Auto z zagranicy do 15 tysięcy

07 Lip 2016, 22:28

Witam serdecznie,

Zastanawiam się nad kupnem auta z zagranicy mój znajomy często ściąga auta i zaproponował mi takie rozwiązanie. Kwotę jaką chciałem przeznaczyć na zakup auta to max 15 tysięcy. Przede wszystkim skupiłem się na poszukiwaniach Scody Octavi I 1.9 tdi. Ten samochód w swoich parametrach jest najbardziej zbliżony do moich oczekiwań. Jednak chciałbym znaleźć do tego jakąś alternatywę może być również benzyna i założenie do tego gazu. Chciałbym was prosić o poradę i opinię. Po pierwsze co sądzicie o Scodzie i ściągnięcie jej z zagranicy? No i poszukuje dla niej jakieś alternatywy? Z góry dziękuję bardzo za każdą pomoc i opinię w tym temacie.
Pozdrawiam! :)
creative12345
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 03 1990
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: fiat
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

08 Lip 2016, 08:51

Pomoże ktoś w tym temacie?:)
creative12345
Nowicjusz

08 Lip 2016, 10:28

Przeczytałem 4 razy pierwszy post i nadal nie za bardzo wiem o co Ci chodzi.
Z tego co zrozumiałem - masz 15k i chcesz ściągać od Niemca Octavie I w TDIku. Szczerze mówiąc sensu i logiki w tym nie ma, bo dać tyle za to auto to głupota, a po drugie pełno tego u nas to po co jeszcze ściągać?

Ciężko jest Ci w tym momencie pomóc, bo nie wiadomo czego oczekujesz od samochodu - w temacie brak jakichkolwiek konkretów.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

08 Lip 2016, 11:47

Jasne! postaram się sprecyzować to jaśniej ;)
Po pierwsze chciałem ściągnąć auto z Niemiec z nadzieją na niekoniecznie tańszy egzemplarz, ale przede wszystkim w lepszym stanie technicznym i z prawdopodobnym przebiegiem. Decyzja padła w poszukiwaniach na Scode Octavie I 1.9 tdi. ( zamierzam tym autem jeździć około 25-30 tyś km rocznie, stąd decyzja padła na Diesla chociaż myślałem też o opcji benzyna z gazem. Gabarytowo Scoda mi odpowiada, wizualnie też. ) Wśród użytkowników ma dosyć dobre opinie i właśnie takiego auta szukam. Chciałbym dla niej znaleźć jakąś alternatywę w poszukiwaniach?

"mike"
Szczerze mówiąc sensu i logiki w tym nie ma, bo dać tyle za to auto to głupota, a po drugie pełno tego u nas to po co jeszcze ściągać?[/url]

Czyli nie widzisz sensu ściągania tego auta z zagranicy? Planowałem się wtedy zamknąć z tym autem ze wszystkimi opłatami w 15k. Faktycznie pytanie czy przy tej sumie opłaca się to ściągać bo zapłacę z 2,5k za ściągnięcie go z opłatami. To może faktycznie kupić go tu i te 2,5 k dołożyć do polskiego egzemplarza? Co o tym sądzisz? Znalazłem jeden egzemplarz jakbyś mógł ocenić czy coś takiego jest realne do uzyskania w tych pieniądzach.

[link do mobile.de wygasł]
creative12345
Nowicjusz

08 Lip 2016, 11:54

Ja bym nie kupował za granicą. Skoda nie jest jakimś wybitnym autem, aby szukać go za granicą. U nas w kraju możesz znaleźć fajne egzemplarze, ostatnio oglądałem nawet fajny 2002r za 8k ale niestety już poszedł.
Skąd jesteś? Postaram się czegoś poszukać
mike
Moderator
Awatar użytkownika

08 Lip 2016, 13:13

Zielona Góra
creative12345
Nowicjusz

08 Lip 2016, 13:49

[link do oferty na Olx wygasł] wiem że rocznik, że liczba wyświetleń, ale pancerny silnik i ładnie wygląda.
[link do oferty na Olx wygasł]
mike
Moderator
Awatar użytkownika

08 Lip 2016, 14:14

mike napisał(a):Przeczytałem 4 razy pierwszy post i nadal nie za bardzo wiem o co Ci chodzi.
Z tego co zrozumiałem - masz 15k i chcesz ściągać od Niemca Octavie I w TDIku. Szczerze mówiąc sensu i logiki w tym nie ma, bo dać tyle za to auto to głupota, a po drugie pełno tego u nas to po co jeszcze ściągać?

Tylko wg mnie Octavia od Niemca a u nas od handlarza składana i spawana z 20 części to raczej nie jest to samo...
Poza tym w PL są sprzedawane śmieci po 30 właścicielach których się nie opłaca naprawiać..
Nigdy auto z 1 ręki z Niemiec a z 20 z PL to nie jest to samo.. ktoś to auto kupił za granicą, za granica tez ktoś musiał sprzedać i często najgorszy sort :D trafia do PL, ale co kto woli..

może Lupo 1.0 nie warto ale Octavia TDI..wg mnie już tak

Co prawda są salonowe Octavie ale w biednych wersjach i najsłabszych możliwych silnikach
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Rok produkcji: 2000

08 Lip 2016, 15:45

mike Dzięki za wysłane oferty !

waszym zdaniem cena tego auta z Niemiec i przebieg jest realny?

[link do mobile.de wygasł]
creative12345
Nowicjusz

08 Lip 2016, 19:33

Lovato jak zawsze piszesz bzdety.
Nie jest trudno trafić na zadbaną Octavię z PL salonu. Tak jak wyżej wspomniałem, ostatnio oglądałem bardzo fajną sztukę. Będąc u kumpla przyjechał jego znajomy właśnie taką Skodą. PL salon, 2 właścicieli, 2.0 8v + lpg, climatronic, 2002r, legalizacja na butle kończy się w 2020r. Robione drzwi kierowcy i lewy błotnik przód z powodu szkód parkingowych (swoją drogą lakier dobierał jakiś Janusz). Oglądałem ją dzień po wystawieniu ok 13, tego samego dnia wieczorem poszła za 8k.
Takich przykładów jest mnóstwo, najczęściej jednak 1.6 lub 1.9 TDI 90-110KM (co widać po moich linkach; zaznaczone w OLX "salon PL")
Lovato34 napisał(a):Poza tym w PL są sprzedawane śmieci po 30 właścicielach których się nie opłaca naprawiać..
Nigdy auto z 1 ręki z Niemiec a z 20 z PL to nie jest to samo..
oooo taaak, a w Niemczech same "pieriełki" od pierwszych właścicieli :roll:

Lubię sobie obejrzeć na YT filmy z kanału "Auta z Niemiec", w których to filmach można poznać kulisy wyjazdu do DE po auto oraz załatwienia papierologii. Jak mi się chce to czytam komentarze pod danym filmem i powiem tak: Lovato Twoja wypowiedź jest żywcem wyjęta z tych komentarzy :D
O ile jedna grupa narzeka na wysokie ceny aut za granicą, tak druga, podobnie jak Ty, żyje w moto Matrixie i myśli, że jak pojedzie do Reichu po samochód to znajdzie tam same piękne autka, no po prostu wyprzedaż kolekcji jesiennej.
Niewiele ludzi zdaje sobie sprawę z tego, że tam też trzeba być cierpliwym i umieć szukać auta. Jest to może trochę łatwiejsze, bo niby kultura serwisowa i lepsze drogi, ale mnóstwo komisów prowadzonych przez rusków, turków, rumunów, serbów i innych tego typu ludzi dziwnych narodowości, którzy z uczciwością i ładnymi autami mają tyle wspólnego, co obecny rząd z demokracją.
Oczywiście są perełki, ale trzeba odpowiednio za nie zapłacić. 15k za Octavię I, może z wyjątkiem RS to rozbój
mike
Moderator
Awatar użytkownika

08 Lip 2016, 23:00

Mnie też śmieszy to przeświadczenie Polaków o wyższości aut z Niemiec, Szwajcarii, czy Szwecji.
Tylko gatka, że:
- nie jeździło po naszych drogach to nie wytłoczone... Jak mi tłucze to wymieniam...
- bogaci to nie żałują na naprawy
- bogaci doinwestowali auta i potem sprzedają za mniej niż w PL
- lepsze wersje
- do kościoła jeździł dieslem i nic nie zarysował nawet
... i inne Januszowo-handlarskie hasła ;)
Plus? Większy wybór, bo rynek większy ale swoje trzeba zapłacić.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010