Auto za 25-30k

28 Sie 2019, 13:56

Witam
Prosiłbym o pomoc w wyborze auta. Auto ma służyć dla rodziny 2+1, przebiegi roczne w granicach 20 tys. km, codzienne dojazdy do pracy ok 70 km plus kilka razy w roku wyjazdy po kilkaset kilometrów. Budżet jaki przewiduję na zakup to 25-30 tys, auto musi być w LPG. Najlepiej, jakby było jak najbardziej bezawaryjne i niedrogie w eksploatacji - nie musi być demonem prędkości, ważne zeby można nim było sprawnie przemieszczać się z punktu A do B:)

Po wstępnym rozpoznaniu rozważam:
- VW Golfa VI 1.6
- Audi A3 8P 1.6
- Skodę Octavię II 1.6
- zastanawiam się jeszcze nad Renault Megane 1.6 - byłoby młodsze niż ww. auta - tylko jak sprawuje się ten silnik z LPG? Jak z awaryjnością tego auta?

Mojej małżonce spodobał się jeszcze Frd Focus MK3 - tylko nie wiem jak z silnikami w Fordach, bo jest wiele opinii o ty, że niezbyt dobrze tolerują LPG. Auto będzie na pewno użytkowane ładnych parę lat, więc nie chciałbym żeby trzeba było zaraz robić remont silnika.
Kamil123456
Nowicjusz

28 Sie 2019, 21:51

Nikt nie pomoże?

Co myślicie o takich autach:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Kamil123456
Nowicjusz

28 Sie 2019, 23:36

Jak dla mnie najlepsze to: ostatni z uwagi na salon PL i pewnie łatwość w weryfikacji stanu i serwisowania lub trzeci - bo dobrze doposażony i cena wyższa, ale tutaj czujność zalecana bo z Niemiec.

Natomiast co do trwałości, to są wieczne i też takie podstawowe wersje, tam sie nic nie dzieje, silnik jeździ, szału nie robi jeśli chodzi o osiągi ale pojedzie, dlatego warto zainwestować w wyposażenie bo się przydaje.
Poza tym sprzedaż łatwiejsza, jeśli do niej by miało dojść w przyszłości, jak jest topowa odmiana dobrze wyposażona.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

29 Sie 2019, 08:40

ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2001

29 Sie 2019, 14:06

Audi A4 jakoś mi się nie podoba. A co myślicie o tym Megane i Focusie?
Kamil123456
Nowicjusz

30 Sie 2019, 11:50

Co myślicie o tym egzemplarzu:
Kamil123456
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy hybrydowy SUV na świecie
    22 marca 2005 roku debiutowała Toyota Harrier Hybrid, poza Japonią znana jako Lexus RX 400h – pierwszy na świecie seryjnie produkowany SUV z napędem hybrydowym. W ciągu zaledwie kilku dni amerykańscy dealerzy zebrali ...
    Niesprawne hamulce - plaga na polskich drogach
    Instytut Transportu Samochodowego zbadał popularne w Polsce płyny hamulcowe. Wyniki badań są zatrważające. Wiele z nich nie spełnia wymaganych norm. A polscy kierowcy często nie zwracają uwagi na to, co płynie w układach ...

30 Sie 2019, 14:53

Tak ogólnie to przyjąłes zle założenia, bo szukasz auto na trasę a wybierasz, no właśnie, 1.6
Jak masz zamiar zakładać gaz to co za różnica, jak kupisz jakąś benzynę 2.0 i zagazujesz to i tak będziesz płacił znikome kwoty za gaz.
Albo mocniejszy diesel w Twoim przypadku, 140 konny 2.0 HDi pali w trasie 6l/100km i masz większe bezpieczeństwo wynikające z mocy auta.
Czy 1.6 102 można się sprawnie poruszać? - zdania byłyby podzielone.
tomekdk

30 Sie 2019, 19:17

Nie rozważam diesla, z uwagi na wyższe koszty eksploatacji niż benzyna+gaz (część codziennej trasy do pracy odbywam również po mieście).
W takim razie jakie inne auta z mocniejszą benzyną byłyby warte uwagi?
Kamil123456
Nowicjusz

31 Sie 2019, 19:44

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - co powiecie o tym?
Kamil123456
Nowicjusz

31 Sie 2019, 20:04

Na tym forum raczej nikogo Golf VI z 1.6 102 konie nie kręci dlatego jeśli chcesz sprawdzać auto po VINie w rejestrach to uderz na to forum:
[link do bez-wypadkowe.net wygasł]

A po ogłoszeniu widać, że sprzedający jest bajkopisarzem:
"Golf wyposażony jest w niezawodny silnik benzynowy o pojemności 1.6B i mocy 102KM . Dzięki wysokiemu momentowi obrotowemu auto zapewnia doskonałe osiągi a przy tym jest bardzo ekonomiczne. Średnie spalanie tego auta wynosi 6,0l /100km!!!"
- stąd też nie przywiązuj zbytniej wagi do tego co jest podane w ogłoszeniu.
tomekdk

01 Wrz 2019, 10:41

W takim razie mielibyście jakieś inne propozycje z tym budżecie?
Kamil123456
Nowicjusz

01 Wrz 2019, 11:39

Mocniejsze auto, np. do gazu masz 1.4T w Astrze, 2.0 benzyna w Citroenie C5 - który połyka trasy jak marzenie, ten sam silnik w Peugeot 407 2.0 benzyna.
2.0 145 koni od Forda, w Focusie albo Mondeo, ale tu zdania są podzielone - jedni gazują, inni narzekają.

No i jak wspomniałem - dla Ciebie nadałby się diesel, który też lepiej ciągnie i ma świetne spalanie. Nie wiem o co chodzi Tobie z droższymi kosztami eksploatacji, to raczej kupując benzynę bez LPG musisz założyć gaz i do tego przeglądy są jakoś bardziej dokuczliwe.
W benzynie masz sprzęgło, w dieslu masz sprzęgło + dwumasę, jedno i drugie to element eksploatacyjny. Może być tak, że kupisz auto benzynowe i sprzęgło będzie do wymiany, tego nie zakładasz?
Fakt, w dieslu koszt większy, ale to wymieniasz raz na kilka lat, a nie co pół roku.
DPF - latasz dłuższe trasy także powinien służyć, ewentualnie też wymienia się raz na kilka lat przeważnie, niestety jest koszt, no ale tak to działa.
tomekdk

01 Wrz 2019, 16:30

70km dziennie 1.6 MPI ? Chyba tylko jeśli jesteś BARDZO spokojnym kierowcą. Ja bym wziął mimo wszystko diesla, chociażby Golfa VI 2.0 110KM.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

01 Wrz 2019, 20:44

Na dzienną trasę 70 km składa się przejazd 2x 35 km, z czego ok 20 km jest w trasie a 15 po miescie.
Myślałem o 1.6 VAG + LPG ze względu na to, iż chcę aby auto było w miarę oszczędne i niedrogie w eksploatacji. Ale po Waszych sugestiach zacząłem rozważać kwestię zakupu diesla. Czy oprócz 2.0 HDi/TDCi (Ford, Citroen, Peugeot) i 2.0 TDI z VAG-a są jakieś diesle godne polecenia? I czy faktycznie te silniki nie rujnują budżetu? :)
Kamil123456
Nowicjusz

02 Wrz 2019, 16:23

Dobre opinie słyszałem o silnikach diesla hondy 2,2 i 2,4 Volvo. Volvo nie należy do najtańszych ale rekompensuje trwałością, a Honda rzadziej spotykana i też naprawy mogą więcej kosztować niż popularniejsze silniki 2,0 HDi i TDCi.
jerek136
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 01 2011
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Passat b5
Silnik: 1.9tdi 110 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1997