Auto z Niemiec PROBLEM

26 Wrz 2010, 11:09

Witam nie wiedziałem gdzie umieścić ten temat więc jest tutaj. Mam następujący problem.

Sprowadziłem auto z Niemczech na rejestracjach zwykłych niemieckich (nie celnych z paskiem) auto ma badania techniczne i jest ubezpieczone w Polsce. Auto jest wyrejestrowane w Niemczech i jest do tego adnotacja w dowodzie.
Wczoraj zatrzymała mnie policja i dostałem mandat w wysokości 1200zł:( za przekroczenie terminu rejestracji o 1dzień, i że poruszam się samochodem nie przystosowanym do ruchu drogowego (ale są badania techniczne). Nakazali mi zdjąć tablice rejestracyjne i holować auto na lawecie.

Czy mogę tym autem poruszać się po Polskich drogach ??
gdy mam przegląd , ubezpieczenie na pół roku, umowę.

Pozdrawiam i z góry dziękuje.
pila007
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce

26 Wrz 2010, 14:45

LUDZIE POmOcY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Kurde zakupilem auto od Polaka tyle ze tu jest pies pogrzebany - kupil on auto od Niemca ktory z kolei kupil to auto od firmy- i tak - firmia z Niemcem umowy nie zawarla tak jak i ten Polak z Niemcem! chcac uniknac podatku zrobilismy tak iz to ja kupilem auto od Niemca a w zasadzie to od firmy od ktorej on to kupil jak bylo z umowa nie musze chyba mowic :wink: i tak Urzad celny przeszedl ale skarbowy juz nie i jestem w d... umowa zostala zakwestionowana zaswiadczania nie dostalem cO ROBI TAKIEJ SYTUAcJI cZ mOGE TERAZ NP SPRZEDAc TO AUTO JESTE ZALAmANY HEEEEEEEELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ksantos
Nowicjusz

Miejscowość: krakow

26 Wrz 2010, 19:33

pila007:
Masz chyba 6 albo 7 dni na zapłatę akcyzy od daty widniejącej na umowie. W zasadzie jeżeli auto jest wymeldowane w Niemczech i naklejka (albo dwie) na niemieckich tablicach są zdarte (powinny być) w ogóle nie powinieneś tym jeździć, najlepiej to zarejestrować i mieć spokój, albo wykupować czerwone tablice w Niemczech.

ksantos:
To nic że w briefie widnieje firma. Umowa może być spisana z Niemcem (Ruskim, Turkiem lub innym najlepiej), który po prostu to auto odkupił od firmy i sprzedaje dalej z jakimś tam swoim zyskiem, przecież nie musisz mieć umowy spisanej przez niego i firmę. U mnie w urzędach to przynajmniej normalnie przechodzi. Jeżeli chciałbyś spisywać umowę z firmą musiałbyś mieć ich pieczątkę na umowie.
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

26 Wrz 2010, 19:46

pila007 napisał(a):Auto jest wyrejestrowane w Niemczech i jest do tego adnotacja w dowodzie.

Auto jest wyrejestrowane a więc jak mozesz się poruszać samochodem które nie jest zarejestrowane
pila007 napisał(a):(ale są badania techniczne).

Jakie badania tech.jak sam.jest WYREJESTROWANY co chyba sam napisałes... :!:
pila007 napisał(a):Czy mogę tym autem poruszać się po Polskich drogach ??

Nie bo nie masz OBT na ten samochód... :!: :!:

[ Dodano: 26 Wrzesień 2010, 19:51 ]
ksantos napisał(a):umowa zostala zakwestionowana zaswiadczania nie dostalem

Złóz odwołanie na piśmie niech Ci podadza podstawy prawne dlaczego nie chca Ci wydać zaświadczenia o opłacie...Nawet WK nie zwraca uwagi na to ze w dokumentach zagranicznych jest inna osoba niz w umowie.W tym przypadku nie ma zasady ciągłości właścicieli jak w Polsce.Czyzby nadgorliwy urzędnik lub niedouczony.Zrob to tak jak Ci napisałem wcześniej i poczekaj co odpowiedzą.Koniecznie podstawy prawne odmowy... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skąd się biorą zniżki na OC?
    Skąd się biorą zniżki na OC? Zakres OC jest dokładnie taki sam w każdym towarzystwie ubezpieczeniowym. Nieco inne mogą być natomiast zniżki na OC przyznawane przez konkretnych ubezpieczycieli. Ci rządzą się swoimi prawami ...