Auto z lpg do 8 tyś.

17 Maj 2020, 22:27

Witam, poszukuję auta do max 8 tyś z LPG. Oczywiście wolałbym wydać około 6-7 aby mieć gotówkę, "w razie czego" lub awarii. Ale 8 tyś jestem wstanie dać za auto, które mi się podoba. Budżet niezbyt wysoki ale jestem studentem i jeszcze nie pracuję stale. Aktualnie jeżdżę Astrą II 1.8 16v w LPG, która bym sprzedał po zakupie nowego, więc szukam czegoś w podobnym rozmiarze (sedan/coupe/hatchback).

Auto kupiłem z ojcem na szybko z powodu potrzeby. Było bardzo tanie, póki co niezawodne (poza kilkoma tanimi naprawami), niestety z bardzo wysokim przebiegiem 300 tyś i blacharsko w opłakanym stanie. Termin butli się zbliża, a ja nie chcę dalej inwestować.

Szczerze zastanawiam się czy możliwe jest znalezienie jakiegoś "fajnego auta" w tej cenie z niezbyt dużym przebiegiem. Staram się czekać na okazje, ale często znikają po dniu (albo to są automaty, którym nie ufam chyba haha). Czy szukanie mercedesa/audi/bmw ma w ogóle sens? Czy może powinienem znaleźć sobie kolejną Astrę? Astra III również mi się podoba, ale w tej cenie raczej się takowej nie znajdzie.

Co do miejscowości, ja jestem wstanie pojechać wszędzie w Polsce i mam nadzieję wrócić autem. Nie mam jednak "wyczucia" gdy coś jest nie tak w trakcie jazdy (w Astrze był sworzeń do wymiany np.), i raczej nie ojciec nie zgodzi się jechać daleko ze mną. I przepraszam, że jestem wybredny :unsure: Jeśli ktoś uważa, że to nie ma sensu, może równie dobrze sprowadzić mnie na ziemię :|

[link do oferty na Olx wygasł]
Czarooo
Nowicjusz

17 Maj 2020, 23:28

Czarooo napisał(a):Było bardzo tanie, póki co niezawodne (poza kilkoma tanimi naprawami), niestety z bardzo wysokim przebiegiem 300 tyś
normalny przebieg w nastoletnim aucie.
Czarooo napisał(a):Szczerze zastanawiam się czy możliwe jest znalezienie jakiegoś "fajnego auta" w tej cenie z niezbyt dużym przebiegiem.
ile to dla Ciebie jest mało? Bo jak sobie przeliczysz na podstawie powyższych ogłoszeń, ile dane auto jeździło średnio rocznie, to jest śmiech na sali. No i to zawsze kwestia "do ustalenia" przy kupnie, pytanie tylko, czy chcesz się oszukiwać, czy kupić dobre auto?
Czarooo napisał(a):Co do miejscowości, ja jestem wstanie pojechać wszędzie w Polsce
bez sensu, bo olx/otomoto przyjmie wszystko, więc "stan bdb", a po przyjeździe na miejsce jest zazwyczaj zupełnie inaczej. Co zrobisz w przypadku, gdy przejedziesz 500km po auto, a ono okaże się nie tak fajne, jak w ogłoszeniu? Kilka takich wycieczek i budżet maleje do 5k...

Żadna z Twoich propozycji nie będzie znaczącym krokiem naprzód (chyba, że mówimy o cenach części czy robocizny). BMW z małym silnikiem będziesz mógł za kilka lat równie dobrze zezłomować, bo popyt na nie jest... ujemny :ok:

Moja rada - masz technicznie ogarnięte auto z jakimiś mankamentami. Jeśli blacharka jest kwestią bardziej estetyczną niż sprawą bezpieczeństwa - wymień butlę na nową i jeździj nadal tym autem do momentu np poważnej awarii technicznej, a potem np zezłomuj. Butla kosztuje 500zł, a skąd wiesz, ile będzie trzeba włożyć w BMW niewiadomego stanu i pochodzenia? No i jest jeszcze kwestia sprzedaży obecnego Opla - na pewno nikt się nie będzie o niego zabijać, a proponowane ceny będą śmieszne, niezależnie od tego, czy technicznie jest ok. Jednak koniec butli znacząco obniża wartość rynkową takiego pojazdu.
Za 8k znaczącego skoku w porównaniu do Astry G nie zrobisz. Jeżdżąc nią nadal będziesz odkładać kasę na coś lepszego za rok czy za dwa za np 15k.
Ostatnio edytowany przez mike, 17 Maj 2020, 23:30, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Uzupełnienie info
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

18 Maj 2020, 22:58

Generalnie polecam szukać aut mniej pożądanych, większa szansa na dobry stan i mniejszy, często realny przebieg.

Sam w tym roku kupiłem ładnego Peugeota 406 Coupe 2.2i 2005 rok, 166kkm ori przebiegu za całe 7100 zł. Wymieniłem olej, świece, uszkodzone lambdy i założyłem LPG. Autko śmiga bez większych problemów.

Nie wiem po cholere ludzie pchają się w Audi czy BMW mając do dyspozycji dwie wypłaty, to aż się prosi o kłopoty..
Exodiss
Początkujący

Auto: Peugeot 406 Coupe
Silnik: 3.0 V6 207KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

19 Maj 2020, 21:33

Na pewno nie pakuj się w E46 poniżej 2.0 bo tak jak mike wspomniał później będziesz mógł co najwyżej je zezłomować bo mało kto to chce kupić.

Ja na Twoim miejscu oczywiście jak masz możliwość śmigał bym dalej Astra i dozbierał do budżetu 10-11tysi i już możesz szukać Astry H czy Vectry C.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody koncepcyjne BMW Design
    Samochody koncepcyjne to doskonałe pole do popisu dla projektantów. Od elektrycznych układów napędowych, przez drzwi otwierane do góry, po nowatorskie materiały nadwozia – koncepty zawsze wybiegają ...