Auto z zagranicy a ubezpieczenie

07 Sty 2010, 10:46

witam jestem posiadaczem opla którego mam zarejestrowanego we francji na moje imie i nazwisko oraz mój adres francuski, przyjechałem na świeta do polski i skończyło mi sie ubezpieczenie francuskie , wiec zrobiłem polski przeglad i ubezpieczyłem go w Polsce na cały rok , nie miałem z tym żadnych problemów , ale teraz mam problem że musze jak najszybciej tym autem jechać do francji i nie wiem czy moge , z polskim unezpieczeniem a blachami francuskimi poruszać się po Europie (czyli Niemcy ,a potem Francja ),kontrol techniczną mam polską i francuską do grudnia 2010 r. bardzo proszę o odp. pilne
aaaa
edi1507
Nowicjusz

Miejscowość: Toulon

08 Sty 2010, 10:18

Nie sądzę,żeby w UE były z tym jakieś problemy.Wszystkie ubezpieczenia są honorowane w jej granicach.
Dam Tobie taki przykład. Kupujesz w PL auto z komisu na jakichś tam zachodnich blachach i jedziesz do siebie do domu 200km dalej.Do tych blach masz w komisie wykupione polskie ubezpieczenie na np: miesiąc aż sobie pozałatwiasz formalności u siebie w mieście.
To tak jak u Ciebie analogicznie,tylko że Ty we Francji jedziesz na polskim ubezpieczeniu ale z francuskimi blachami.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

10 Sty 2010, 12:57

Mi się wydaje, że to ubezpieczenie nie będzie honorowane we Francji.
Przypuszczam, że ta polisa, którą wykupiłeś dotyczy samochodu sprowadzone z Francji do Polski.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mała historia znaków drogowych
    Czy wiecie, że na samym początku, ponad sto lat temu, kiedy to Polska odzyskała niepodległość, wprowadzono pierwsze znaki drogowe. Było ich aż... sześć W latach 30 wprowadzono kolejne 6 znaków : Przed pierwszą wojną ...
    Mercedes Klasy V z pakietem AMG
    Mercedes Klasy V z pakietem AMG - sportowy styl w segmencie vanów, będzie miał swoją polską premierę podczas VII Ogólnopolskich Targów Motoryzacyjnych i Biznesowych Fleet Market, które odbędą się ...