Auto z niemczech....

24 Sty 2010, 22:05

Czesc,
niewiedzialem do jakiego oddzialu mam napisac, dlatego pisze tu, sorry za bledy ort. ale niestety nie uczeszczalem do polskiej szkoly :!: .

Hcialem sie zapytac was ile by mnie kosztowalo przererejstrowanie auta z niemczech do polski?

Sytuacja taka:
Zyjemy z zona w niemczeh, a zona ma polskie obywatelstwo i pomyslalem aby nania zarerejstrowac w polsce moje auto.
Jest to Audi A4 2002 rok 1.9 TDI. Umowy niemam bo go jusz dawno temu kupilem co bym musial zrobic aby go do polski zarerejstrowac i ile by to kosztowalo.

Dzieki
chill24
Nowicjusz

Miejscowość: Bielso Biala

24 Sty 2010, 22:20

1. płacisz akcyzę (3,1% wartości tego samochodu w Polsce)
tu możesz poczytać więcej o akcyzie i wypełnić deklarację
[link wygasł]

2. płacisz vat-24 w urzędzie skarbowym - 160 zł
3. robisz tłumaczenia przysięgłe niemieckich dokumentów - ok. 100 zł
4. robisz badanie techniczne samochodu (albo tylko dodatkowe jak masz ważnie niemieckie HU) cena 50-150 zł w zależności od zakresu badań
5. płacisz recykling - 500 zł
6. rejestrujesz samochód w urzędzie komunikacji - 300 zł
7. wykupujesz polskie ubezpieczenie OC

Większość druków możesz sobie tu wypełnić i wydrukować
[link wygasł]

Musisz jakoś przekazań żonie samochód lub rejestrujecie je na Was wspólnie tu w Polsce na podstawie Twojej starej umowy.
tu możesz pobrać różne umowy - kupna sprzedaży samochodu lub darowizny
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

24 Sty 2010, 22:21

chill24 napisał(a):sorry za bledy ort. ale niestety nie uczeszczalem do polskiej szkoly :!:
Dyslektyku przeczytej zanim napiszesz :arrow: https://www.forumsamochodowe.pl/dyslekty ... t24026.htm
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

24 Sty 2010, 22:45

Ale jak to wyglada gdy ja wogule niemam umowy. Wyrzucilem ja bo nie byla mi potzebna. Mam ja z rzonom zpisac ze niby jej sprzedaje, czy dac darowizne.

A jak zpisze z kims umowe, np. ze kumpel mi auto zprzedaje, to jakom cene wpisac? Realnom, czy do ile moge obniczyc aby akzyza byla niska i nikt sie nie doczepil.

@krikus
noi co ze przeczytalem? Mam tlumacza dla szanownego panstwa zatrudnic?
chill24
Nowicjusz

Miejscowość: Bielso Biala

27 Sty 2010, 21:38

Możesz zarejestrować na podstawie dowodu rejestracyjnego wtedy gdy jesteś w nim wpisany.

Przy rejestracji idziesz razem z żoną do urzędu i składacie oświadczenie, że chcecie być razem wpisani do dowodu.

Jeżeli nie planujecie powrotu do Polski na stałe to płacisz akcyzę wg wartości rynkowej tego samochodu w Polsce. Urząd Ci wyliczy wartość auta i zapłacisz akcyzę.

Możesz sobie sprawdzić wartość tego samochodu wchodząc na stronę jakiejś firmy ubezpieczeniowej i wybrać wyliczenie składki AC wtedy wyjdzie Ci jaka jest wartość tego auta.

Gdybyś nie chciał się tym zajmować zleć to np. tu
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla 2017 - wersja amerykańska
    Wiemy już, jak będzie wyglądała Corolla 2017 dostępna w Ameryce. Bestseller Toyoty ma przeprojektowany przód, unowocześnione wyposażenie we wnętrzu i nowe systemy bezpieczeństwa. Górny grill jest teraz jeszcze ...