Auto z segmentu C czy D dla rodziny 2+1?

21 Sty 2015, 22:16

witam! Rozglądam się za autem od kilku mies i forum przegladam na bieżąco. Dowiedziałem się już wiele i mam kilka konkretnych typów, proszę teraz o mniej zwyczajną rade-pomoc w wyborze wielkości nadwozia. Konkretnie co do moich kryteriów:

-silnik benzyna od 115-145KM (przebiegi ok12 tys=miasto 30% reszta wyjazdy małe i większe), manual 6B
-jak każdy chciałbym auto mało awaryjne i stosunkowo tanie w eksploatacji ;p
-co do wyposażenia klima(miło byłoby auto)elektryka raczej ta najbardziej funkcjonalana-szyby, lusterka, tempomat,komputer, ew czujniki parkowania z tyłu
-rocznik 2007-2009 (wiem, że rocznikiem się nie jeździ ale chodzi bardziej oto ze podobają mi sie auta generacjo prod mniej wiecej po 2006r)
-kwota jaką chciałbym wydać to jeszcze sprawa otwarta rozdział pomiędzy 18 a 28tys ponieważ cześć bede miał w gotówce a reszte dobiorę kredytu. I teraz pierwsze pytanie, jeśli zamierzam pojeździć autem z 6-7 lat to czy warto wydac na start więcej, dłużej je spłacać i mieć auto młodsze na dłużej i takie w które mniej bede wkladać czy kupić w miarę tanio i liczyć się z przewidywanymi kosztami?
Pytanie nr dwa bardziej praktyczne czy dla moich potrzeb sprawdzi się auto kompaktowe - HB czy lepiej myśleć o czyms z klasy D? Problem w tym, że podobają mi się HB, ew sedany i auta klasy D, kombi to bardzo nie mój gust ale obawiam sie ze bagaznik do 400l przy wyjezdzie na wakacje czy innych wypadach z dzieckiem moze okazac sie mały. Co do kabiny to przód wystarczy przestronny, z tyłu tylko będzie dziecko w foteliku, wazny jest pojemny bagażnik.
Oto moje typy:
Ford Focus MK II HB 1.8/2.0( tutaj jedyne auto które jakoś w miare podoba mi sie tez w kombi :) lub Mondeo MK3/MK4 sedan/liftback
Fiat bravo 1.4 MJ 120KM
Mazda 6 I FL sedan
Renault Megane Grandtour lub laguna III sedan
Opel astra H lub vectra C

Może podsuniecie mi jeszcze coś ciekawego co do moich wyjątkowych wymagań :)?

jestem z Poznania ale auto planuje kupić jakoś wiosną i będe skłonny jechac po nie do 200km
tomasz87
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 10 2008
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: nie mam

21 Sty 2015, 22:23

Zapomniałem dodać, że z minivanów ew.jedyna opcja ford focus c-max ;) No i pytanie jak w praktyce wygląda róznica w kosztach eksploatacji pomiędzy klasą C i D załóżmy pomiędzy focusem a mondeo lub megane a laguną? wiadomo, że chciałbym większe auto ale wazniejsze są jednak dla mnie koszty uzytkowania?
tomasz87
Nowicjusz

21 Sty 2015, 22:29

Ford Mondeo MK3 w 18tysiącach dostaniesz zadbany egzemplarz z ładnym wyposażeniem
Części tanie i dostępne .

Lepiej idź stereotypem "kupuję na co mnie stać" po co brać kredyt może w ciągu roku dozbierasz te 10tysięcy i odsprzedaż mondeo praktycznie w tej samej cenie co kupiłeś

Polecam też Citroena C5 II 2.0 140
Tutaj jednak musisz się liczyć z dość drogimi częściami ale za to w cenie 18tysięcy masz wersję bardzo dobrze wyposażoną
Link przykładowy :
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ostatnio edytowany przez emilxman, 21 Sty 2015, 22:34, edytowano w sumie 1 raz
emilxman
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 10 01 2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 250KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

21 Sty 2015, 22:33

Weźmiesz kredyt, buchną Ci auto i spłacasz kredyt, nie masz auta...
Ogólnie na Mk4 trzeba mieć min 30k.
Na Mk3 18k styknie, dorzuć 2k to będziesz miał Ghia po drugim lifcie w benzynie 2.0
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

21 Sty 2015, 22:59

Racja Koniu,trzeba kierować się rozumem a nie tym co by się chciało i zamiast zostać z kredytem to lepiej zostac ze starszą budą :) Najbardziej byłem napalony na fokusa po lifcie ale HB może okazac się za mały a znalezc pewne kombi nie po flocie to może mi zejść pewnie kolejny rok co ;p? Zacznę się teraz bliżej przyglądać mondeo a czy cos na temat c-maxa mi ciekawego powiesz czy warto sie blizej zainteresować?
tomasz87
Nowicjusz

21 Sty 2015, 23:02

focus po lifcie to min 25k.
C-Max okej, budżet na auta z początków produkcji ale z dobrym wyposażeniem i fajnym silnikiem. Bardzo dobrze się prowadzi, dużo schowków, przestronny, dobrze wykończony. Na + nie biorą tego na floty :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

21 Sty 2015, 23:04

Z kupowaniem "na co mnie stac" swieta racja. Co do C5 to odpada wlasnie ze wzgledu na ta droga pnemautyke(chco slyszalem ze komfort jazdy jest mega) i stylizacja w srodku zupelnie nie dla mnie. ale dzieki za propozycje :)
tomasz87
Nowicjusz

21 Sty 2015, 23:22

Musze dokladnie doczytac bo nie rozumiem zbyt roznicy pomiedzy fordem c-max a focusem c-max(?) Zostaje on i mondeo, bede je porównywać. C-max chyba bardziej wygodny i pakowniejszy. Teraz jeszcze silnik...do obu 2.0 benzyna czy wg Ciebie cos innego wchodzi tez w gre? rozumiem ze z przebiegami do 15tys nie pchac sie w diesla czy moze ten TDDI o ktorym wiele dobrego slyszalem?
tomasz87
Nowicjusz

21 Sty 2015, 23:47

tomasz87 napisał(a):Co do C5 to odpada wlasnie ze wzgledu na ta droga pnemautyke

Tutaj jedynie wystarczy sprawdzić to przy zakupie a potem raz na pół roku wyczyścić korektor wysokości i zmienić płyn wspomagania ;)
Korektor jest to 20minut roboty dla zielonej osoby w mechanice a na płyn raz na pół roku te 50złotych za dolanie można zapłacić ;)

Ale rzeczywiście jak środek ci nie pasuje to najlepiej dla ciebie będzie zakupić Mondeo ;)
emilxman
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 10 01 2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 250KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

22 Sty 2015, 11:02

tomasz87 napisał(a):nie rozumiem zbyt roznicy pomiedzy fordem c-max a focusem c-max(?)
To jest to samo, po prostu potem nazwę zmienili.
Koniu
Forumowicz VIP

22 Sty 2015, 20:51

Tak myślałem ale w bład wprowadziło mnie autocentrum na którym wyczytałem że w jednym bagażnik ma pojemność 460l a w drugim 550l(!)
tomasz87
Nowicjusz

22 Sty 2015, 21:04

A co do silników, kolega krikus wypowiadał się tutaj o 2.0 pb w mk3 że bedzie kosztowny w utrzymaniu, jak z tym jest? i które silniki sa warte uwagi?
tomasz87
Nowicjusz

22 Sty 2015, 22:19

autocentrum to żenada. Ostatnio tu było że nawet generacji w Ibizie poprawnie nie oznaczyli.
2.0 nie będzie kosztowny, dobra jednostka, oczywiście spalanie jak każde 2.0 w klasie D.
Gazu nie wkładaj i będzie okej.
Koniu
Forumowicz VIP

24 Sty 2015, 22:59

Wczesniej czerpałem "wiedze" z autocentrum ale teraz widze ze nawet w wikipedii jest bardziej rzetelna wiedza. Focus c-max był do lifta w 2007 a pozniej został c-max :) Póki co najbliżej mi do niego, zastanawiam sie nad 1.8 125KM chyba najbardziej optymalna jak dla mnie. Z tego co sie zorientowałem to najlepiej jednak szukać po lifcie(i tez wizualnie lepiej mi podchodzi) a tutaj pewnie 21tys to minimum jak sadzisz?
tomasz87
Nowicjusz

24 Sty 2015, 23:01

Oj więcej. Cywilny Focus FL to wydatek 25k :wink: 1.8 jest okej, w C-MAX'ach bardzo popularny
Koniu
Forumowicz VIP