Auto z salonu do 70tys 2015 jakie wybrać?

08 Wrz 2015, 10:03

rafkaa napisał(a):dość paliwożerne silniki i coś czuje ze moge się cieszyć do 1go tankowania
no chyba niekoniecznie :D tutaj chyba zasugerowałeś się mocą czy pojemnością, co jest błędnym myśleniem :wink: ten silnik spali mniej od każdej turbokosiarki :yes:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

08 Wrz 2015, 19:11

rafkaa napisał(a):co do Hondy mam opinie sądziada który posiada taką i jego model z 2011r 1,8 ok 150km pali 8l+

Civic 1.8 pali mniej niż auta koreańskie czy japońskie z 1.6, sąsiad musi mieć ciężką nogę. Oszczędniejsze od Hondy 1.8 są podobno 1.4 TSI od VAGa, ale one nie grzeszą trwałością.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

09 Wrz 2015, 22:32

A na jakiej podstawie sadzicie co niektórzy aby odpuścić sobie Fabię z silnikiem TSI ? Jeździliście czy powielacie pierdoły ? Kto narzeka ? Taki sam odsetek co w przypadku innych marek ?

Przede wszystkim należy wybierać roczniki po 2010 roku ale tutaj mowa o samochodzie nowym więc w czym problem ? Moja Fabia jest jeszcze na łańcuszku ale z poprawionym rozrządem z roku 2012. Przejechałem 76 000 km i nic się nie dzieje a z samochodu jestem bardzo zadowolony. Przede wszystkim dbam o niego a on mi się odwdzięcza...
- nie szleję i nie kręcę na zimnym silniku
- trzymam obroty na poszczególnych biegach i nigdy nie sugeruję się komputerem, który każe mi przy niskich obrotach zmienić bieg na wyższy
- nigdy nie wyłączam silnika bezpośrednio po jeździe, zawsze odczekam 30 sekund do 2 minut w zależności od tego jaka była jazda...

Moja Fabia to 1.2 TSI 105 KM z oku 2012, kupiony w salonie. Serwisuję ( koszty serwisu do przyjęcia w odróżnieniu od innych marek ) i wymieniam płyny...tych samochodów jest multum a narzekania dotyczą starszych roczników, obecnie już są na pasku więc problem przeskakującego łańcuszka odpada...ja polecam Fabię z TSI i najlepiej niech wypowiadają się na temat tych silników użytkownicy a nie narzekacze, którzy przeczytają pierdoły w internecie...każda marka ma swoje wtopy, każdy użytkownik jest inny a ja wyznaję zasadę - jak sobie pościelisz, tak się wyśpisz...ja mogę w pełni to auto polecić bo zamiast niepotrzebnie płacić za znaczek na masce, w przypadku Fabii można te pieniądze przeznaczyć na dodatkowe wyposażenie...
a na marginesie...moje 76 000 km to :
- Włochy aż do Porto Cesareo
- 4 razy Chorwacja (kto jeździ tam to wie jakie ciężkie potrafią być tam trasy)
- cała Polska
- cykl mieszany bo czasami tez muszę pokręcić się po mieście...
Pozdrawiam
marcinoski
Początkujący

Prawo jazdy: 15 12 1995
Auto: 20 000
Silnik: Suzuki S-cross 2WD
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

10 Wrz 2015, 06:23

marcinoski napisał(a):A na jakiej podstawie sadzicie co niektórzy aby odpuścić sobie Fabię z silnikiem TSI ?

silnik jest obliczony na przejechanie gwarancji i to czasem się nie udaje, a potem niech się dzieje co chce - koncerny utrzymują się nie ze sprzedaży samochodów tylko z ich naprawiania
kolejna sprawa to taka, że potem tego nie sprzedaż

i żeby nie było jeździłem służbowym Rapidem w wersji 105KM w nie najbiedniejszej wersji - i tak, fajnie to jechało ale nigdy w życiu nie kupiłbym go patrząc jak jest zrobiony i co oferuje tym bardziej, że za podobną kasę kupiłbym np. Kię Cee'd. W tej chwili Hyundai i20 jest znacznie lepszą propozycją wśród aut segmentu B niż Fabia i ma prostsze silniki, które dobrze rokują na przyszłość. 1,0T też będzie jak komuś mało mocy w zwykłych.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

10 Wrz 2015, 12:35

co do silników TSI Skody po wpisaniu w google wyskoczyło pełno stron z problemami nawet znalazłem stronę producenta ( skody) na której się tłumaczy że problemy z tymi silnikami wynikały z niskiej jakości podzespołów ( tu chyba chodzi o rozrząd) w nowszych wersjach zostało juz to poprawione ale kto będzie ryzykował za tyle kasy, więc moze trafiła się Wam po prostu dobra wersja Skody :)

i coraz mocniej zastanawiam sie nad KIA Ceed jakie silniki byście polecali ? 1.6 GDI 135km?
rafkaa
Nowicjusz

Auto: opel astra 2

10 Wrz 2015, 14:53

marcinoski napisał(a):a na marginesie...moje 76 000 km to :
- Włochy aż do Porto Cesareo
- 4 razy Chorwacja (kto jeździ tam to wie jakie ciężkie potrafią być tam trasy)

Auto miejskie i takie trasy? :shock: Przegrałeś jakiś zakład czy co?

rafkaa napisał(a):i coraz mocniej zastanawiam sie nad KIA Ceed jakie silniki byście polecali ? 1.6 GDI 135km?

To już lepsza będzie Honda 1.8 - wady podobne (azjatyckie auto), ale:
- mniejsza utrata wartości, łatwiej sprzedać,
- lepsze prowadzenie,
- silnik z pośrednim wtryskiem,
- mniejsze spalanie przy lepszych osiągach.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

10 Wrz 2015, 16:16

Jak iść w prostotę to lepiej brać Hyundaia i30 1,6 MPi niż 1,6GDi
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

10 Wrz 2015, 20:17

Dobra Panowie udało sie namówić na manualna skrzynię, jutro chce kupić auto
Nissan Juke 1.2 turbo 115km za 68 tys
czy Honda Civic 1.8 140km zxa 75tyś ( da się ją przerobić na LPG po okresie gwarancji ?)
rafkaa
Nowicjusz

10 Wrz 2015, 20:21

Zdecydowanie Honda
Juke po raz 3ci piszę - to pomyłka wydać tyle kasy na takiego kurdupla
Hondy nie przerobisz na LPG w okresie gwarancji, a na pewno nie przerobisz Juka, a spalą podobnie, a Honda trwalsza będzie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

10 Wrz 2015, 20:24

Juka podobno w ogolę sie nie da bo ma bezpośredni wtrysk paliwa, z Honda nie wiem jak jest jedyny minus hondy to bardzo niskie zawieszenie
rafkaa
Nowicjusz

10 Wrz 2015, 20:31

Za Juka zdecydowanie lepszą opcją jest Kia Soul - większa w środku i lepiej wykończona. Silnik też ma niestety wtrysk bezpośredni ale i wyższe zawieszenie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

11 Wrz 2015, 07:08

łysy30 napisał(a):Auto miejskie i takie trasy? :shock: Przegrałeś jakiś zakład czy co?

:D
Nic z tych rzeczy...zawsze byłem fanem niewielkich silników benzynowych...moja Fabia to kombi więc trudno mówić tutaj o samochodzie miejskim mimo, że rzeczywiście takie jest jego przeznaczenie ale...bagażnik to lotnisko do którego wszystko wejdzie..żona, jedno dziecko i niczego więcej nie potrzebuję...autko w trasie spisuje się bardzo dobrze, spalanie przy prędkości autostradowej 140 km/h całkiem znośne więc powodu do narzekań nie ma...następna będzie Octavia 1.4 TSI 140 KM ale w grę wchodzą różne rozwiązania, niekoniecznie nowe z salonu w cenie jak u autora tego wątku...blisko byłem 3 lata temu Ceeda oraz Peugeota ale wygrała Fabia...gwarancja skończyła mi się w lutym ale nadal nic się nie dzieje a kupca na samochód już mam ze względu na to, że ten ktoś, który zna problemy wieku dziecięcego TSI wie jak ja swój samochód traktuję od nowości...być może i trafiłem na dobry egzemplarz ale poprzedni samochód, który nadal mam - VW Polo 1.2 12 V również był niby awaryjny a w moim jest już 225 000 km i dalej nic tylko wymiana płynów, klocków i tego co się z wiekiem zużywa...ten samochód nie jest na sprzedaż i jeździ nim teraz zona ale wychodzi na to, że mam podejście do samochodów... :)
marcinoski
Początkujący

11 Wrz 2015, 07:45

marcinoski napisał(a):3 lata temu Ceeda oraz Peugeota ale wygrała Fabia...

czym przekonała Cie Fabia, że odrzuciłeś o klasę lepszego i wygodniejszego Cee'da? Na trasie przeżyłbyś szok w wygodzie. Na komfort duży wpływ ma rozstaw osi, a Cee'd miał wtedy jeden z większych. Fabia dalej będzie miejska czy to kombi czy nie, bo konstrukcja zawiasu, paleta silników i wyciszenie dalej pozostaje taka sama
Jechałem Octavią i Fabią i różnica w wyciszeniu jest znaczna szczególnie przy wysokich prędkościach.

Nad kupnem Octavii III zastanowiłbym się tylko gdybym szukał dużego auta rodzinnego :yes:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

11 Wrz 2015, 07:53

Nie boli Cię kręgosłup po takiej trasie? Zrobiłem kiedyś Ibizą (a więc bliźniakiem Fabii) trasę Wrocław - Kołobrzeg i ciężko było wysiąść z auta. Zgodzę się, że takie miejskie auto w nadwoziu kombi w zupełności wystarcza dla 3-osobowej rodzinki, która przemieszcza się głównie po mieście, ale do Chorwacji bym tym nie pojechał. Sam z uwagi na konieczność pokonywania od czasu do czasu dłuższych tras pozbyłem się Ibizy, pomimo tego, że bardzo to auto lubiłem. W mało komfortowej Hondzie z dużo gorszymi fotelami niż w Ibizie podróż przebiega o wiele przyjemniej - mocniejszy silnik, większy rozkład osi, większa przestrzeń. Mimo wszystko jestem zdania, że jeśli w użytkowaniu przeważają trasy to należy poszukać czegoś w segmencie D.
W wybór silnika i auta nie wnikam - każdy ma prawo jeździć tym co mu się podoba.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

11 Wrz 2015, 08:13

Napisałem odpowiedź w nawiązaniu do postu dzidy ale nie widać go, nie mam pojęcia gdzie wylądował... :(
W skrócie napiszę jeszcze raz....imponowała mi przestrzeń w Fabii, kultura pracy silnika i pakowność...cena za wersję Ambition udało mi się wynegocjować do 52 000 a należy nadmienić, że była to o 6 500 zł niższa cena od najwyższej z innego salonu a zapytanie wysłałem do 14 salonów...Kia nie była zbyt elastyczna w negocjacjach a dodatkowo słyszałem o czynniku w klimatyzacji z którym są problemy...

Tak łysy, tutaj trafiłeś w sedno...fotele są strasznie niewygodne nawet dla mnie a ja wzrostem nie grzeszę mam 173 cm a i mnie czasami ciężko wysiąść z auta...no ale kwestia przyzwyczajenia...

Ciężko mówić abym szukał typowo rodzinnego samochodu bo mam tylko jedno dziecko i więcej nie planuję...musi być pakowny i tym razem z większym silnikiem...robię 20/25 000 roczne i przede wszystkim na dłuższych trasach...wersje silnikowe to jest coś co przyprawia mnie o ból głowy, tyle tego jest, że nie nadążam...
marcinoski
Początkujący