Auto za 28-32 tys. benzyna

09 Kwi 2017, 21:39

Witam,
Aktualnie jestem posiadaczem Peugeot'a 308 1.6 VTi +LPG którym przejechałem już ponad 50 tys. km i jestem bardzo zadowolony z użytkowania.
Z racji tego, że chciałbym już zmienić auto na większe i trochę mocniejsze, zaczynam się rozglądać za kolejnym benzyniakiem - tym razem jednak nie pod gaz. Moje wymagania:
- jazda zarówno miasto jak i trasy (na codzień do pracy ok 10km + 2-3 razy w miesiącu po 400 km) - razem około 1500 km/ms więc diesel odpada
- niski koszt utrzymania - spalanie na poziomie 8 l w cyklu miejskim. Jeśli chodzi o serwis - wiem że auta się zużywają i nie oszczędzam na częściach, jednak nie chcę jeździć do mechanika co 2 miesiące - auto musi być pewne i niezawodne
- silnik benzynowy, poj. 1800, 2000, chyba że znajdzie się 1.6, którym da się również przyjemnie pojeździć. Druga sprawa, to czy silniki o poj. większej niż 1600 mogą być oszczędne?
- ważna jest dla mnie dynamika i wygoda - w peugeocie podoba mi się to, ze mimo że jest to nieduży compact, to jest w środku przestronny i bardzo wygodny oraz ma ładne wnętrze - minusem jednak jest słaba dynamika (przynajmniej tak mi się wydaje, bo to jedyny samochód jaki miałem do tej pory:))

Moje typy jakie do tej pory brałem pod uwagę:
- Accord VII 2.0
- Mazda 6 II 2.0
- Mondeo mk4 2.0
- Insignia (nie mam pojęcia jaki silnik jest dobry)
- BMW E90 (również brak info na temat silników)
- Audi A4 B7
- Octavia II
Jeśli chodzi o skodę albo audi - słyszałem, że benzyniaki nie mają zbyt dobrej opinii - proszę o komentarz

C5 odpada - nie podoba się żonie chociaż wiem że to dobry model w 2.0 :) Tak samo Laguna III 2.0.

Podsumowując, szukam auta które będzie mi sprawiać przyjemność z jazdy, będzie wygodne, przejadę trasę z prędkością 150 km/h bez strachu czy silnik zaraz nie wyleci spod maski, a w mieście nie spali mi 10 litrów:) Jeśli macie coś czego nie znam (wymienione to chyba najbardziej popularne auta jakie widuje się na drogach) to proszę podrzućcie pomysły i będę szukał. Dzięki za pomoc.
Rafcu
Nowicjusz

Auto: Nie mam

09 Kwi 2017, 21:57

Żaden z wymienionych przez Ciebie samochodów nie spali poniżej 10 litrów w mieście. To są samochody klasy średniej (segment D), w dodatku w benzynie (akurat na Twoje warunki dobry wybór zasilania) = przynajmniej 10 litrów w mieście.
Skoro patrzysz na Audi A4 B7 to może też Seat Exeo? :)
mAt55
Nowicjusz

Auto: Seat Ibiza

09 Kwi 2017, 22:18

No właśnie zastanawiam się jak to jest faktycznie z tymi silnikami benzynowymi całej grupy VAG - bo jak się domyślam - jest to ta sama jednostka np. 1.8 lub 2.0 i w audi i w vw i w seacie prawda?
Rafcu
Nowicjusz

09 Kwi 2017, 22:21

Tak, w skodzie zresztą również. Różnica jest taka, że np w ałdi, silniki montuje się wzdłużnie
BTW to jeśli masz zamiar kupić coś z vag-a z tych lat to w praktyce zostaje Ci tylko 1.8T

Dorzuć sobie do zestawienia volvo s40
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Kwi 2017, 22:23

W takim razie czy VAG ma dobry silnik benzynowy o pojemności +1.8? Nie wiem czy szukać w ogóle w tych markach czy od razu skreślić wszystkie VW, AUDI, seaty i skody
Rafcu
Nowicjusz

09 Kwi 2017, 22:27

Nie ma, jest 2.0/130 chlejący olej, można go nazwać "dobrym" tylko na tle reszty silników z vag'a :mrgreen: :mrgreen:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Automatyczny system wzywania pomocy po wypadku
    Toyota, Lexus i Honda biorą udział w pilotażowym programie w Japonii, którego zadaniem jest automatyczne wezwanie pomocy, kiedy dochodzi do wypadku. Nowością w stosunku do tego rodzaju systemów działających w różnych częściach ...

09 Kwi 2017, 23:36

Skoro tak to zostaję przy:
- Accord VII 2.0
- Mazda 6 II 2.0
- Mondeo mk4 2.0
- Insignia (1.8?)
- BMW E90 (2.0?)
- Volvo S40 (2.0?)

Jakieś inne pomysły?
Rafcu
Nowicjusz