Auto z Niemiec, lepiej darowizna czy kupno?

24 Wrz 2009, 10:20

Witam.
Proszę o pomoc, mam parę pytań:

1. Wujek z niemiec chce mi podarować BMW. Czy lepiej załatwiać to jako darowiznę czy spisać umowę kupno-sprzedaż i wpisać tam jakąs sumę.

2. Jeżeli lepiej kuno-sprzedaż to: BMW 318i 1,8 z 1994r kabriolet. Sprawdzałem cenniki eurotaxu i tam są BMW ale od 1996r wzwyż a kabrioletów wogóle niema. Jaką sumę najlepiej wpisać na umowie?

3. Czy trzeba najpierw w niemczech wyrejestrować auto i przyjechać na żółtych tablicach, czy może lepiej jak wujek przyjedzie nim do polski (i tak pojedzie) i potem jakoś załatwić tą sprawę. Jak to załatwić?

4. Wyczytałem godzieś o podatku ekologicznym. Czy to to samo co opłata recyklingowa? i ile będzie on wynosił przy sprowadzeniu samochodu z 1994r ?

Pozdrawiam.
zzgredek
Nowicjusz

Miejscowość: Rybnik

26 Wrz 2009, 21:42

1. jeżeli kupujesz samochód za granicą (miejsce zawarcia umowy) to obojętnie czy będzie to darowizna czy umowa kupna. Obie są zwolnione z podatku od czynności cywilnoprawnych PCC-3
tu możesz pobrać umowę kupna
[link wygasł]
lub umowę darowizny
[link wygasł]

2. dobrze, żeby suma na umowie była w miarę 20-30% zbliżona do ceny rynkowej samochodu bo i tak urząd celny weryfikuje tę cenę i przy dużych rozbieżnościach policzy Ci akcyzę wg ceny rynkowej - masz dwie stawki 3,1% i 18,6% zależące od pojemności
tu możesz sobie wyliczyć akcyzę
[link wygasł]

3. nie trzeba wyrejestrowywać samochodu w Niemczech, można zarejestrować bez problemu w Polsce

4. podatek ekologiczny/ opłata recyklingowa to to samo, nie zależy od samochodu - jest to stała opłata 500 zł

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

30 Wrz 2009, 16:41

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Ile jest wart BMW 318i 1,8 z 1994r kabriolet, szukałem wg eurotaxu i nie mogę nigdzie znaleźć :(
zzgredek
Nowicjusz

Miejscowość: Rybnik

01 Paź 2009, 20:28

wejdź sobie na stronę jakiejś firmy ubezpieczeniowej i spróbuj sobie wyliczyć autocasco tam Ci podadzą wartość rynkową bo wg niej liczą ubezpieczenie AC

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

28 Maj 2012, 21:01

Dostałem od brata z Niemiec auto,mam umowę"darowizny",ale do polski pojechałem na niemieckich blachach.Jak mam to teraz wszystko załatwić,żeby było ok.wiem,że pierwszy przegląd,później US,ale czy trzeba też załatwiać coś w urzędzie celnym?Tego nie wiem,ponieważ nigdzie nie ma o tym mowy.
Jeśli ktoś wie proszę o informację;najlepiej,jak to się po kolei odbywa;dzięki z góry!
adi33
Obserwowany

Prawo jazdy: 13 01 2000
Auto: wv4 1.9d
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Lexus LFA - tytanowy wydech
    Supersamochód Lexusa to auto wyjątkowe w każdym calu. Wyjątkowe jest jego nadwozie z kompozytów zbrojonych włóknem węglowym. Wyjątkowy jest jego 560-konny silnik V10 o pojemności 4,8 l, który wkręca ...