Auto z nawiewem w bagażniku

18 Maj 2015, 09:59

Witam,

zastanawiam się nad zakupem samochodu, który będzie miał nawiew w bagażniku (chodzi konkretnie o klimatyzacje). Samochód będzie służył do przewozu posiłków (trasa ok 3-4h) dziennie i nie chce aby w upalne dni coś złego się z tym jedzeniem stało. Samochód izoterma to duży koszt - poza tym nie potrzebuje ujemnych temperatur - wystarczy aby w samochodzie (w bagażniku) utrzymać temperatur ok 18stC.

Pozdrawiam
arthur84
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 09 2004
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: FORD FOCUS
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

18 Maj 2015, 10:40

Nie wiem, czy któreś auto takie ma. Chyba, że chodzi o dostawczak. Jako alternatywa możesz poszukać klimatyzatora (lub urządzenia podobnego) pod gniazdko 12V w samochodzie, które je ma.
Ban za reprezentowanie własnych poglądów? Fajnych tu macie adminów. A to forum to maszynka do powielania mitów.
yyy
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2013
Auto: Mercedes W169

18 Maj 2015, 11:04

Jaki masz budżet?

Pamiętaj że w autach normalnych klimatyzowany bagażnik to drogie wyposażenie dodatkowe w salonie, które mało kto kupuje.

Tak więc musisz być pewny że 1 na 1000 będzie miał takie cudo ;) i jeśli będzie działało będzie większości w samochodach typu premium. Bo do Yariski bajerów za kilka tysięcy raczej nikt nie pakuje

Ja w swoim życiu widziałem tylko jedną sztukę z klimatyzowanym bagażnikiem Mercedesa S z 2010 ^^
emilxman
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 10 01 2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 250KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna

18 Maj 2015, 11:40

Dzięki za odpowiedź, budżet to tak do 15 tys. zł. Nie jest mi potrzebny dostawczak, wystarczy np jakiś kombi. Obecnie wożę to focusem kombi i jest ok, obawiam się tylko, że podczas dużych upałów może być ciężko. Hmm, a vany, który mają dodatkowe siedzenia z tyłu nie mają nawiewu na tył (np. VW Sharan)? Pomysł z jakimś dodatkowym urządzeniem chłodzącym pod gniazdo zapalniczki jest całkiem niezły, tylko nie wiem czy takie urządzenia istnieją...
arthur84
Nowicjusz

18 Maj 2015, 12:55

Fakt, jak szukam nie da się czegoś takiego znaleźć. Dziwne, bo to nie jest trudne do zrobienia... A lodówka samochodowa nie wystarczy?

A agregaty chłodnicze?
Ban za reprezentowanie własnych poglądów? Fajnych tu macie adminów. A to forum to maszynka do powielania mitów.
yyy
Początkujący

18 Maj 2015, 19:50

Hm, a może rozwiązanie partyzanckie, czyli jakaś rura zgarniająca wsadzona w nawiew i puszczona na interesującą Cię przestrzeń? Jeżeli nie chcesz tam lodówy, to myślę, że takie podłączenie, zaizolowane przy łączeniu powinno dać radę, montaż nie wiem, jakieś przylepki, coś w ten deseń? Pokombinować możesz.
Plus masz tu na gniazdko do zapalniczki: [link do oferty na Allegro wygasł]
166 2,4 JTDm - jest
156 19 JTD - była
306 1,4 - był
autoitalia
Aktywny

Prawo jazdy: 11 03 2009
Auto: Alfa Romeo 166
Silnik: 2,4 JTDm 175 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

18 Maj 2015, 19:54

Kwestia tego, że rozwiązanie wiatrakiem będzie przede wszystkim powodowało ruch powietrza (który daje uczucie chłodu). Chłodnice samochodowe opierają się o ruch powietrza na chłodnicę, który powoduje lekkie oziębienie ich temperatury (+ cień, w którym jest chłodnica). Taki wiatraczek nie ochłodzi całego bagażnika. Dlatego lepsza będzie taka lodóweczka, lub nawet sam jej mechanizm (nawet ze słabej lodóweczki oziębienie 10 razy większej powierzchni spowoduje obniżenie temperatury o kilka stopni.
yyy
Początkujący

19 Maj 2015, 07:26

Lodówka odpada, jest po prostu za mała. Jedzenie jest rozwożone od 16-20. Jednorazowo pakowany jest cały bagażnik i po kolei rozwożone. Nie jeździmy z każdym zestawem osobno. Zatem najlepiej, aby całe wnętrze bagażnika zostało schłodzone. Możliwe jest wyjęcie siedzeń tylnych, aby zrobić wspólną przestrzeń (tył + bagażnik) wtedy jakoś pokierować strumień zimnego powietrza na tył??? Myślicie czy zda egzamin? Te małe klimatyzatory na allegro to chyba straszny badziew. Trzeba wlać do nich zimną wodę, która nasącza tkaninowe membrany i powietrze przepływając przez nie ulega schłodzeniu. Wydajność tego pewnie jest bardzo mała. Jeśli chodzi o agregat od lodówki to macie na myśli taki od takiej lodówki przenośnej?
arthur84
Nowicjusz

19 Maj 2015, 14:22

Aby cały bagażnik schłodzić przednimi nawiewami, musiałbyś dać na siebie z 10 stopni. Poza faktem, że tak się nie da, wydajność by była mierna.
yyy
Początkujący