Auto z lpg do 6 tys

26 Paź 2019, 22:36

Witam.
Jestem z woj. Łódzkiego (dokładnie Łęczyca mogę dojechać 50km) i szukam auta do 6 tys.
Wymagania to lpg, sedan lub hatchback, 4-5 drzwi i el szyby.
Dobrze jak by miał też klimatyzacje i 4 el szyby.
Silnik ma mieć od 100KM wzwyż i pojemność do 2.0 l.
Podobają mi się: Mondeo mk3 Seat toledo Laguna II Peugeot 406 VW Bora VW Passat b5 Vectra b Audi A4 B5
Odpadają: Astra G, Focus l, Octavia l, Golf IV
Ostatnio edytowany przez Nuclear, 27 Paź 2019, 10:28, edytowano w sumie 1 raz
Nuclear
Początkujący

0

26 Paź 2019, 23:22

Laguna II :lol:

Optowałbym za Toledo. Reszta aut raczej niezbyt, bo będą to złomy. Na gaz raczej nie ma co liczyć. Szyby i klimę pominę, chociaż byłby to miły dodatek w takim aucie.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020
0

27 Paź 2019, 07:34

Marcel proszę Cię..
406,Bore czy Passata idzie spokojnie dostać w tym budżecie.
Laguna wiadomo co i jak,Mondeo też idzie dostać ale jest sporo zgniluchów.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

27 Paź 2019, 09:40

Zostaje pytanie gdzie jest sens kupowania takiego passata. Budżet do 6k, ma być lpg więc remont zawiasu będzie odczuwalny w budżecie domowym. A nie ma co ukrywać, że większość tych aut na rynku wtórnym jakiejś ingerencji w ten wielowahacz wymaga (a w tej kasie tym bardziej).

406 spoko, toledo ok, bora do bólu nudna ale poprawna, W przypadku mondeo z lpg do 6k jestem średnio przekonany - będzie wymagał poprawek. Lagunę trzeba kupić po 2005 a na taką budżet za mały.
Dorzucam volvo s40 i astrę g choć szczerze mówiąc nie ma sensu skupiać się na konkretnym modelu a szukać tego co będzie blisko i w jak najlepszym stanie.
Invi
Forumowicz VIP

0

27 Paź 2019, 09:41

Jak myślicie lepiej teraz czegoś szukać i kupować czy poczekać do wiosny?
Latem jak patrzyłem to było sporo tych samochodów a teraz to ciężko coś sensownego wypatrzeć :(
Jak wiecie o czymś sensownym w okolicy to dajcie link :)
Nuclear
Początkujący

0

27 Paź 2019, 09:45

Jak coś auta które już mamy to:
Astra G, Octavia l, focus l, Golf IV
I raczej tych wyżej wymienionych bym nie chciał.
Co sądzicie o vecta b i audi a4 b5
Nuclear
Początkujący

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Twizy w Łazienkach Królewskich
    Renault Twizy zostało zaprezentowane przy hipodromie w Łazienkach Królewskich, w czasie finałów zawodów jeździeckich w skokach przez przeszkody. Twizy daje początek nowej epoce pojazdów elektrycznych, ...

27 Paź 2019, 10:03

Edytuj posty

Vectra to jeżdżąca korozja i ciężko będzie coś znaleźć, ałdi to samo co passat - przednie zawieszenie 1,5k za wahacze
Invi
Forumowicz VIP

0

27 Paź 2019, 13:28

Invi napisał(a):przednie zawieszenie 1,5k za wahacze

a skąd wiesz czy ktoś tego nie robił?
Dzisiaj przegląd techniczny to co innego niż jeszcze parę lat temu, za wycieki mogą Cię cofnąć a co tu mówić o takiej rzeczy?
więc mało kto w takim aucie ma zawias jeszcze z Niemiec np.
Zawias to normala kolei rzeczy, raz na jakiś czas robisz i tyle, w innym aucie to będą wycieki a jeszcze w innym korozja.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
0

27 Paź 2019, 13:42

Pionek napisał(a):a skąd wiesz czy ktoś tego nie robił?

Tia... robił ... dobre :ok:
Przy grupie docelowej tych aut na 100% robił... :mrgreen:
Jeszcze takiego nie widziałem a w tym roku a już troszku tego było ... no ale kto wie cuda się zdarzają :D

Co do skp to za rdze i wycieki Cię cofną ale z tym zawiasem bym nie popadał w paranoje tym bardziej że można podetrzeć d.szkłem i kupić najtańszy zamiennik.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
0

27 Paź 2019, 13:43

Kiedy jest najlepszy czas na zakup auta?
Warto kupować od handlarza czy lepiej omijać szerokim łukiem?
Drogie są części do Volvo i jak z ich dostępnością?
Nuclear
Początkujący

0

27 Paź 2019, 14:03

szybki napisał(a):Co do skp to za rdze i wycieki Cię cofną ale z tym zawiasem bym nie popadał w paranoje tym bardziej że można podetrzeć d.szkłem i kupić najtańszy zamiennik.

Tak, jasne, nic nie trzyma w zawiasie i diagnosta da Ci przeciątkę...chyba jakiś umolny albo na wsi
Poza tym chcesz do auta za 2 pensje kupować części w ASO?
Opony może od razu Yokohama?
a olej Millers Oils za 50 zł/litr?

Auta ma być sprawne, zdrowe i nie trzeba serwisować auta warte 6k w ASO :yes:
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
0

27 Paź 2019, 14:12

Pionek, nie rób sobie jaj. Nikt nie robi zawieszenia za 2k i nie wystawia później tego auta za 6. Może i w droższych egzemplarzach to się zdarza ale jakoś mi się nie chce wierzyć, że "solidarność miłośników vag" wymusza doprowadzanie auta do świetnego stanu przed sprzedażą.
A co do przeglądu - jakiś miesiąc temu robiłem przegląd w jednym ze swoich aut, rocznik 2003, diesel. Gość nie sprawdził nawet ustawienia świateł, nie wspomnę już o badaniu spalin.

Nuclear napisał(a):Kiedy jest najlepszy czas na zakup auta?
Warto kupować od handlarza czy lepiej omijać szerokim łukiem?
Drogie są części do Volvo i jak z ich dostępnością?

1. To Ty potrzebujesz auta czy się zastanawiasz? A wiesz, że to co teraz kosztuje 6k za rok będzie już tylko za 5,5? A za dwa lata 5?
2. Ideą handlu jest zysk. Jeśli handlarz sprzedaje auto za 6k to kupił je za 5k albo mniej i coś tam pogrzebał. Więc ile realnie jest warte?
3. Mamy XXIw, części do egzotyków masz ze stanów/japoni pod domem w tydzień a boisz się o dostępność części do popularnego auta?
Invi
Forumowicz VIP

0

27 Paź 2019, 14:18

Pionek napisał(a):Tak, jasne, nic nie trzyma w zawiasie i diagnosta da Ci przeciątkę...chyba jakiś umolny albo na wsi

No da. Widziałem na własne oczy jak gość przede mną nawet na kanał nie wjeźdżał passatem 95, a pieczątke dostał. Także na pewno zawias sprawdzony dogłębnie :D Aha, i w mieście 300tys mieszkańców więc nie takim małym.

Pionek napisał(a):Poza tym chcesz do auta za 2 pensje kupować części w ASO?

Problem w tym że żadne inne wahacze oprócz lema i rts nie przejadą więcej niż 10 tys km. A takie trochę kosztują.

Invi napisał(a):A co do przeglądu - jakiś miesiąc temu robiłem przegląd w jednym ze swoich aut, rocznik 2003, diesel. Gość nie sprawdził nawet ustawienia świateł, nie wspomnę już o badaniu spalin.

Przeglądy w 95 % to fikcja. Ustawień świateł sprawdzanych nie miałem nigdy, spalin również.
fcgetin
Początkujący

0

27 Paź 2019, 14:23

Ja od siebie powiem tak: Mondeo MK3 lepiej nie kupować z LPG (Jak już to samemu założyć instalację u dobrego gazownika) bo te silniki nie są idealne do gazu. Vectra i Laguna wszystko to już zgniło i nie ma sensu się w to pchać.

Vectra C z LPG jest fajna zwłaszcza silnik 1.8 ale w tej kasie będzie ciężko. Mocno tam poprawili blacharkę. Silniki trochę lubią brać olej zwłaszcza 1.8 ale z gazem fruwają super.

406 albo i Megane II to są kapryśne z osprzętem - elektryką. Fajnie byłoby znaleźć jakiegoś Japończyka jak Suzuki Liana 1.6, Carisma też w 1.6. To są samochody niezawodne, trwałe. Jeśli tylko blacharka jest okej, to bardzo długo posłużą. Bora i Toledo są za drogie w stosunku do jakości - wyposażenia i rocznika. Lepsza będzie Cordoba w 1.6. Bo przynajmniej kosztuje już grosze. Volvo S40 też polecam, to jest wspólna płyta z Carismą. Almera jest także spoko, jeśli nie jest zjedzona...

Ogólnie Passaty i inne Vagi bym omijał, bo to auta przez lata najbardziej zajechane, kombinowane itd. Największa grupa ryzyka.
Ronal123
Początkujący

Zdjęcia: 16
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mitsubishi Space Star
Silnik: 1.6 98KM
Typ: Van
Rok produkcji: 2003
0

27 Paź 2019, 14:24

Ps. Najlepszy czas na zakup auta to przed okresem zimowym. Zdecydowanie. W zimę kupować auto to tragedia.
Ronal123
Początkujący

Zdjęcia: 16
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mitsubishi Space Star
Silnik: 1.6 98KM
Typ: Van
Rok produkcji: 2003
0