Auto za ~20 000

01 Kwi 2014, 22:28

Witam, przyszła pora na zakup własnego samochodu, do tej pory tłukłem się starym Clio z 93 roku, chciałbym kupić coś nowszego. Do wydania mam około 20 tys. Więc może przejdę do rzeczy, na czym mi zależy:

- auto nieduże, 2/3 drzwiowe albo jakieś mniejsze 4/5
- chciałbym, żeby nie muliło, obecnym clio np. nie da się w ogóle wyprzedzać, jechanie 5 minut obok kogoś wygląda conajmniej śmiesznie
- dobra widoczność, chciałbym też aby siedziało się trochę wyżej
- wiadomo, żeby nie było jeżdżącą skarbonką
- na dojazdy do pracy ~12km i dłuższe wypady w weekendy

póki co bardzo podoba mi się audi a3, nowsze, produkowane od 2003 roku ale nie wiem czy z takim budżetem w ogóle coś znadję, jestem otwarty na różne propozycje.
withme
Nowicjusz

Miejscowość: dom

02 Kwi 2014, 09:42

Audi A3 w wersji 3 drzwiowej spokojnie znajdziesz w podanym budżecie,zreszta nawet z rocznika 2004. Polecam jednak poszukać też Astry III czy Golfa V,Focusa II- to samochody kompaktowe,dynamiczne i mało awaryjne. Do kwoty 20 tyś z;l spokojnie znajdziesz nowsze niz A3 i z dobrym wyposażeniem. Szukaj z silnikami benzynowymi.
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

02 Kwi 2014, 10:40

MotoAutko napisał(a):Audi A3 w wersji 3 drzwiowej spokojnie znajdziesz w podanym budżecie,zreszta nawet z rocznika 2004

będzie bardzo ciężko i nie ma silnika godnego polecenia
MotoAutko napisał(a):Focusa II- to samochody kompaktowe,dynamiczne i mało awaryjne.

dopiero co pisałeś, że Focus II jest awaryjny - bądź jednoznaczny

Szukaj Astry III i Focusa II - bo to najlepsze opcje w tym budżecie. Golfa V odpuść, bo nie dość, że nie ma dobrych silników, to się psuje, a naprawy są drogie z racji bardziej skomplikowanej konstrukcji niż w Golfie VI.
Od siebie dorzucę: Toyota Corolla E12, Honda Civic VII, Kia Cerato oraz bardzo zgrabne i mało problemowe: Fiat Grande Punto i Renault Clio III
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

02 Kwi 2014, 11:03

Panowie, dzięki za odpowiedzi, golfy odpadaja, focus mi się średnio podoba, Corolle bym na pewno rozważyl, tyle, że mój ojciec ma identyczną, ale Astra to jest chyba własnie to czego szukam. W jaki rocznik mógłbym celować z takim budżetem? Żeby nie był to zbyt podejżanie młody samochód jak na taką cenę.
withme
Nowicjusz

02 Kwi 2014, 16:30

Ode mnie Civic VII :) Link przykładowy
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

04 Kwi 2014, 11:08

nie stac mnie na tego civica, ten jest walniety troche a i tak drogi. A co z mazda 3? warto sie tym interesowac? Kupno samochodu to nie taka prosta sprawa, niechcialbym zrobic czegos glupiego, kilka dni temu znajomy kupil za 14k civica, przejechal 80km i samochod doslownie padl, mechanik powiedzial, ze trzeba wymieniac silnik, bo samochod sie do niczego nie nadaje, a jak sprawdzal to wszystko chodzilo cicho, rowniutko, eh.
withme
Nowicjusz