Auto z salonu do 70tys 2015 jakie wybrać?

11 Wrz 2015, 09:30

marcinoski napisał(a):Kia nie była zbyt elastyczna w negocjacjach a dodatkowo słyszałem o czynniku w klimatyzacji z którym są problemy.

Fakt, oni nie dają dużych upustów, bo i tak wszystko wyprzedają. Denerwuje mała ilość opcji aby doposażyć w to co nam potrzebne i nic więcej aby nie było drogo.
Problemem jest cena czynnika 5-8x wyższa od normalnego :? i wątpliwe bezpieczeństwo w razie pożaru

marcinoski napisał(a):wersje silnikowe to jest coś co przyprawia mnie o ból głowy, tyle tego jest, że nie nadążam...

zawsze możemy coś doradzić zasugerować :yes:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

11 Wrz 2015, 09:33

a te silnik TSI skody nie da ju zpoprawione w modelu 2015? bo nie oszukujmy sie na drogach co drugim nowym samochodem jest właśnie skoda.
rafkaa
Nowicjusz

Auto: opel astra 2

11 Wrz 2015, 09:47

Gdzie znikają moje posty bo po dwa razy muszę pisać ?
dzida...na to liczę bo widzę, że sporo tutaj obeznanych osób a nie każdy musi znać się na silnikach...moje myśli krążą wokół Octavii, Toyoty, Kia, Hyundai, Ford...ostatnio miałem okazję przez tydzień jeździć Focusem 3 z silnikiem 1.6 TDCI...wrażenia świetne a do tego komfort z innej bajki jak w Fabii...Hyundai i40 to bajka ale drogi, na dwulatka być może skusiłbym się bo taki rocznik wchodzi tym razem w rachubę...bardzo ładna jest nowa Astra i nie myślałem nigdy, że Opel może być taki ładny...do Forda jednak jestem osobiście nastawiony negatywnie ale być może to już nieaktualny stereotyp...wizualnie jednak są bardzo ładne. Skoro o Octavii mowa, tydzień temu miałem jazdę testowa Octavia 1.4 TSI 140 KM....wrażenia kosmiczne muszę przyznać...

A co do klimatyzacji w Kia...podobno czynnik jest szkodliwy i w zasadzie w ogóle nie ma go jak uzupełnić bo go nie mają...czy to aktualne zarzuty ?
marcinoski
Początkujący

Prawo jazdy: 15 12 1995
Auto: 20 000
Silnik: Suzuki S-cross 2WD
Typ: Inny
Rok produkcji: 2015

11 Wrz 2015, 09:50

jazda próbna to mało miarodajny wynik dla mnie co innego przejechać sie raz dwa a użytkować samochód kilka lat i odstawiać co jakiś czas do naprawy a chce tego uniknąć

miałem kiedys stara Fabie i powiem że byłem bardzo zadowolony z tego auta ekonomiczne nic się nie psuło i tyle mi wtedy było potrzebne :)
rafkaa
Nowicjusz

11 Wrz 2015, 09:55

marcinoski napisał(a):Gdzie znikają moje posty bo po dwa razy muszę pisać ?

no ja nie mam mocy usuwania postów :D

marcinoski napisał(a):Hyundai i40 to bajka ale drogi, na dwulatka być może skusiłbym

no to już 2 segmenty wyżej niż Fabia i jest to najprzestronniejsze auto segmentu D po Superbie - lekka używka to nie jest zły pomysł jak szukasz komfortu

marcinoski napisał(a):A co do klimatyzacji w Kia...podobno czynnik jest szkodliwy i w zasadzie w ogóle nie ma go jak uzupełnić bo go nie mają...czy to aktualne zarzuty ?

Czynnik w przypadku pożaru zmienia się w jakiś tam szkodliwy gaz - tak to podobno jest eko ale ja nie jestem fanem ekologii w motoryzacji
Kiedyś był problem z uzupełnieniem klimy ale teraz każdy szanujący się serwis klimatyzacji ma ten czynnik. Wbrew pozorom bardzo dużo producentów już go stosuje.
Wiem, że ojciec ma Hyundaia ix20 ponad 3 lata i jeszcze nic nie musiał robić z tym.

marcinoski napisał(a):miałem jazdę testowa Octavia 1.4 TSI 140 KM....wrażenia kosmiczne muszę przyznać...

rafkaa napisał(a):a te silnik TSI skody nie da ju zpoprawione w modelu 2015?

fajnie jeździ ale jak już pisałem ja nie jestem fanem ekologii w motoryzacji, a tutaj ona będzie widoczna w jakości podzespołów, które mają przejechać gwarancje :/
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

11 Wrz 2015, 10:23

posiada ktoś informacje ile prześwitu w podwoziu ma Skoda Rapid ?
honda civic ma 14cm w najniższym miejscu dużo za mało dla mnie

juka po poczytaniu opinii odrzucam
rafkaa
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwsze na świecie seryjne czujniki parkowania
    Pierwsze na świecie seryjne czujniki parkowania – Toyota Corona EX – styczeń 1982. Innowacyjne rozwiązanie nie zawsze oznacza rewolucję technologiczną w motoryzacji, jednak zwiększa komfort, a czasem także i bezpieczeństwo ...

11 Wrz 2015, 10:33

Bierz nissana, kia albo hyundaia, dobre i stabilne tylko estetycznie niekoniecznie podchodzą, różnie to z tym bywa, ale przynajmniej jeśli chodzi o serwisowanie i części to duży plus.
mariuszowy
Nowicjusz

Auto: fiat 126p

11 Wrz 2015, 10:33

Szkoda kasy na Rapida - wiem co mówię, bo miałem z tym styczność w niebiednej wersji wyposażenia
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

11 Wrz 2015, 10:37

no to pozostaje w takim razie Civic który nie wjedzie na co 2 krawężnik :)?
rafkaa
Nowicjusz

11 Wrz 2015, 10:38

Zawsze możesz jeszcze wziąć inne auta z tego segmentu, bo się trochę ich przewinęło w tym temacie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

11 Wrz 2015, 10:41

hundai,ford,opel,niemieckie,citroen odpadają co mi jeszcze zostało

Kia ceed/kombi która wygląda bardzo przeciętnie brak czynnika wow
i Nissan Pulsar -----------------------||-------------------------------------------------------
Ostatnio edytowany przez rafkaa, 11 Wrz 2015, 11:50, edytowano w sumie 1 raz
rafkaa
Nowicjusz

11 Wrz 2015, 11:01

No to sporo tych samochodów Ci odpada ale nie wiem dlaczego aż tak bardzo zagęściłeś swoje preferencje...w moim przypadku jest trochę inaczej - mam swoje typy ale ważniejsza jest jednostka silnikowa godna polecenia i funkcjonalność samochodu...nawet Fordy i Ople u mnie nie odpadają co było nie do pomyślenia kilka lat temu...tylko te Citroeny tak bardzo mnie odpychają ale nie wiem skąd się to bierze...mam sąsiada, który ma Lexusa GS 300 w idealnym stanie ale nie chce się dać namówić na sprzedaż...nie i koniec choć wcale mu się nie dziwię...ma też Toyotę nie do zajechania z 2007 roku ale i tej nie chce sprzedać mimo, że stać go na każdy w sumie samochód...
Może więc podacie jednostki silnikowe, które są godne polecenia ?
marcinoski
Początkujący

11 Wrz 2015, 11:26

marcinoski napisał(a):mam sąsiada, który ma Lexusa GS 300 w idealnym stanie ale nie chce się dać namówić na sprzedaż...nie i koniec choć wcale mu się nie dziwię.

No ja też... się nie dziwię... po prostu jest oszczędny.
A może pójdź tą samą drogą bo stracić 30k w/g mnie boli :no: tym bardziej że kupując auto nowe lub prawie nowe po wyjechaniu z salonu jest już 20% w plecy...
A tak pojeździsz autem który komfortem robi miazgę z Twoich w/w typów no i zaoszczędzisz kasę na fajne autko np: tylko do zabawy albo na remont dachu albo... :naughty:

No i przez oszczędność rozumiem wszystkie aspekty użytkowania auta a nie tylko sam zakup.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

11 Wrz 2015, 11:34

No tak tylko skłaniałbym się raczej ku nowszym egzemplarzom a tych bez liku...wiem, że moje typy szału nie robią ale to typy na które jeżeli chodzi o w miarę nowsze roczniki jeszcze mnie stać...wiem, że po wyjechaniu z salonu jestem w plecy ale inaczej się nie da...
marcinoski
Początkujący

11 Wrz 2015, 11:45

rafkaa napisał(a):hundai,ford,opel,niemieckie,citroen odpadają co mi jeszcze zostało

Kia ceed/kombi która wygląda bardzo przeciętnie brak czynnika wow
i Nissan Prius -----------------------||-------------------------------------------------------

Pozostaje Renault Megane, Peugeot 308, Mazda 3, Toyota Corolla/Auris, Nissan Pulsar. Na rynku jest również dużo praktycznych minivanów.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002