Auto z silnikiem V6 do 8000 zł

08 Lis 2014, 11:33

Wtrące się troche w tą batalię ;). Sierra moze i fajne autko ale dla kogoś kto się zna i jara klasycznymi sportowymi samochodami oraz ma zamiar wykorzystac jego potencjał na torze, tak mi się wydaje. Ja szukam bardziej samochodu do jazdy na codzień bo sam nie bede w stanie go naprawiać ani dopieszczać.

Co do napędów to faktycznie mile widziany był by naped na tył ale nie mam jakiegoś strasznego ciśnienia bo nie bede latał bokiem na każdym zakręcie po prostu auto lepiej sie prowadzi.

A silnik V6 ponieważ chce autko które będzie fajnie śmigało, miało jakiś zapas mocy, którym 300 km trasy to czysta przyjemność. Do tej pory miałem same muły które przy 120km/h wyły że nic poza nimi nie było słychać. Lubie jeżdzić i dlatego chce V6, spokojne z dołu a później potwór;). Druga sprawa to gaz. Jakoś nie widzi mi sie w silniku turbo albo super mega wyczynowym hondy np.
Knoper93
Nowicjusz

Miejscowość: Dobroń
Prawo jazdy: 14 02 2012
Auto: VW Golf 4
Silnik: 2.0 115KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000
1

08 Lis 2014, 13:22

Knoper93 napisał(a):Wtrące się troche w tą batalię ;). Sierra moze i fajne autko ale dla kogoś kto się zna i jara klasycznymi sportowymi samochodami oraz ma zamiar wykorzystac jego potencjał na torze, tak mi się wydaje. Ja szukam bardziej samochodu do jazdy na codzień bo sam nie bede w stanie go naprawiać ani dopieszczać.

Co do napędów to faktycznie mile widziany był by naped na tył ale nie mam jakiegoś strasznego ciśnienia bo nie bede latał bokiem na każdym zakręcie po prostu auto lepiej sie prowadzi.

A silnik V6 ponieważ chce autko które będzie fajnie śmigało, miało jakiś zapas mocy, którym 300 km trasy to czysta przyjemność. Do tej pory miałem same muły które przy 120km/h wyły że nic poza nimi nie było słychać. Lubie jeżdzić i dlatego chce V6, spokojne z dołu a później potwór;). Druga sprawa to gaz. Jakoś nie widzi mi sie w silniku turbo albo super mega wyczynowym hondy np.

Kolego ja Cię doskonale rozumiem. Widzisz Sierra nie była produkowana jako "samochód sportowy", jako samochód sportowy wychodziła wersja cosworth. Do sportu przygotowywało ją sporo osób ze względu na napęd, masę itp.

Seryjna Sierra jest niesamowicie wygodnym samochodem. Można powiedzieć że jest trochę jak 400 kg lżejsza omega, np. zawieszenie jest seryjnie dość miękkie. Przejedź się tym samochodem to zrozumiesz. To czego oczekujesz to wysoki moment obrotowy w niskich partiach obrotów (w silniku benzynowym).

Poza tym Sierra jest prosta w budowie jak cep, części są tanie jak barszcz, a używane to już w ogóle...

Weź zostaw to forum i przejedź się Ścierką min. 2.0. Będziesz wiedział o co mi chodzi. Zwykły dohc ma 180 nm już przy 2500 obr. Ciekawe który japoniec ma max. momentu tak nisko??? Chyba tylko diesle...

szybki napisał(a):proszę Cie nie udawaj że tego nie widzisz... to auto pod względem bezpieczeństwa jest nic nie warte jak większość aut tamtych lat...

Szybki właśnie o to mi chodzi...

Vermin napisał(a):Omega to stare RWD.

Sierra to stare RWD.

Galant to stare FWD.

I w czym stare FWD ma być niby lepsze od starego RWD??? Bo nie do końca zrozumiałem Twój tok myślenia???

Pokaż jeszcze Galanta przy tej samej prędkości żeby było jakieś porównanie...

szybki napisał(a):proszę Cie nie udawaj że tego nie widzisz... to auto pod względem bezpieczeństwa jest nic nie warte jak większość aut tamtych lat...

Chodzi mi właśnie o to że autor i tak wybiera z pośród starych samochodów, a wśród nich Sierra nie wychodzi z przeciętnej ani w górę ani w dół.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Tu jest Galant z kolei przy 60 km/h... To samo co w przypadku Sierry.

Te porównanie nie mają tutaj sensu bo autor nie wybiera samochodu pomiędzy Sierrą, a nowym Volvo... Tylko pomiędzy stara Sierrą, starym Galantem i starą Omegą...

Pamiętam że cykającą bombą tamtych lat jest któryś GOLF.... Jakoś co chwilę stary Golf jest w którymś z tematów i nikt nie pieje na temat że składa się jak paczka zapałek... Nikt o tym nie pisał.

Dorzucę jeszcze crash-video nie wiadomo za co ubóstwianego przez wiele osób Civica...

szybki napisał(a):A mój tok myślenia który jest dla Ciebie nie zrozumiały opiera się na konkretnych doświadczeniach gdzie posiadam szybkie auto FWD na fajnym zawiasie, używam często baaardzo mocnego AWD i RWD... Więc nie znając kierownika (jego umiejetności), dokładnego przeznaczenia auta nie polecę mu na pewniaka RWD i to starego (bez systemów) bo może sobie zrobić krzywdę.

Szybki ale autor woli RWD i tyle. Jeżeli przychodzi gość na forum i mówi że RWD to dla niego zaleta (nie warunek ale zaleta) to dlaczego mam mu nie podać też innego samochodu RWD oprócz Omegi którą podał sam??? Zrozum w końcu jedną rzecz -> JA DOSTOSOWAŁEM SAMOCHÓD DO WYMAGAŃ AUTORA. Moim zdaniem za 8k nie kupi samochodu w dobrym stanie który bardziej pasuje do opisu niż Ford Sierra.

szybki napisał(a):Nie skupiam się na galancie ale trochę nim jeździłem jako pasażer, trochę też jechałem ścierką no i porównanie tych aut w kategorii zwykłej jazdy połączonej z komfortem jest nie na miejscu. Jest miedzy nimi przepaść...

Jeszcze 10 miesięcy temu napisałeś w poście że nie miałeś żadnych doświadczeń ze Sierrą poza jednym razem gdy pojechałeś ze znajomym oglądać Cossie'go na sprzedaż... Nadrobiłeś to w tym roku??? Specjalnie jeździłeś Sierrą żeby sprawdzić co w niej jest tak fajnego??? Czy o co chodzi???

Szybki zostaw decyzję autorowi, po prostu.

Niech się przejedzie Sierrą i zdecyduje... Niech się przejedzie też Galantem i Omegą...

Zobaczysz że wybierze Sierrę... Widzę jakie ma wymagania.

Prawda jest taka że Autor chcę:

Niskiej masy -> Sierra jest lekka.

Silnika V6 -> Jest dostępny w Sierr'ze, ale uważam że zwykły DOHC by go już oczarował.

RWD jest zaletą -> Sierrę może kupić z RWD i z 4X4.

Zapewne prostota budowa i niskie ceny części będą zaletą -> Sierra spełnia wymagania.

Osiągi -> Niska masa z dobrym silniczkiem w Sierr'ze robi robotę.

Komfort -> Sierra może nie jest wykończona drewnem i aluminium ale jeśli chodzi o komfort podróży to jest bardzo fajny.

Budżet -> Do Sierry pasuje idealnie i nic lepszego w tych pieniądzach nie złapie.

Autorze -> Masz Galanta, Omegę, Sierrę i resztę to przejedź się po prostu tyloma iloma dasz radę. Potem wróć i daj nam znać co zdecydowałeś :wink:. Zrobisz jak będziesz chciał ale ja naprawdę polecam przejechać Ci się Sierrą przed zakupem. A co jeśli okaże się że tego właśnie szukałeś :naughty:???

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993
0

08 Lis 2014, 15:27

Knoper93 napisał(a):Chodzi mi właśnie o to że autor i tak wybiera z pośród starych samochodów, a wśród nich Sierra nie wychodzi z przeciętnej ani w górę ani w dół.

Tu jest Galant z kolei przy 60 km/h... To samo co w przypadku Sierry.

Te porównanie nie mają tutaj sensu bo autor nie wybiera samochodu pomiędzy Sierrą, a nowym Volvo... Tylko pomiędzy stara Sierrą, starym Galantem i starą Omegą...

Ale po co naciągasz fakty wklejając poprzedni model Galanta gdzie spokojnie 8-9k można szukać nowszego...który już "troszkę" chyba lepiej wypada niż ścierka...

Vermin napisał(a):JA DOSTOSOWAŁEM SAMOCHÓD DO WYMAGAŃ AUTORA.

dalej nie rozumiem o co Ci chodzi bo autor nie napal się na RWD co sam przyznał tu:

Knoper93 napisał(a):Co do napędów to faktycznie mile widziany był by naped na tył ale nie mam jakiegoś strasznego ciśnienia bo nie bede latał bokiem na każdym zakręcie po prostu auto lepiej sie prowadzi.

Zrozumiałeś przesłanie autora???????????? wyżej w cytacie...

Vermin napisał(a):Jeszcze 10 miesięcy temu napisałeś w poście że nie miałeś żadnych doświadczeń ze Sierrą poza jednym razem gdy pojechałeś ze znajomym oglądać Cossie'go na sprzedaż... Nadrobiłeś to w tym roku???

Widzisz ja mówię na podstawie doświadczeń a tak właściwie porównań dlatego nie wchodzę w szczegóły...bp przypadkowe przewiezienie ścierką nie daje wiedzy co do szczegółów. Jedno wiem na 100% nie wybrałbym ścierki bo wygląda w środku jak miałby 100lat... :D

Tak naprawdę nie rozumiem Twojej sugestii czy mogłem jechać ścierka czy nie tym bardziej że lubię się bawić autami i podjecie decyzji o zakupie czegoś trwa 5sec.jeżeli wiem że za dużo nie dołożę. :naughty: Chociaż jak usłyszałem autko z wolnym wydechem big blocka to decyzję podejmowałem 2,5sec... :wink:
Vermin napisał(a):Nadrobiłeś to w tym roku??? Specjalnie jeździłeś Sierrą żeby sprawdzić co w niej jest tak fajnego??? Czy o co chodzi???

Spox jeżeli trafi się blisko mojego miejsca zamieszkania uczynię to :naughty: hmmm a jakby spadł śnieg do byłbym w niebo wzięty :mrgreen:

P.S.

Na tej zasadzie spróbowałem ostatnio astrę f i paseo... :wink:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
0

08 Lis 2014, 17:30

To można wziąć Scorpio Mk2 które w testach bezpieczeństwa wychodzi bdb..

Te auta są tanie, bo jednak utrzymanie nie jest bardzo tanie ale mają porządne wyposażenie, silniki i mega wysoki komfort. W sumie sam ostatnio zacząłem szukać takiego dla siebie bo Astrą jeździ dziewczyna a Mondeo jest na trasy. tak teraz pomyślicie że zostawiam Mondka na trasy a Scorpio chce się pchać w miasto? Może głupie ale nie będę męczył diesla w mieście. Z rozsądku powinienem wybrać coś pokroju Focusa do miasta ale coraz bardziej ciągnie mnie do Scorpiona..
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

08 Lis 2014, 17:41

Tematu wyższości RWD na FWD bądź odwrotnie nie chce już zbytnio poruszać, dodam tylko, że właśnie szukam czegoś RWD bo boje się przedniego napędu zimą :mrgreen:
Autor tematu poszukuje coś 6-cylindrowego w małym budżecie więc może najprostsze i tanie rozwiązanie?
Mam na myśli jakieś BMW e36 albo e34. Za 8 tys. spokojnie kupisz e36 2.0 albo jakieś e34 2.5 co prawda nie V6 ale R6 :mrgreen:

Można też pokusić się o MG ZS :

świeże rocznikowo, super wygląd i tanie naprawy.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995
1

08 Lis 2014, 23:28

Szybki -> Bardzo uczepiłeś się tego RWD. Zapomnij na chwilę o napędach i spójrz:

Autor chcę V6 - W Ścierce może mieć V6 lub inny silnik który bardzo dobrze zbiera się z dołu.

Autor chcę niskiej masy (pewnie dla osiągów) -> Ścierka jest bardzo lekka.

Autor chce sedana -> Może kupić Sierrę w sedanie bez problemu.

Autor chcę samochód wygodny w trasy -> Sierra jest wygodna w trasy.

Autor chcę samochód do 8k -> znajdzie ładną i zadbaną Sierrę do 8k.

I teraz: Dla autora RWD jest zaletą -> Więc w Ścierce ma RWD.

Zwróć uwagę na pozostałe kwestie... Nie polecam mu Sierry tylko ze względu na RWD, ma wiele zalet których on szuka.

szybki napisał(a):Jedno wiem na 100% nie wybrałbym ścierki bo wygląda w środku jak miałby 100lat... :D

Zaprzeczyć nie można :wink:. Środek wygląda na leciwy bez dwóch zdań.

szybki napisał(a):Spox jeżeli trafi się blisko mojego miejsca zamieszkania uczynię to :naughty: hmmm a jakby spadł śnieg do byłbym w niebo wzięty :mrgreen:

P.S.

Na tej zasadzie spróbowałem ostatnio astrę f i paseo... :wink:

Bardzo Ci to polecam, dużo nie wydasz, a sprawdzisz sobie ten samochodzik od stóp do głów. Być może znajdziesz w nim rzeczy które nie będą Ci pasować ale jestem absolutnie pewny że po zakupie np. takiego dohc'a bez żadnych wątpliwości będziesz mógł potwierdzić, że ten samochód jest JUŻ bardzo niedoceniony, zapomniany I W SWOIM PRZEDZIALE CENOWYM MIAŻDŻY KONKURENCJE (mówię oczywiście o konkretnym zastosowaniu) :ok:.

Koniu napisał(a):To można wziąć Scorpio Mk2 które w testach bezpieczeństwa wychodzi bdb..

Tak blisko, a tak daleko :mrgreen:. Też do głowy mi nie przyszło :yes:. Z tym że ze Scorpionem będzie pewnie ten sam problem co z Omegą :(. Jego masa i osiągi ale zobaczymy co powie autor...

kirin88 napisał(a):Tematu wyższości RWD na FWD bądź odwrotnie nie chce już zbytnio poruszać, dodam tylko, że właśnie szukam czegoś RWD bo boje się przedniego napędu zimą :mrgreen:

Może też bym Cię na Sierrę namówił :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:. Najtańsza w końcu :naughty:.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Rok produkcji: 1993
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Jak bezpiecznie przewozić psa w samochodzie?
    Na wakacyjne wyjazdy właściciele psów często zabierają swoje czworonogi. I chociaż w domu mogą być ich najlepszymi towarzyszami, to w podróży źle przewożony pies może stanowić zagrożenie dla siebie samego, kierowcy ...

09 Lis 2014, 01:07

Sierra napewno spełniła by wszystkie moje wymagania ale są z nią trzy problemy:
1. Wygląd
2. Dostępność
3. Klimatyzacja

Nad wyglądem można popracować bo widziałem zdjęcia fajnych sztuk ale z dostępnością są problemy. Na otomoto nie znalazłem żadnej z silnikiem powyżej 2.0 a na olx tylko jedną sensowną sztuke. Niestety to stare auto, bardziej dla koneserów i fanów marki. Ja szukam czegoś bardziej cywilizowanego dlatego skupie sie na Galancie i Vectrze. MG też fajny samochód, dobre opinie ale cena troche duża i z dostępnością też ciężko. Co do Skorpiona to podobnie jak w przypadku Mondeo mk 2, nie podoba mi się:) i podobnie jak w Omedze duże masywne auto a mi aż taka limuzyna nie potrzebna;). Była poruszana kwestia BMW. Kiedyś chorowałem na starą e34, w sumie dalej mi się podoba, myślałem żeby kupić jakąś 520 i wrzucić tam 2.8 z e39 żeby silnik był młodszy i zdrowszy ale ro takie marzenia ściętwj głowy i przez finanse odpuściłem ten temat.

Pozdrawiam
Knoper93
Nowicjusz

0

09 Lis 2014, 08:41

A te? Klime można dołożyć.
[link do oferty na Olx wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

0

09 Lis 2014, 12:08

2 sztuki są dość daleko, trzecia to jakiś nie dokończony projekt (a ja chce tylko auto do jeżdzenia "na codzień") jedynie ta biała z Kielc jest możliwa i to o niej mówiłem w poprzednim poście. Ale to nie zmienia faktu ze ten samochod jednak nie jest dla mnie.
Knoper93
Nowicjusz

0

09 Lis 2014, 12:10

No dobra a BMW e30 i MB 190?
Koniu
Forumowicz VIP

0

09 Lis 2014, 20:14

A poczciwe A6 C4?
Koniu
Forumowicz VIP

0

09 Lis 2014, 22:20

O audicy myślałem ale o 80 z silnikiem 2.6, nawet jedną oglądałem dawno temu, strasznie zmęczona była życiem a cena jak za igłę. Z A6 może być problem, trzymają dosyć cenę, jak dodać do tego rejestrację i dobre LPG to sporo przekroczy budżet (8 tyś przeznaczone mam tylko na samochód, rejestracja i przeglądzik oraz gaz z innej kupki)
Knoper93
Nowicjusz

0

13 Lis 2014, 06:13

Temat został posprzątany,każdy kolejny post nie na temat będzie groził ostrzeżeniem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012
0

13 Lis 2014, 15:16

Który post nie był na temat? Dałeś propozycje tego dziwacznego lanosa. Ludzie napisali opinie na jego temat. Wszystko jak najbardziej w temacie, zabolało Cie tylko to, że nikt Twojej propozycji nie docenił na dodatek rzeczowo to argumentując.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1995
4

13 Lis 2014, 22:22

Wracając do tematu - polecam Audi 80 B4 2.8 V6 najlepiej z quattro.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997
0