Auto z klasą (10-25K)

11 Paź 2011, 12:02

Poszukuję już długi czas samochodu dla siebie i jak pewnie każdy - mam mętlik i chętnie poznam spojrzenie innych osób na ten temat.
Najpierw o budżecie bo rozrzut jest duży. Nie chcę wydawać całej kasy na auto, bo kupić auto to nie wszystko - zakładam, że będę takie używane auto doprowadzał do dobrego stanu, że muszę je tankować itd. Swobodnie mogę wydać te 10-25K - jednak każdy wydatek z tego przedziału musi być uzasadniony. Mogę kupić auto z wyraźnymi wadami za 10 (np. szybko tracącą na wartości Alfę) i władować w nie 5-10 (np. na instalacje LPG lub remont) i cieszyć się jazdą, albo kupić za 20-25 naprawdę zadbany egzemplarz (o ile takie istnieją) - ale to auto musi być tego warte.
Teraz mam BMW E36 ale już ma swoje 19 lat. I chociaż się nie psuje (może dlatego, że o nie dbam), przyszedł czas na zmiany. Chciałbym kupić coś nowszego i mocniejszego. Nie robię zbyt wielu kilometrów, ok. 10 tys. rocznie, z czego z 8-9 tys. w mieście.
A więc preferencje. Zaznaczam, że chcę kupić samochód, a nie jeździdło do przemieszczania się z punktu A do punktu B. Uwielbiam motoryzację, kocham dźwięk silnika i klasyczne linie nadwozia.
Konieczne wymagania to 4/5 drzwi, manualna skrzynia biegów, benzyna (chętnie z LPG).

Do tej pory myślałem o takich modelach, myślę, że to Was naprowadzi:
1. E38 - moje marzenie motoryzacyjne, niestety znalezienie dobrze utrzymanego modelu, w dodatku z manualną skrzynią graniczy z cudem. Może kiedyś...
2. E39 - rozsądny kompromis między komfortem, a kosztami utrzymania. Na minus trochę stara konstrukcja.
3. E46 - nie zachwyca mnie wyglądem, ale jest to marka, do której mam zaufanie. Nowsza konstrukcja niż E38 i E39.
4. Alfa - kiedyś myślałem o 156 2.5V6, teraz wydaje mi się mała i bardziej kieruję się w stronę 166 (chętnie z silnikiem 2.0TB ale taki trudno znaleźć). Dość niska cena zakupu.
5. Mercedes W203 - ale trochę mało wiem o tym aucie, no i budżet chyba na styk. Proszę o podpowiedzi - może inny podobny model?
6. Miałem też swego czasu ochotę na: Mitsu Galant 2.5V6, Rovera 75, Mazde 6 (chyba krucho z budżetem i blachą hehe) i... Roomsterze (wiem, kompletnie nie ta bajka - ale swego czasu szukałem praktycznego auta :) ).
No i tu proszę o dalsze propozycje. Z góry powiem, że nie mogę patrzeć na Mondeo starszego niż Mk4 (sorry!) czy Golfa (każdego - na szczęście nie ta klasa). Może mi podpowiecie coś sensownego, albo może macie coś do sprzedania w tej klasie. :)
Tobi
Początkujący

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Katowice
Auto: BMW E36

11 Paź 2011, 16:55

Saab 9-3, koszt 23 tys. zł
Garnitur do Saaba 9-3, koszt 2 tys. zł

I idealnie mieścisz się w granicy 25 tys. zł.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

11 Paź 2011, 18:28

Hehe, dobre. Garnitur mam - widzę oszczędność. ;)
W sumie to o Saabie 9-3 też myślałem, auto z turbiną lub zmiennymi fazami byłoby dla mnie dobre, bo lubię jeździć spokojnie ale... od czasu do czasu lubię też polatać. ;)
Tobi
Początkujący

11 Paź 2011, 18:43

e39 i e46 mają bardzo podobne sylwetki xD
e38 to seria 7er tam NIE MA manualniej skrzyni biegów, to limuzyna więc z definicji ma automat.
Na Twoim miejscu bym wybrał e39 za jakieś 15-17 koła i za resztę ją doinwestował i cieszył się jazdą :) oczywiście mowa coś przed liftowego bo po lifcie ponad 20k musisz dać. Ale warto ;)
ADR_92
Nowicjusz

Miejscowość: Biskupiec

11 Paź 2011, 19:03

W 7er oczywiście występuje manual. :P
Tobi
Początkujący

11 Paź 2011, 19:19

Co nie zmienia faktu, że E39 byłoby lepszym rozwiązaniem, chyba, że masz drugie 25 tys. na paliwo do serii 7. E39 w czarnej perle i full opcji ma klasę, oj tak. Poza tym, ludzie wolą na wszelki wypadek zjechać z pasa, widząc czarną E39 z przyciemnianymi szybami, a nuż jadą panowie z Pruszkowa?

[link do oferty na Allegro wygasł]

Co prawda, trochę te felgi przesadzone jak dla mnie, ale ja z natury nie lubię "tuningu" samochodów. Ale spokojnie możesz fabryczną wersję E39 w idealnym stanie w tej cenie znaleźć.
Poza tym, E39 ma znakomite właściwości jezdne, z myślą o ucieczkach przed policyjnym pościgiem, auto bardzo wygodne i przestronne, tu z kolei wzięto pod uwagę fakt, że reinkarnacja Lucky'ego Luciano chciałaby wygodnie się rozsiąść, zaś pojemność bagażnika jest całkowicie zadowalająca, 3 worki z ciałami + łopata i zapas cygar.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, uważaj na dzieci!
    Część uczniów jeszcze w tym tygodniu chodzi do szkół, a w piątek będzie zakończenie roku szkolnego. Dla kierowców oznacza to konieczność zachowania wzmożonej czujności. Co roku najwięcej wypadków ...

13 Paź 2011, 22:28

Saab 95 Aero ? Ja mam "słabszą" wersję 2.3 T 170 KM ale ciągnie super. Auto klasa sama w sobie. Zaraz po E39 wybrałbym właśnie Saaba. Bagażnik również pomieści 3 worki z ciałami :D
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Paź 2011, 22:47

Zastanów się czy będzie ci odpowiadał przedni napęd jeśli jeździsz teraz bmw? Jeżdziłeś kiedyś mocnymi autami z napędem na przód? Odbiera on mnóstwo frajdy. Zastnów się też czy chcesz coś usportowionego np: e46 328i czy wygodną limuzynę np. E38, czy coś pośrodku, jeżeli chcesz coś z RWD to polecam ci E39 540i z manualem, jest to komfort i osiągi, ale cieżko znaleść, ewentualnie jekiegoś mercedesa e-klase AMG, ale myślę że twój fundusz na zrobienie igiełki z tych aut jest za mały, Alfa 166 to piękne auto, ale brałbym wersję 3.0 V6. A co myślisz o Audi C5 S6 4.2 i audi A8 4.2, genialne auta.
kosior898
Początkujący

Miejscowość: Leżajsk

14 Paź 2011, 00:10

Saab - ciekawe auto, ale trochę archaiczne w środku.
Mercedes klasy E nie w moim typie, chyba jeszcze nie ten etap. ;)
Audi S6 - za mały budżet, a te silniki to za duże potwory na moje potrzeby.
Póki co skłaniam się ku Alfie 166 lub BMW ale tu mam dylemat - E46 lub E39.
E46 mnie wizualnie nie zachwyca no i jest nieco przyciasny, gabarytowo podobny do mojego E36. I nie chodzi tu o ilość worków na trupy tylko o rozmiar kierowcy. :P Ale jeśli już to wziąłbym najchętniej wersję 323i. Co do E39 to chyba szukałbym 528i. W E38 trochę się obawiam kosztów eksploatacji - to najstarsze auta z grupy tu prezentowanych, a co za tym idzie przebieg większy, a części nie tanie. Póki co nie mam presji, szukam w tym kręgu jakiejś perełki, ale zawsze jestem chętny na kolejne podpowiedzi, może mnie coś jeszcze zainteresuje.
Tobi
Początkujący

27 Paź 2011, 11:41

A co powiecie o Audi A6 C5? Mało wiem o tym aucie oraz o jednostkach napędowych - np. o benzynie 2.4 - wydaje się ciekawa.
Tobi
Początkujący