Auto z dużym bagażnikiem, benzyna 1.8 do 2.0, 30kPLN

18 Kwi 2011, 19:21

Hehe, w zasadzie to muszę zmienić wpis bo tym manem już nie jeżdżę.
Ale szczerze przyznam że mi jedzie się wygodniej ciężarówką niż osobowym autem.
Wysoko się siedzi widoczność lepsza niż w osobówce, mało chętnych do zajeżdżania Ci drogi :mrgreen: Koła duże nie dobija do końca amortyzatora na dziurach tylko taki gabaryt się nie nadaje żeby parkować w centrum :mrgreen:
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

18 Kwi 2011, 20:46

AreBie napisał(a):HONDA CR-V II generacji

Na razie SUV-y nie wchodzą raczej w grę (może kolejny będzie Forester ;-))

-> Stiopa
Vany owszem, myślałem o Mazdzie5, ew. Corolli/Avensis Verso, ale na razie skupiam się na kombi - mimo wszystko uważam, że dla mojej rodziny będzie w sam raz. Chociaż gdyby wpadła mi w oko jakaś okazja to nie mówię nie ;-)

-> outpt
Nie mówię nie również dla Avensis, w wersji kombi jak dla mnie wygląda rewelacyjnie :-)
A Mazdy6 miewały problemy z korozją w wersjach przed FL.

Podsumowując: w modelach aut można przebierać, w okazjach już nie.
Zdaję sobie też sprawę, że obecnie nie ma aut bez wad, przynajmniej w klasach dostępnych dla przeciętnego Kowalskiego. Szukam więc dalej. A jeżeli trafię na ciekawy, krajowy egzemplarz spoza moich faworytów też go wezmę pod lupę ;-)
Pozdrawiam, PetR
PetR
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp.
Prawo jazdy: 02 07 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Passat B5
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

18 Kwi 2011, 22:49

PetR napisał(a):Podsumowując: w modelach aut można przebierać, w okazjach już nie.
Zdaję sobie też sprawę, że obecnie nie ma aut bez wad, przynajmniej w klasach dostępnych dla przeciętnego Kowalskiego. Szukam więc dalej. A jeżeli trafię na ciekawy, krajowy egzemplarz spoza moich faworytów też go wezmę pod lupę ;-)

Zdrowe podejście, popieram :wink:
Stiopa
Aktywny

19 Kwi 2011, 16:10

Van fajna rzecz, ale radziłbym się zastanowić czy faktycznie potrzebna na codzień. Jeśli te dłuższe wyjazdy zdażają się 2 x rok to van jest zbędny. Lodówek, pralek czy szaf raczej tez nie wozimy co miesiąc. Szurające kombi to raczej pytanie co oni tam tyle naładowali i po jaką cholerę.
Znam rozpasanie kierowców ciężarówek. Jak zejdzie z siodła w skakance to wszystko za małe, a już na pewno za niskie :wink: Tylko czy takie auto jest potrzebne jest do codziennego użytku.

Z drugiej strony utrzymanie Sharanki czy Zafiry nie odbiega zbytnio od dużego kombi, a,likwidując 3 rząd wiele sie zyskuje. Poza tym są jeszcze obrotowe fotele, które bardzo pomagają w kontakcie z małym pasażerem z tyłu.
Joter
Aktywny

19 Kwi 2011, 17:23

porownujac altee xl(minivan) z mazda 6(srednie kombi) to odczuwalna zaleta tego pierwszego to latwiejsze zajmowanie miejsc, wazne przy dzieciach uzywajacych fotelika
przy dwojce kombi segmentu D
przy trojce van typu c4 picasso bo warto miec 3 niezalezne miejsca(isofix)
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

19 Kwi 2011, 21:49

a nie jest też tak że vany.minivany trochę więcej palą ?

poza tym auto rodzinne może dla każdego co innego znaczyć - nie każdy traktuje wyjazd autem jak podróż po europie, być może - chociażby ze względu na łatwość parkowania i stylistykę - kombi byłoby wygodniejsze bo i tak się lodówek i telewizorów w tygodniu nie rozwozi - dziś średniej klasy auta mając przy złożonych fotelach 1500L pojemności są naprawdę pakowne.
outpt
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

19 Kwi 2011, 23:29

Joter napisał(a):Van fajna rzecz, ale radziłbym się zastanowić czy faktycznie potrzebna na codzień. Jeśli te dłuższe wyjazdy zdażają się 2 x rok to van jest zbędny. Lodówek, pralek czy szaf raczej tez nie wozimy co miesiąc. Szurające kombi to raczej pytanie co oni tam tyle naładowali i po jaką cholerę.
Znam rozpasanie kierowców ciężarówek. Jak zejdzie z siodła w skakance to wszystko za małe, a już na pewno za niskie :wink: Tylko czy takie auto jest potrzebne jest do codziennego użytku.

Z drugiej strony utrzymanie Sharanki czy Zafiry nie odbiega zbytnio od dużego kombi, a,likwidując 3 rząd wiele sie zyskuje. Poza tym są jeszcze obrotowe fotele, które bardzo pomagają w kontakcie z małym pasażerem z tyłu.

Nie mówiłem że codziennie się kupuje pralki. Ale ja osobiście jestem zdania że jak kupować auto pojemne to warto kupić większe bo jak wozimy powietrze to nie pali nic więcej, a OKAZYJNIE można przewieść coś większego. A w przypadku mniejszego auta nie mamy takiej możliwości. Z kolei gabaryty takiego vana jak wspomniany sharan nie odbiegają zbytnio od wymiarów przeciętnego sedana czy kombi.

Czy vany palą więcej to zależy, kombi też możesz wybrać z większym lub mniejszym silnikiem.

Na upartego to i maluch jest pakowny, ja osobiście ładowałem do tico taczkę, 5 worków cementu 3 rolki papy, ale o wiele łatwiej przyjemniej takie rzeczy było by załadować do np voyagera który ma ładowność bodajże 1200kg.
W vanie jest lepiej wykorzystana przestrzeń, tak jak w kombi masz silnik z przodu i właściwie ta maska to 1-1,5m zmarnowanej przestrzeni tak w vanie maskę masz krótszą a za to więcej miejsca w środku.

A do kombi naładowali tyle ile było im potrzebne, i właśnie to jest ta okazyjna sytuacja dla której ta przezorność pokazuje swoje plusy :mrgreen:

Ja nie jestem zwyczajnie zwolennikiem półśrodków, jak auto to albo małe albo duże. Albo seicento albo grand voyager. Bo takie kombi ni to małe żeby łatwo parkować, ni to szybkie, ni oszczędne, ni pakowne. Tak w zasadzie to nijakie :wink:

Ale żeby nie było, że szerzę herezję to podkreślam że to moje subiektywne zdanie nikt się nie musi z tym zgadzać, poza tym kolega słusznie zauważył, że o modelach sobie możemy dyskutować a i tak kupuje się okazję :razz:

Pozdrawiam!
Stiopa
Aktywny

20 Kwi 2011, 12:51

Jak ci sie nie podobaja Ople czy Fordy, to Rover 75 wyglada przepieknie w srodku, na zewnatrz tez nawet nawet, jak na auto produkowane od 1998.

Mitshubishi galant, sa za dosc dobre, trwale i malo awaryjne auta uwazane, rowniez wygladaja dosc ladnie, jak chodzi o najnowszy model.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

21 Kwi 2011, 22:38

Czimi napisał(a):Jak ci sie nie podobaja Ople czy Fordy, to Rover 75 wyglada przepieknie w srodku, na zewnatrz tez nawet nawet, jak na auto produkowane od 1998.

Ten Roverek wygląda mi na duży samochód ;-) Spojrzę z ciekawości na niego, nie pamiętam tylko, czy ta marka była sprzedawana w Polsce?
W pamięci mam tylko, że przez jakiś czas Rover był robiony w kooperacji z Hondą? A może się mylę...?
Pozdrawiam, PetR
PetR
Nowicjusz
Awatar użytkownika

21 Kwi 2011, 22:45

Rover 45 = Honda Civic, lub na odwrot.

Rover 75, to chyba na jakims fordzie, ale nie wiem, diesle w R75 sa od BMW na 100%, benzynowe motory Rovera.

Byl sprzedawany w PL, ale ASO nie istnieja od bodajze 2006 roku, a w ogloszeniach potrafia scieme walic ze Rover z 2005 roku serwisowany w ASO byl, chyba 1-szy rok tylko, lol.

Volvo V70 tez bedzie duze, a przez duzo osob zapominane jako kombi i dosc nawet fajne auto, przynajmniej mi sie podoba jego "kwadratowa" stylistyka.
Czimi
Stały forumowicz

22 Kwi 2011, 10:24

Czimi napisał(a):Volvo V70 tez bedzie duze, a przez duzo osob zapominane jako kombi i dosc nawet fajne auto, przynajmniej mi sie podoba jego "kwadratowa" stylistyka.

I tak można skakać z jednego modelu na drugi, ale znaleźć auto w dobrym stanie to prawdziwe wyzwanie i sprawdzian dla cierpliwych :???:

Rover 75 jednak odpada - na mój gust za dużo drewna w środku ;-) i "kanapowe" fotele...
Pozdrawiam, PetR
PetR
Nowicjusz
Awatar użytkownika

22 Kwi 2011, 10:53

No dlatego najlepiej wziac pod uwage 3-4 rozne marki i szukac sprzedajacych w obrebie wlasnego wojewodztwa, a nie jechac 300-500km zeby zobaczyc odpicowanego wraka od handlarza, albo calkiem innych samochod niz byl na zdjeciach, a zdazaja sie takie akcje nawet.
Czimi
Stały forumowicz

22 Kwi 2011, 13:17

Czimi napisał(a):No dlatego najlepiej wziac pod uwage 3-4 rozne marki i szukac sprzedajacych w obrebie wlasnego wojewodztwa, a nie jechac 300-500km zeby zobaczyc odpicowanego wraka od handlarza, albo calkiem innych samochod niz byl na zdjeciach, a zdazaja sie takie akcje nawet.

Tak właśnie robię. Daleki wyjazd po auto odpada, więc szukam w moich okolicach i u dealerów różnych marek.
Raczej będę celował w auto kupione w Polsce.
Moje typy na chwilę obecną (kolejność przypadkowa):
1. Toyota Avensis/Verso ew. Corolla Verso
2. Nissan Primera P12
3. Mazda6/5 (ale tu na krajowe nie ma szans) więc tylko ewentualnie w przypadku mega okazji
4. Volvo V70/V50
5. Nissan X-Trail (to nie kombi, ale jest sporym autem i od dawna mam na niego oko ;-) )

Akty desperacji ;-) :
1. Opel Vectra/Signum
2. Ford Focus C-max
3. Renault Scenic
4. Renault Laguna
5. Skoda Octavia

To wszystko.
Pozdrawiam, PetR
PetR
Nowicjusz
Awatar użytkownika

22 Kwi 2011, 13:37

A Fiat Croma? Młody rocznik, niezłe wyposażenie tylko benzynę będzie ciężko znaleźć.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

22 Kwi 2011, 15:47

Libre napisał(a):A Fiat Croma? Młody rocznik, niezłe wyposażenie tylko benzynę będzie ciężko znaleźć.

W przypływie desperacji patrzyłem i na Crome. Ale jeździłem Fiatami zbyt długo (z konieczności, nie z uwielbienia ;-) ), żeby wracać do tej marki...
Pozdrawiam, PetR
PetR
Nowicjusz
Awatar użytkownika