AUTO Z HOMOLOGACJA , OSOBOWY PRZEROBKA KRATKA PKW

19 Gru 2010, 11:15

Witam,

Chcialbym zasiegnac opini nt 2 spraw:

1.Auto z homologacja na ciezarowe - VAN , w dowodzie 2 osoby, bez tylnej kanapy.
Pytanie: Jezeli mam dokupiona kanape, komplet pasow, auto bez problemu moge przerobic na osobowy (4 lub 5osob) , jaka jest procedura krok po kroku? Czy bede zmuszony zamontowac kratke ?

2.Auto osobowe, kupuje przykladowo Mercedesa pojemnosc 2,7l, chce przerobic na ciezarowy (z kratka), czy w swietle ustawy , ktora ma wejsc w zycie z dn. 01/01/2011r, bede po przerobce zwolniony z placenia akcyzy? czy taka przerobka musi byc zrobiona za granica (w miejscu zakupu auta) czy u nas, tez jest taka mozliwosc, swiezo po sprowadzeniu?
Rowniez bym prosil o instrkcje krok po kroku.

Z gory bardzo dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam,Paweł
pavka84
Nowicjusz

Miejscowość: Dolnyśląsk

19 Gru 2010, 18:45

pavka84 napisał(a): czy taka przerobka musi byc zrobiona za granica (w miejscu zakupu auta) czy u nas, tez jest taka mozliwosc, swiezo po sprowadzeniu?

Lepiej zrobić to zagranica bo bedziesz miał zero problemów.U nas tylko zacznij to sam wiesz jak to idzie... :sad:
pavka84 napisał(a): Czy bede zmuszony zamontowac kratke ?

Nie wiem jakie chcesz miec:osobowe czy cięzarowe... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

07 Lut 2012, 15:09

Na pewno możesz przerobić ciężarowy na osobowy.

Przywożenie takiej ciężarówki w celu nie płacenia akcyzy jest możliwe ale urzędy celne ściągają teraz pieniądze z odsetkami. Niestety inne wymagania ma spełniać samochód ciężarowy dla urzędu celnego niż dla urzędu skarbowego czy urzędu komunikacji.
Ryzyko bierzesz na siebie.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

13 Lut 2012, 22:13

Sytuacja jest w tj chwili niejasna. Od 2012 miały być pełne odliczenia od ciężarówek zgodnie z przepisami unijnymi. Polska chce się uchylić ze względów na duże koszty państwa.
Marek99
Początkujący

30 Paź 2013, 15:03

Szukasz dużego auta? Ja miałem kilka lat z ciezarowych dużego volksa, bardzo dobrze się sprawdza, bo z niemiec.
Bubek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 07 1986
Auto: Ford fiesta
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne