Auto z silnikiem pod gaz

25 Lis 2013, 19:57

Witam.

Przeczytałem kilkaset postów na tym forum i nadal jestem "głupi"
Na autko mam maks 9 tysi. Auto musi być z silnikiem benzynowym który wzorowo pracuje z gazem. W ostateczności może być już zgazowane i wtedy droższe o te 2 tysiące. Silnik maks do 2.0. Chce także żeby był to sedan. Oczywiście wiem ze stan jest najważniejszy. Chodzi mi wyłącznie o to za jakimi się rozglądać. Chciałbym żeby jego budowa była jak najprostsza, a podzespoły jak najtrwalsze. + fajnie by było jakbyście pisali na co zwracać uwagę w podanych przez was modelach przy zakupie.

Dzięki z góry za pomoc.
Mariusz
kwiatek666
Nowicjusz

Auto: Omega 2.0, T&C 3.3v6
Paliwo: Benzyna + LPG

25 Lis 2013, 21:08

Budzet jest słaby. Cos z VAG z 2.0 8v 115KM lub Opel z 1.6 8v badz 1.8. Generalnie każdy silnik da sie zagazować oprócz tych z wtryskiem bezpośrednim.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Lis 2013, 21:39

Z tego co wiem, to bardzo dobrze z gazem współpracują silniki Nissana, może za tą marką byś rozejrzał. Jakaś Alemrka zadabana to napewno byłby dobry zakup. Tak jak kolega napisał powyzej zapytaj jeszcze na forum lpg
Sensei
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2003

25 Lis 2013, 23:01

Dzięki za odpowiedz

Myślałem nad nissanem właśnie, tylko nie bardzo wiem jak wypadają pod względem awaryjności i cen części.
A jak coś z VAGa to co najlepiej? bo wybór jest dość duży
kwiatek666
Nowicjusz

26 Lis 2013, 10:50

Szukaj co bedzie w lepszym stanie budzet nie duzy wiec nie ma co sie nastawiac na wybrany model. Generalnie zobacz przy okazji jakie ceny zawiechy bo np taki golf wyjdzie lepiej niz pasek pod tym wzgledem, ale to małe auto. Nie wiem co Ci potrzebne.
Poczytaj forum lpg tam jest sporo konkretnej tresci.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Lis 2013, 12:07

jasne, lepiej poszukaj inf. na forum lpg... bo wydaje mi się, że tu nie trzeba patrzeć na charakterystykę samych modeli tylko konkretnie na silniki - nawet w tym samym modelu jeden silnik może tolerować lepiej gaz od drugiego...
gracz24ha
Początkujący

Auto: Peugeot
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwsza litera w alfabecie Lexusa to "F"
    Był rok 2006 i od premiery Lexusa IS drugiej generacji minęło kilka miesięcy. Dlaczego zatem Lexus testował nowego IS-a skrytego pod kamuflażem? Dziennikarze motoryzacyjni zauważyli, że coś się święci, kiedy zaczęły się ukazywać ...

26 Lis 2013, 13:31

noisy napisał(a):Budzet jest słaby

A dlaczego ??
Moja Astra przejechała już na instalacji 160 tys km i nie zdradza objawów psucia się .. Warta jest ok. 5-6 tys pln.. (1,4 /'98)
Nie żebym namawiał do zakupu, ale generalnie im prostszy silnik, tym lepiej znosi LPG i cena instalacji nie wali po kieszeni. Bo wiadomo, że do bezposredniego wtrysku są instalacje i do innych bardziej skomplikowanych motorków też się montuje, ale cena niestety wzrasta.. Trzeba się z tym liczyć..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

28 Lis 2013, 17:19

A co myślicie o marce Ford Focus mk1 i Mondeo mk3 ? Jakie silniki polecacie ? Co w tych autach jest fajne a co po prostu do pupy. Które jest tańsze w utrzymaniu i mniej awaryjne?

zapomniałem dodać że Focus w wersji sedan i mondeo też :)
kwiatek666
Nowicjusz

29 Lis 2013, 00:46

Pod względem awaryjności Nissany według mnie są naprawdę dobre. Nie wiem jak te nowsze modele bo spotykalem się ze starszymi głównie i raczej nie było się do czego doczepić, w mojej Almerce oprócz cewki w aparacie zapłonowym wymieniane były jedynie części eksploatacyjne. Ceny części drogie nie są, choć tez nie są najtańsze :]
Sensei
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2003

29 Lis 2013, 10:02

Do 9k jeżeli masz dylematy zastanów się nad nyską pri p11 albo aven1. Są to nudne autka ale super znoszą gaz i mało palą no i chyba co powinno być najważniejsze przy tym budżecie nie psują się.
Oba samochody mają silniki 16V gdzie tojkowski 2,0 już jest naprawdę zwinny przy spalaniu 8-10l lpg.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

29 Lis 2013, 11:49

Moim zdaniem silnik 1.4 lub nieznacznie większy świetnie nadaje się na "zagazowanie" sam mam zamiar sobie go to zrobic bo zaraz będe musiał brać kredyty na paliwo. Mój mechanik mówi że spokojnie na swoim moge to zrobic
fastDanny
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 22 05 1988
Auto: Opel Astra
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

29 Lis 2013, 23:40

Miałem Almerkę I 1.4l - na LPG zrobiłem z 130k km czy więcej. Potem sprzedałem. Mechanicznie bezproblemowe auto, ale rdza niestety robi swoje (progi, nadkola, klapa z tyłu).
Z VAGa to myślę, że silnik 1.6l byłby ok. Do dzisiaj VW oferuje fabryczną instalacją do tego silnika.
Nawet widziałem jakiś czas temu ofertę na necie Golfa w takiej wersji.
Gufi
Aktywny

30 Lis 2013, 17:14

Jeszcze jedno i przestane zawracać wam 4 - litery :)

mam do kupienia Mazde 6 z 2002 roku 2.0 16V zgazowaną (3 letni gaz) - ale za to w pewnym miejscu i mazda jest mi dość znana i na pewno pewna. Tylko ja jedyne co wiem o Mazdach to to że ładnie wyglądają. W domu mam 3 Niemce + jednego amerykańca i szczerze mam dość tych aut :) , a i w rodzinie/znajomych jakoś japończyki się do tej pory nie pojawiały.

Takze krótko Mazda 6 , jakie + jakie - czy ten silnik jest bezawaryjny itd itp
kwiatek666
Nowicjusz