Auto za 20-25 tys (hatchback/sedan)

23 Maj 2013, 22:41

Witam.
Szukam auta z dynamicznym silnikiem i fajnym wyglądem, najlepiej w benzynie, gdyż mój średni roczny przebieg to około 10-15 tys km, także w diesla nie ma się chyba co pchać. Rocznik najlepiej 2004 w górę.

Moje propozycje z kompaktów:
Audi a3 II gen. - da rade wyrwać coś z początków produkcji, najlepiej w benzynie (1.6, 2.0)?

Mazda 3 - to samo co wyżej, coś z początków produkcji, najlepiej benzyna

Kia Ceed - coś z rocznika 2007, silnik 2.0 143km, a jak z dieslami,polecacie?

Ford Focus II - mój faworyt jak narazie, z tego co się orientuje w taj cenie da się wyrwać w miarę dobrze wyposażony egzemplarz w benzynie

Toyota Avensis II - liftback/sedan, auto niby o klasę wyższe, da radę kupić coś z rocznika 2003,2004 w benzynie(2.0)

Co wybrać,co najbardziej polecacie, a czego byście nie kupili. Doradźcie coś, bo już głowa mi pęka. Aha i jak napisałem najbardziej skłaniam się do forda i toyoty(kumpel ma i zrobiła na mnie dobre wrażenie)

Pzdr.
Jacquess
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

24 Maj 2013, 10:46

W tej kwocie nie znajdziesz nic lepszego : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
znawca44
Początkujący

Prawo jazdy: 12 04 1964
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: laguna III
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

24 Maj 2013, 15:25

Paskudny ten seat jak diabli. W ogóle widzę jakąś tendencję tutaj na forum, że stale ktoś wciska się z propozycją Seata Toledo jednym zdaniem, bez uzasadnienia, bez rozwinięcia, ot wklejony link do aukcji i tyle. Zaczynam to odbierać jako spam.

Mazda 3 z początków produkcji to dramat w zakresie korozji. Lifting mazdy trzy miał miejsce pod koniec 2006 roku. Niby ponoć poprawiono kwestię zabezpieczeń antykorozyjnych ale sądzę, że to mit. Mazdę 3 rdza lubi wybitnie.

Czytając forum Kia też natknąłem się na sporo informacji o problemach z korozją i to dość poważnych.

Sam rozważałem zarówno Mazdę 3 jak i KIA Ceed, z tą różnica, że zazwyczaj auta z początków produkcji mają różne dolegliwości więc w przypadku Mazdy 3 interesowała mnie wersja poliftowa.
QwertyD
Nowicjusz

Miejscowość: Dębica

24 Maj 2013, 16:08

Dzięki za odpowiedz.

Seata toledo nie brałem nawet pod uwagę właśnie z powodu wyglądu. Z seatów jedyne co mnie interesuje to Leon 2, ale wydaje mi się, że 25 tys to trochę za mało na porządny egzemplarz.

Niestety też słyszałem o tych bolączkach z rdzą w Mazdzie 3, dlatego chyba ją skreślę z listy, ponieważ niedawno sam się pozbyłem swojego auta, którego głównym problemem była właśnie blacha.. Nie będę powtarzał błędów. Na polifta jak w przypadku leona, mam za mały budżet.

A co z audi a3? Bardzo podoba mi się sylwetka tego auta. Poza tym będzie chyba najstarsze z podanych przeze mnie. Też nie wiem czy uda się kupić sensowny egzemplarz w tej kasie.

A jak się sprawy mają z toyotą? Jakieś uwagi?

Cóż, wygląda na to, że focus dalej jest na prowadzeniu. A właśnie jak z dieslem w focusie? Dalej są problemy z wtryskami przy lipnym paliwie?
Jacquess
Nowicjusz

24 Maj 2013, 16:19

QwertyD po co [...] głupoty jak się nie znasz. To co według ciebie jest piękne za 20 tysi? Ford , pedżot czy inne wynalazki. Nie poznałeś tego auta, ba nawet nie miałeś okazji nim jechać, a z góry pier*olisz głupoty. Nie cierpię takich ludzi. Po to jest forum aby podpowiedzieć i ewentualny zainteresowany sobie sprawdzi co to auto reprezentuje.
znawca44
Początkujący

Prawo jazdy: 12 04 1964
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: laguna III
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

24 Maj 2013, 17:38

znawca44 napisał(a):QwertyD po co [...] głupoty jak się nie znasz. To co według ciebie jest piękne za 20 tysi? Ford , pedżot czy inne wynalazki. Nie poznałeś tego auta, ba nawet nie miałeś okazji nim jechać, a z góry pier*olisz głupoty. Nie cierpię takich ludzi. Po to jest forum aby podpowiedzieć i ewentualny zainteresowany sobie sprawdzi co to auto reprezentuje.

znawca44 trochę kultury, bo chamstwa nie toleruję.

Ty pokazałeś jak się cholernie znasz na wszystkim nie podając żadnych argumentów ile masz lat, 10, że tak się zachowujesz? Kultury trochę.

Nie muszę siedzieć w tym Toledo by uznać go za paskudny. I potwierdza to wiele osób, ale ty się spinasz bo ktoś podważył twoje zdanie. Dojrzałe to stanowisko jak ch...a.

Ja nie cierpię ludzi, którzy pyskują na forach w sposób bezczelny i chamski. Zachowujesz się jak smarkacz. Autor szuka auta podając przykładowe koncepcje a ty mu sadzisz Toledo bez żadnych argumentów, bez żadnego uzasadnienia. I tak robisz w co drugim temacie.
Wklejenie linku do aukcji i stwierdzenie, że lepszego nie znajdzie to szczyt banału, już lepiej żebyś w ogóle ludziom nie doradzał jak tak to ma wyglądać. Masz jakaś obsesję na punkcie tego auta.

A może to ty masz problem, może to ty nie poznałeś szerszego spektrum samochodów.
Po to jest forum by dyskutować, a nie zachowywać się jak histeryczny gówniarz.

Autor tematu sam wyraźnie napisał:

"Seata toledo nie brałem nawet pod uwagę właśnie z powodu wyglądu."

Więc jeszcze raz piszę, znawca44 przestań mi tu pyskować bo takie teksty możesz sobie rzucać swoim kolegom z podwórka podczas zabawy w piaskownicy, a nie ludziom na forum.

Seat, uwzględniwszy walory estetyczne Toledo II, czyli poprzednika, cofnął się w rozwoju jeśli chodzi o kwestię designu. I to jest faktem potwierdzonym przez wielu. Bo zwyczajnie to auto jest paskudne w nowej odsłonie. Ja nie piszę o walorach użytkowych lecz estetycznych i tym, że nie podajesz żadnych argumentów, kompletnie żadnych. Nikt nie musi siedzieć w tym samochodzie, nikt go posiadać nie musi by ocenić kwestie estetyczne.
QwertyD
Nowicjusz

Miejscowość: Dębica

24 Maj 2013, 20:30

:D Panowie o gustach się nie dyskutuje. Faktem jest że Toledo II może i złe nie jest, ale mistrzem designu to nie jest,co świadczmy chocby częstotliwośc wystepowania na ulicach.
A focus to dobra opcja, jak i golf V.
napoleon
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: Ford Mondeo
Silnik: benz.lpg

24 Maj 2013, 23:19

Witaj
To ja może coś podpowiem
Gdybym miał do wyboru z tych aut które wymieniłeś to brałbym audi a3 II gen. Co do wyboru silnika to oczywiście 1.8T z kilku powodów- silnik naprawdę bardzo dobry i mocny, dynamiczny. a i ubezpieczenie mniejsze bo mniejsza pojemność. Silnik jest na tyle dobry i mocny że ten sam motor dawali do dużo większej bryki ze stajni audi, mianowicie do a6
z moich kręgów znajomych - szwagier jeżdi a6 z tym motorem i nie ma nic mu do zarzucenia, nawet jak jedzie na 5 biegu i musi kogoś wyprzedzić to praktycznie bez redukcji, kierunek, gaz i auto odchodzi, a to przecież duża bryka. założył do niej gaz BRC - żadnych problemów (sekwencja)
Drugi znajomy jeździ a3 też wybrał ten sam motor autko 2002 i jest mega zadowolony.
Ja osobiście wybrałbym diesla 3.0 TDI w A6 i to jeszcze w kombi s-lina, najlepiej na pneumat zawieszeniu no ale ja mam inne upodobania. (oczywiście nie patrząc na cenę), natomiast w tych pieniądzach to raczej dla siebie szukałbym skody octavi w kombi 1.9tdi - ale ja mam rodzinę i trochę już mi się zmieniły priorytety
Jeśli zaś myślisz o fordzie focusie to polecam z silnikiem diesla 1.8 bez DPF filtra cząstek stałych - auto nie do zajeżdzenia jak się dba o silnik (wymiany itp) i umie jeździć dieslem (coby nie unicestwić turbiny), choć na pewno więcej potrzebuje paliwka niż 1,9tdi
Co do 1,9 tdi to można jeszcze wziąć pod uwagę też Audi A3 1.9TDI z silnikiem 110KM, wytrzymały motor a po zawirusowaniu go chipem można podkręcić moc jakby ci było mało to niedość że będzie lepiej szedł to spadnie ci zużycie paliwa

Aha, tego pewnie nie brałeś pod uwagę, ale znam bardzo dobrze 2 osoby które kupiły sobie Saaba 2.0 benzynka. to już inna historia, ale te auta są nidość że piękne to mają coś w sobie a i Kucy pod maską nie mało (koło150KM). taki SAAB 93 2.0 nie brałeś go pod uwagę ale jak znajdziesz nie bite nie klejone nie łatane (pomierzyć grubość lakieru) to tam rdzy długo nie zobaczysz, ponoć pierwszy element który sie robi w kolorze rdzy to nakrętki od kół, heheh tylko tu już dobry gaz (np brc) albo sama benzynka

toyoty chyba nie najlepiej wypadają w testach awaryjności w tych rocznikach także kia w tych pieniądzach ale nie znam nikogo ktoby jeździł więc nie wypowiadam się ani nie oceniam
leasing
Początkujący

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: AUDI

25 Maj 2013, 00:06

Ja osobiście jeżeli miałbym teraz kupować sobie samochód za ~20 tysiecy to szukałbym peugeota 407, jeżeli coś mniejszego to 307. Wg mnie to naprawdę ładne samochody, z awaryjnością nie pomogę za bardzo, mogę tylko powiedzieć ogólnie o francuzach (wcześniej 206, teraz kangoo), że drobne usterki się zdarzają, czasem zapali się kontrolka , ale samochód dalej bezproblemowo jeździ, a to najważniejsze:)
cysio528
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 07 2012

25 Maj 2013, 11:47

Dzięki wszystkim za zainteresowanie.

Co do saaba, faktycznie nie brałem pod uwagę. Samochód ładny, ale gdzieś wyczytałem, że to po prostu vectra tyle, że z droższym serwisem. Raczej się nie zdecyduje.

Francuskie i włoskie odpadają ze względu na znaczną utratę wartości, chciałbym sprzedać auto za 3-4 lata za jakąś normalną cenę.

A co powiecie o Volvo S40?

W oko też mi wpadł Leon II gen. To ta sama płyta co audi II gen.? Oba samochody przednie, pytanie tylko czy uda mi się kupić coś sensownego w tym budżecie? Dołożyć już niestety nie dam rady.. Jakie silniki polecacie? 1.8T na pewno dynamiczny silnik, ale bałbym się chyba o koszty w razie naprawy..

Zostaje jeszcze avensis, chociaż zdecydowanie bardziej wolałbym wspomnianego leona,a3..

Pzdr.
Jacquess
Nowicjusz

25 Maj 2013, 13:36

co do volvo nie wypowiem się ale tu masz dobrą opinie kogoś kto używa:
audi-a4-lub-a6-do-40-000-zl-szukam-vt65352.htm#p382797
co do SAABa to może część jest na oplu, ale opel vectra generalnie ma zla opinie z powodu blach, a SAAB ma swoje blachy, szwedzka stal. jak nie byl klepany - malowany to bedzie ok. a zmierzysz czujnikiem lakieru czy bulo cos robione. Tu jest motor 2.0T a te silniki są ok

W Audi 1.6 i 2.0 nie znam sie ani ludzi którzy użytkują, za to 1,8T wszyscy chwalą, tak samo jak 1,9 TDI
No ale to ty kupujesz, twoje pieniądze.
Ja bym SAABa wziął, ale mój brat takim jeździ, jest bardzo zadowolony, więc ja nie kupie sobie takiego samego. Auto nietuzinkowe, audi VW i innych jest pełno na drogach.
Saabów lexusów radczej mało. Poza tym z SAABami to jest tak: jak ktoś kupi sobie raz SAAB to już nie chce innego auta. coś więc jest na rzeczy
leasing
Początkujący

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: AUDI

26 Maj 2013, 12:59

Co do Avensis II to faktycznie ładne auto, wygodne itd, tylko że... no właśnie, silniki 2.0 benzyna raczej nie polecane, szczególnie jeśli chce się gaz założyć, jeśli dobrze pamiętam ma bezpośredni wtrysk, lepsze silniki 1.8 benz są, ale też nie bez wad, ponoć ze wzgledu na wadliwą konstrukcję połykają duże ilości oleju. Wiadomo dziś nie robi się juz takich dobrych aut, zawsze jest coś :?
Leony, a3, golfy to podobne auta, i tak samo dobre, i tak samo lubiane przez złodziei :angry: :angry: . Jest jeszcze coś takiego jak Altea, ładniejsze od Toledo, taki wyższy i większy Leon 8) . A ogólnie to wszystko są małe auta i już.
napoleon
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: Ford Mondeo
Silnik: benz.lpg

26 Maj 2013, 13:13

Avena II 2,0 nie polecam bo ma bezpośredni wtrysk i dużo pali.
Aven II ewentualnie z silnikiem 1,8 lub 2,0 d4d tym słabszym.
Altea/Toledo fajne autka trochę nimi jeździłem i polecam, unikaj wersji 2,0 TDI tej wadliwej nie pamiętam oznaczenia moc 140KM. Fajnie się prowadzą i są bezpieczne a do tego Toledo jest dosyć pojemny.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

26 Maj 2013, 18:24

Szkoda,ze ten silnik 2.0 w avensisie niezbyt udany,bo wlasnie na nim mi zalezalo. Obawiam,ze 1.8 moze byc za malo dynamiczny,jak na auto tych rozmiarow.

Skupie sie w takim razie na poszukiwaniach a3/leon, ewentualnie volvo. Z silnikow VAG'a w benzynie dobra opcja wydaje mi sie 2.0 i 1.4. Chyba wiekszych wad nie maja? 1.8T tez fajny ale boje kosztow w razie naprawy.. Natomiast silniki z volvo to chyba z PSA o ile sie nie myle? Podobno dobre jednostki. Celowo nie pisze o dieslach,poniewaz aczej nie jestem nimi zainteresowany. Przy moich rocznych przebiegach chyba nie warto..

Pytanie tylko czy uda mi sie znalezc powyzsze auta w moim budzecie? Z tego co wyczytalem na necie,raczej kolorowo nie bedzie. Pisza, ze same "golasy" z poczatkow produkcji w tej kwocie. Niestety nie znam nikogo kto mialby, ktorys z tych samochodow,takze nie wiem czy w to wierzyc. Zaczne powazniejsze poszukiwania za okolo miesiac,dwa, wtedy sie zobaczy.

Pzdr.
Jacquess
Nowicjusz