Auto z USA nie spełniające norm emisji jak zarejestrować

01 Lip 2017, 23:27

Witam
Zastanawiam się nad sprowadzeniem auta z usa , pojemność 3.5 benzyna emisja co2 228g/km , rocznik między 2012-2015 . Ten model z tym silnikiem ( pośredni wtrysk) nie jest oferowany w europie , możliwe że z powodu nie spełniania norm. Inne modele tego producenta są ogólnie dostępne.

1. Czy da się taki samochód zarejestrować w Polsce ?
2. Emisja będzie ustalona poprzez to że urzędnik sprawdzi na stronie www w usa wartość emisji czy raczej to odbędzie się to w oparciu o badania na stacji kontroli ?
3. Wiele spraw podczas przeglądów okresowych przechodzi. Czy w przypadku badania technicznego auta sprowadzonego z USA pracownicy stacji są równie "skłonni" do przymknięcia na coś oka czy może te badania traktują dużo bardziej poważniej ?
4. Są jakieś dodatki do paliwa lub inne sposoby pozwalające chwilowo obniżyć emisje na czas badania ?
5. Emisja g/km jest tym większa czym większa pojemność silnika ( większe spalanie) . Czy normy dla silników 3.5 są takie same jak dla silników np. 1.3 ?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie info
bartek158
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 05 2006
Auto: Toyota Corolla E10
Silnik: 1.6 4A-FE 84km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1997

02 Lip 2017, 19:28

1. Nie
2. Oparcie na wyniku z badania technicznego
3.Badanie będzie traktowane tak samo, może przymknąć oko na lekko zużyte opony czy pęknięta szybę lub inne pierdoły ale na emisję spalin bym nie liczył
4. Coś tam niby jest, nawet słyszałem o denaturacie przed testem ale ile w tym prawdy to nie wiem
5.Tu nie chce się wypowiadać bo pewności nie mam ale wydaje mi się że to indywidualna sprawa do każdego silnika kwestia "filtrowania spalin" między innymi zawory recyrkulacji spalin, katalizatory, filtry cząstek stałych.
Tak nawiasem to Twoje auto nawet już w USA nie może jeździć bo masz norma 190 (chyba)
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4