Auto za 35-40 tys - Accord lub Avensis

13 Sie 2017, 08:44

Cześć,
Na placu boju zostały mi te dwa modele, jeśli jednak chodzi o accorda biorę raczej pod uwagę tylko silnik 2.4, więc z uwagi na cenę musiałbym pewnie wziąć VII (2003-2008). Jeśli natomiast chodzi o avensisa to biorę pod uwagę tylko silnik 1.8 w benzynie i model TL27, a więc lata od 2009. Wiadomo, że nie ma co porównywać osiągów w takim zestawieniu, ale accorda VII 2.0 nie chcę bo trochę słaby dół, większe spalanie i brak 6-biegowej skrzyni, VIII też nie chcę bo mimo 6 biegów nie podoba mi się zwyczajnie, jest też za niska.

Mój dylemat brzmi chyba czy warto jeszcze kupować za takie pieniądze 11-letniego accorda (nawet 2.4) bo takiego mam na oku czy jednak lepiej kupić 7-8 letniego avensisa, które podobno są lepiej antykorozyjnie zabezpieczone, no i przy ich spalaniu darowałbym już sobie gaz, do hondy to byłaby konieczność. W hondach trochę straszy mnie korozja, nie mają najlepszego zabezpieczenia, a czas płynie.

Byłbym wdzięczny za Wasze spostrzeżenia, bo w kropce ciągle jestem.

Mazdę 6 GH raczej odrzucam, też z uwagi na korozję, choć pytanie czy wyłazi o wiele bardziej niż w accordzie ?
jnemo99
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 02 1929
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: nie mam
Paliwo: Benzyna

13 Sie 2017, 10:14

Accord 2,0 będzie jechał jak Avensis z 1,8, więc nie wiem czy to dobra opcja go od tak odrzucać przy typie Toyoty. Wiadomo 2,4 lepszy. No i racja, że Accord będzie VII generacji.
Możesz też poszukać Forda Mondeo mk4, Citroena C5 II czy Renault Laguny III jak masz dylemat mocznikowy. Dobre samochody.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

13 Sie 2017, 12:14

Nie bardzo mam ochotę gaz zakładać do silnika 2.0, a spalanie w accordzie 2.0 jednak jest znacznie wyższe przy wyższych prędkościach, brak 6 biegu robi chyba sporą różnicę. Avensis z tego co czytam ma naprawdę niewielki apetyt w tej klasie.No i trwalsze zawieszenie i chyba lepsze zabezpieczenie antykorozyjne, choć niewątpliwie jest brzydszy od accorda.
jnemo99
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 02 1929
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota FJ Cruiser w stylu retro
    Wśród fanów aut terenowych jest grupa, która jednocześnie darzy sentymentem klasyki gatunku i ceni komfort nowoczesnej motoryzacji. Do tych kierowców adresowane są modele w stylu retro, takie jak ...