-silnik benzyna od 115-145KM (przebiegi ok12 tys=miasto 30% reszta wyjazdy małe i większe), manual 6B
-jak każdy chciałbym auto mało awaryjne i stosunkowo tanie w eksploatacji ;p
-co do wyposażenia klima(miło byłoby auto)elektryka raczej ta najbardziej funkcjonalana-szyby, lusterka, tempomat,komputer, ew czujniki parkowania z tyłu
-rocznik 2007-2009 (wiem, że rocznikiem się nie jeździ ale chodzi bardziej oto ze podobają mi sie auta generacjo prod mniej wiecej po 2006r)
-kwota jaką chciałbym wydać to jeszcze sprawa otwarta rozdział pomiędzy 18 a 28tys ponieważ cześć bede miał w gotówce a reszte dobiorę kredytu. I teraz pierwsze pytanie, jeśli zamierzam pojeździć autem z 6-7 lat to czy warto wydac na start więcej, dłużej je spłacać i mieć auto młodsze na dłużej i takie w które mniej bede wkladać czy kupić w miarę tanio i liczyć się z przewidywanymi kosztami?
Pytanie nr dwa bardziej praktyczne czy dla moich potrzeb sprawdzi się auto kompaktowe - HB czy lepiej myśleć o czyms z klasy D? Problem w tym, że podobają mi się HB, ew sedany i auta klasy D, kombi to bardzo nie mój gust ale obawiam sie ze bagaznik do 400l przy wyjezdzie na wakacje czy innych wypadach z dzieckiem moze okazac sie mały. Co do kabiny to przód wystarczy przestronny, z tyłu tylko będzie dziecko w foteliku, wazny jest pojemny bagażnik.
Oto moje typy:
Ford Focus MK II HB 1.8/2.0( tutaj jedyne auto które jakoś w miare podoba mi sie tez w kombi

Fiat bravo 1.4 MJ 120KM
Mazda 6 I FL sedan
Renault Megane Grandtour lub laguna III sedan
Opel astra H lub vectra C
Może podsuniecie mi jeszcze coś ciekawego co do moich wyjątkowych wymagań

jestem z Poznania ale auto planuje kupić jakoś wiosną i będe skłonny jechac po nie do 200km