Auto z niemiec

22 Sie 2008, 19:40

Witam mam pytanie chciałbym kupić samochód z Niemiec od osoby prywatnej i nie za bardzo wiem jakie papiery muszę załatwić. Jest możliwość spisania umowy w języku polskim czy będzie ona akceptowana przesz urząd?? . Napiszcie mi jak byście mogli co muszę załatwić po podpisaniu umowy ew. jakie dokumenty
vicc
Nowicjusz

22 Sie 2008, 20:17

w internecie jest bardzo duzo info na ten temat, a tak w skrocie:
W Niemczech najlepiej zameldowac auto na siebie na tablice eksportowe - z czerwonym paskiem, a w Polsce:
-umowa dwujezyczna jest akceptowana
-potrzebujesz Zulassungsbescheinigung Teil I(Fahrzeugbrief), Zulassungsbescheinigung Teil II(Fahrzeugschein) - obydwa dokumenty przetlumaczone
musisz isc do urz. celnego zaplacic akcyze, potem do skarbowego tez cos tam zaplacic, zalatwic przeglad, zaplacic oplate ekologiczna - i na sam koniec z kompletem dokumentow i dowodow wplat idziesz do twojego wydzialu komunikacji i meldujesz auto.
thomas83
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: DE

22 Sie 2008, 20:42

a czy umowę od osoby prywatnej która w miedzy czasie czasie samochód wyrejestruje z DE wsadzi na tablice żółte i dostarczy do granicy mogę spisać tylko po polsku czy muszę też po niemiecku i czy trzeba tłumaczyć kartę pojazdu (chyba brief) ???? :shock:
vicc
Nowicjusz

22 Sie 2008, 21:10

vicc napisał(a):a czy umowę od osoby prywatnej która w miedzy czasie czasie samochód wyrejestruje z DE wsadzi na tablice żółte i dostarczy do granicy mogę spisać tylko po polsku czy muszę też po niemiecku i czy trzeba tłumaczyć kartę pojazdu (chyba brief) ???? :shock:

Karte pojazdu (Brief) i dow rej trzeba przetlumaczyc, no chyba ze sie cos w przepisach zmienilo.

A czy wystarczy umowa po polsku tego nie wiem, ale z logicznego punktu widzenia dla polskiego urzednika to ulatwienie pracy.
thomas83
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: DE

23 Sie 2008, 08:56

dzięki za pomoc jak coś to się jeszcze będę pytał :D
vicc
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Europejski Program PHEV Toyoty
    Toyota rozpoczęła projekt Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV) w roku 2007. W 2008 r. przeprowadzono próby drogowe prototypowych pojazdów we Francji i Wielkiej Brytanii. W roku 2010 w ramach drugiej fazy projektu ...