Witam,
Aktualnie jestem posiadaczem Peugeot'a 308 1.6 VTi +LPG którym przejechałem już ponad 50 tys. km i jestem bardzo zadowolony z użytkowania.
Z racji tego, że chciałbym już zmienić auto na większe i trochę mocniejsze, zaczynam się rozglądać za kolejnym benzyniakiem - tym razem jednak nie pod gaz. Moje wymagania:
- jazda zarówno miasto jak i trasy (na codzień do pracy ok 10km + 2-3 razy w miesiącu po 400 km) - razem około 1500 km/ms więc diesel odpada
- niski koszt utrzymania - spalanie na poziomie 8 l w cyklu miejskim. Jeśli chodzi o serwis - wiem że auta się zużywają i nie oszczędzam na częściach, jednak nie chcę jeździć do mechanika co 2 miesiące - auto musi być pewne i niezawodne
- silnik benzynowy, poj. 1800, 2000, chyba że znajdzie się 1.6, którym da się również przyjemnie pojeździć. Druga sprawa, to czy silniki o poj. większej niż 1600 mogą być oszczędne?
- ważna jest dla mnie dynamika i wygoda - w peugeocie podoba mi się to, ze mimo że jest to nieduży compact, to jest w środku przestronny i bardzo wygodny oraz ma ładne wnętrze - minusem jednak jest słaba dynamika (przynajmniej tak mi się wydaje, bo to jedyny samochód jaki miałem do tej pory:))
Moje typy jakie do tej pory brałem pod uwagę:
- Accord VII 2.0
- Mazda 6 II 2.0
- Mondeo mk4 2.0
- Insignia (nie mam pojęcia jaki silnik jest dobry)
- BMW E90 (również brak info na temat silników)
- Audi A4 B7
- Octavia II
Jeśli chodzi o skodę albo audi - słyszałem, że benzyniaki nie mają zbyt dobrej opinii - proszę o komentarz
C5 odpada - nie podoba się żonie chociaż wiem że to dobry model w 2.0
![Uśmiechnięty :)]()
Tak samo Laguna III 2.0.
Podsumowując, szukam auta które będzie mi sprawiać przyjemność z jazdy, będzie wygodne, przejadę trasę z prędkością 150 km/h bez strachu czy silnik zaraz nie wyleci spod maski, a w mieście nie spali mi 10 litrów:) Jeśli macie coś czego nie znam (wymienione to chyba najbardziej popularne auta jakie widuje się na drogach) to proszę podrzućcie pomysły i będę szukał. Dzięki za pomoc.