REKLAMA
Powoli przymierzam się do zakupu samochodu i chciałbym powoli zacząć się rozglądać, przeglądać ogłoszenia i pomyślałem, że wcześniej zapytam tutaj o wasze pomysły, propozycje.
Szukam czegoś do ok. 20 tysięcy, dawno nie przeglądałem co dzieje się na rynku, więc nie bardzo orientuję się teraz co jest w jakich cenach, więc nie wiem czy wszystkie pomysły będą do poważniejszej dyskusji. Jeśli auto będzie super, super to można pewnie ze dwa-trzy tysiące tą kwotę naciągnąć, ale mimo wszystko wolałbym mieć zapas, bo ubezpieczenie, rozrząd, filtry, oleje itp.
Skupiam się głównie na samochodzie kompaktowym z roku 2008, ew. 2007, na pewno będzie to hatchback, ale ilość drzwi zależy już od konkretnego modelu. 5-drzwiowe nadwozie wygodniejsze, ale jak coś 3-drzwiowego będzie super wyglądać to nie pogardzę. Szukam jakiegoś diesla, na pewno nie mniejszego niż 100KM.
Wyposażenie to kwestia do dyskusji, poza podstawowym zestawem, czyli klimatyzacja, ze dwie szyby elektryczne, elektryczne lusterka, ESP, chciałbym mieć jakiś komputer pokładowy, tempomat, przyzwoicie grające radio fabryczne i samościemniające się lusterko, super byłoby gdyby były ksenony, bo przyjemniej się na tym jeździ, ale to nie jest żaden obowiązek, bo zdaje sobie sprawę, że ksenon w kompakcie to dość duży luksus i ciężko będzie to spełnić.
Ja głównie myślałem o Astrze H, w sumie z dowolnym dieslem, korci mnie 1.9 CDTI 150KM, ale tego jest dość mało, a taki też pewnie spali sporo więcej niż 1.7.
Ostatnio w oczy rzuciło mi się też Bravo, tylko nie wiem czy warto kupić takie auto jako całość, bo silniki są dość przyzwoite.
Bardzo podoba mi się też Megane III, ale tutaj chyba budżet nie pozwala na zbyt wiele...
Co z pozostałymi francuzami? Ponad pierwsze C4 i 307 nie wskoczymy, więc chyba nic z tego. Jak sprawa wygląda z japończykami i koreańczykami? Z Korei też chyba tylko początkowe egzemplarze Cee'da i i30, które z wygląda są jeszcze dość przeciętne. W japończykach w ogóle nie mam rozernania, bo jakoś tak nieswojo się w tym autach czuję.
Pozdrawiam.