REKLAMA
Witam.
Przychodzę tu z prośbą o poradę użytkowników którzy mają doświadczenie z tego typu sprawami.
Mianowicie... mój brat który mieszka/pracuje za granicą przyjechał autem do polski. Auto uległo awarii i już kolejny tydzień stoi u mechaników. Wspólnie z bratem podjęliśmy decyzje, że auto zostanie w Polsce i zostanie zarejestrowane na mnie a jako że brat wrócił za granicę... a ja młody, niedoświadczony nie wiem co i jak.
Jakie dokumenty potrzebuję, żeby móc zarejestrować auto w Polsce? (Auto zostało mi podarowane dlatego wydaje mi się, że zamiast umowy kupna/sprzedaży potrzeba jakieś spisane potwierdzenie przekazania darowizny?)
Dodatkowo... auto aktualnie stoi u mechanika, nadal na zagranicznch blachach. Brat do 15 grudnia musi wyrejestrować auto u siebie.. także maksymalnie w sobotę muszę wysłać mu tablice rejestracyjne . Kolejnym problemem jest to, że ja, oraz auto przebywamy w mieście oddalonym 300km od miejsca zameldowania (jestem studentem). Teoretycznie plan jest taki, że w piątek odbieram auto od mechanika, jadę do swojego domu (tam gdzie jestem zameldowany), zostawiam auto, zdejmuje blachy, formalności zostawiam na potem.
... Problem pojawi się gdy mechanikom nie uda się uporać z usterką do piątku.. Czy wtedy jest jakaś szansa, żeby zdobyć tablice "dojazdowe" lub coś w tym stylu abym mógł w późniejszym czasie dojechać autem do domu?
Pozdrawiam