. Auto uległo awarii i już kolejny tydzień stoi u mechaników. Wspólnie z bratem podjęliśmy decyzje, że auto zostanie w Polsce i zostanie zarejestrowane na mnie a jako że brat wrócił za granicę... a ja młody, niedoświadczony nie wiem co i jak.

Jakie dokumenty potrzebuję, żeby móc zarejestrować auto w Polsce? (Auto zostało mi podarowane dlatego wydaje mi się, że zamiast umowy kupna/sprzedaży potrzeba jakieś spisane potwierdzenie przekazania darowizny?)

Dodatkowo... auto aktualnie stoi u mechanika, nadal na zagranicznch blachach. Brat do 15 grudnia musi wyrejestrować auto u siebie.. także maksymalnie w sobotę muszę wysłać mu tablice rejestracyjne . Kolejnym problemem jest to, że ja, oraz auto przebywamy w mieście oddalonym 300km od miejsca zameldowania (jestem studentem). Teoretycznie plan jest taki, że w piątek odbieram auto od mechanika, jadę do swojego domu (tam gdzie jestem zameldowany), zostawiam auto, zdejmuje blachy, formalności zostawiam na potem.

... Problem pojawi się gdy mechanikom nie uda się uporać z usterką do piątku.. Czy wtedy jest jakaś szansa, żeby zdobyć tablice "dojazdowe" lub coś w tym stylu abym mógł w późniejszym czasie dojechać autem do domu?

Pozdrawiam
evogrego
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 11 1995
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Getz

07 Gru 2016, 10:19

Skoro jest mowa o darowiźnie, to powinniście spisać umowę darowizny, abyś mógł zostać właścicielem auta.

Pamiętaj, że od momentu kiedy auto jest Twoje, musisz mieć wykupione na nie ubezpieczenie. Dopóki nie zarejestrujesz samochodu w Polsce, możesz wykupić tylko krótkoterminowe OC na 30 dni (koszt to ok. 100 zł). Kiedy już zarejestrujesz auto w Polsce, będziesz mógł wykupić normalne, roczne OC (w naszym kalkulatorze - link w podpisie - możesz sprawdzić, kto będzie miał dla Ciebie najtańsze ubezpieczenie. Na stronie znajdziesz także więcej porad dotyczących choćby rejestracji auta).

A co trzeba zrobić, by zarejestrować auto w Polsce?:

- zapłacić akcyzę za auto
- zapłacić opłatę skarbową za wydanie potwierdzenia zapłaty akcyzy

Trzeba także udać się do tłumacza przysięgłego, aby przetłumaczyć dokumenty potrzebne przy rejestracji (tylko dowód rejestracyjny i przegląd techniczny, bo rozumiem, że umowa darowizny będzie po polsku).

W Wydziale Komunikacji odpowiednim dla miejsca zameldowania składasz następujące dokumenty:
- dowód osobisty
- wniosek o rejestrację pojazdu z zagranicy
- dowód własności auta (czyli w Twoim przypadku umowa darowizny)
- dowód rejestracyjny
- zagraniczne tablice rejestracyjne (jeśli samochód ich nie posiada, wypełniasz deklarację o ich braku),
- potwierdzenie zapłaty akcyzy,
- świadectwo wyrejestrowania pojazdu (jeśli nie ma wpisu w dowodzie rejestracyjnym),
- zaświadczenie o pozytywnym wyniku badania technicznego,
- dowód uiszczenia opłaty komunikacyjnej i ewidencyjnej.
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna