Auto z Niemiec - Z vatem czy nie - pilne!

28 Cze 2015, 23:18

Witam, przymierzam sie do zakupu auta dla siebie. Jednak nie stać mnie na zakup w salonie, handlarzom także nie chce dawać zarobić kupując szmelc, a wiec zdecydowałem sie sprowadzić auto dla siebie z Niemiec. Mam na oku kilka modeli z Niemiec. Moje pytanie brzmi. Czy sprowadzane auto ma cenę netto czy brutto? Na pewno wielu z Was przeglądało oferty na mobile.de. A tam sa podawane i te i te ceny. W kilku źródłach znalazłem ze cena nie ma podatku VAT gdyż został on zapłacony przy kupnie auta z salonu. Zaś gdzieś indziej ze w Polsce trzeba jednak zapłacić VAT. Jak to z tym jest? Prosze o odpowiedzi. Pilne dla mnie to jest bo na dniach wybieram sie po auto do Niemiec. :)
Jarek1601
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 02 2002
Auto: Opel insignia

29 Cze 2015, 07:35

Jako podmiot gospodarczy możesz tam kupić auto w cenie netto tzw. exportowej - musisz mieć nip europejski, jeżeli jesteś osobą fizyczną kupujesz tylko i wyłącznie w cenie brutto.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Współczesne sportowe Toyoty
    Celica, MR2, Supra czy Corolla AE86 – te samochody znają wszyscy. Ich następca, tylnonapędowe coupe GT86, to jeden z ulubionych samochodów współczesnych drifterów. Jego pojawienie się w salonach ...
    Alarm zmęczenia, zrób przerwę za kierownicą
    Wiele samochodów jest obecnie wyposażonych w systemy, które wspomagają kierowcę podczas jazdy. Jednym z nich jest kontrola wykrywania symptomów zmęczenia, szczególnie przydatna podczas pokonywania ...