Auto z dużym bagażnikiem, benzyna 1.8 do 2.0, 30kPLN

22 Kwi 2011, 15:50

Z wyżej wymienionych ja bym się zdecydował na Avensis Verso albo Primere. Ale tak jak mówisz zależy od okazji :smile:
zawsze spoko!
Don't worry, źryj chappi ;-)
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

22 Kwi 2011, 17:49

Dlaczego w akcie desperacji? Croma jest o niebo wygodniejsza i lepiej wykonana od tych rozwazanych przez ciebie japończyków (no może Mazda 6 trzymie poziom). Do tego będzie znacznie młodszym samochodem. Chodzi o wygląd?

Do propozycji możesz dodać jeszcze Honde Accord Tourer, samochód dość mało komfortowy, ale bagażnik za to przestronny.
[link do oferty na Allegro wygasł]

Peugeot 407 SW. Bagażnik może nie olbrzymi, ale powinieneś dośc łatwo znaleźć egzemplarz kupiony w Polsce.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

BMW e39 (lepszy wybór niż e46, w którym jest mniej miejsca)

Audi A6 C5 będzie cieżko kupić salonowy model z Polski, ale samochód naprawdę wart rozważenia szczególnie z napędem Quattro
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

22 Kwi 2011, 21:58

Libre napisał(a):Dlaczego w akcie desperacji? Croma jest o niebo wygodniejsza i lepiej wykonana od tych rozwazanych przez ciebie japończyków (no może Mazda 6 trzymie poziom). Do tego będzie znacznie młodszym samochodem. Chodzi o wygląd?

Do propozycji możesz dodać jeszcze Honde Accord Tourer, samochód dość mało komfortowy, ale bagażnik za to przestronny.

Peugeot 407 SW. Bagażnik może nie olbrzymi, ale powinieneś dośc łatwo znaleźć egzemplarz kupiony w Polsce.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

BMW e39 (lepszy wybór niż e46, w którym jest mniej miejsca)

Audi A6 C5 będzie cieżko kupić salonowy model z Polski, ale samochód naprawdę wart rozważenia szczególnie z napędem Quattro

Dzięki za linki.
Co do Cromy: niestety, na Fiatach "się przejechałem" i choć (może) Croma to już inna klasa, ale niesmak pozostał... Nie zaryzykuję ponownie.
Honda to chyba jedyny z japońców, który nigdy mi jakoś nie pasował.
Beemka i Audica - nie. Jedynie właśnie E46 przypadła mi do gustu.
Ten Peugeot wygląda nieźle, cena też niczego sobie - ale z francuzów właśnie Peugeota obawiam się najbardziej (wyżej cenię Citroena i Renault). Może błędnie, nie mówię, że mam rację. W każdym razie wrzucę go na listę rezerwowych.
Dzięki za sugestie ;-)
Pozdrawiam, PetR
PetR
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp.
Prawo jazdy: 02 07 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Passat B5
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

23 Kwi 2011, 00:34

BMW e46 jest samochodem zdecydowanie zbyt ciasnym. Peugeot mimo, że do najprzestronniejszych nie należy będzie moim zdaniem zdecydowanie lepszym wyborem. Rozumiem, że w Peugeocie najbardziej obawiasz się jego awaryjności? Tu cię może zaskoczę, ale u Peugeota wskaźnik bezawaryjności (przynajmniej wg. Dekry) wynosi 65,4% w zakresie od 100 do 150 tysięcy kilometrów i jest to wynik powyżej średniej dla klasy. Dla porównania u Nissana Primery P12 wskaźnik ten wynosi 53,8%, u Laguny 50,3% , a C5 58%. Wiadomo jednak, że statystyki statystkami, ale jak będziemy mieli pecha to on nas niestety nie ominie. Tylko chciałbym również zauważyć, że na otomoto czy Allegro jest na sprzedaży duża ilość w miarę młodych rocznikowo 407 (w tym budżecie najlepiej szukać z roku 2004 i 2005) od pierwszych właścicieli i z polskiego salonu. Do tego, jeśli się nie mylę 407 była bardzo chwalona za bardzo dobre prowadzenie.

Jeśli sam chcesz sprawdzić wyniki Dekry to polecam strony:

http://www.maengelreport.com/index.php?id=6 (wymagana minimalna znajomość niemieckiego)
http://www.dekra.mojeauto.pl/raport/2009

I jeszcze tak zahaczając o Mazdę 6, wydaje mi się, że w 30 tysiącach będzie to bardzo, ale to bardzo ciężko znaleźć zdrową sztukę po Fl (czyli od roku 2006, kiedy to rozwiązano problemy z rdzą). Zobacz sam jak kształtują się ceny na rynku niemieckim.

[link do mobile.de wygasł]

Średnia cena w Niemczech Mazd z rocznika 2006 i z silnikiem benzynowym wynosi około 11 500 tysiąca euro czyli mniej więcej 45 tysięcy złotych.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

23 Kwi 2011, 01:07

@Libre
dziękuję za obszerne informacje :smile:
E46 i Mazda6 w dobrym stanie faktycznie za tą kasę są poza zasięgiem. W każdym razie do tej pory nic nie udało się znaleźć.
Tego Peugeota muszę przetrawić na spokojnie ;-)

[ Dodano: 24 Kwiecień 2011, 11:25 ]
Aktualnie nr 1 jest Volvo V70, mimo, że silniki benzynowe są powyżej 2.0... lub ew. 2.0T - czyli trochę powyżej moich założeń, ale z tego co sprawdzałem, jakiejś wielkiej tragedii w spalaniu nie ma. No chyba, że większość raportów jest zaniżona ;)

A inne auta to w zależności od okazji... co się trafi :roll:

[ Dodano: 26 Kwiecień 2011, 13:39 ]
Czas na małe podsumowanie i można wątek zamykać.
Wybór padł na Volvo V70 II, silnik 2.4 benzynka + skrzynia manual.

Aktualnie szukam dobrego egzemplarza. I jak znam realia będzie to bardzo trudne. Ale przynajmniej wybór mam za sobą.

Cały czas jednak twierdzę, że kupując auto używane nie można zamykać się na okazje (prawdziwe okazje, nie "okazje" od handlarzy) i w takim przypadku decyzja musi być szybka... Szuka się (dłuuugo) dalej, albo bierze co los dał ;)
Pozdrawiam, PetR
PetR
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp.
Prawo jazdy: 02 07 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Passat B5
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna