Auto za 5/6 tysięcy dla początkującego

04 Paź 2009, 09:51

Na wstępie witam wszystkich forumowiczów.
A więc moja sytuacja wygląda tak, iż do dyspozycji mam około 5 max 6 tysięcy na pierwsze auto. Powinno być w miare oszczędne, a co najważniejsze aby nie było awaryjne a jeśli już coś się stanie, żeby koszty napraw nie przyprawiały mnie o ból głowy. Auto musi posiadać wspomaganie kierwonicy inne "bajery" są dla mnie mało ważne.
A więc moje typy to:
- Mitshubishi Colt ( z tego co czytałem bezawaryjne i ciężkie do zjechania autko)
- Daewoo Lanos ( tutaj jedni chwalą drudzy się żalą na samochód jak i na markę więc sam nie wiem)
- Nissan Almera
Aha auto będzie w benzynie nie chce gazu :shock:
czoper
Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

04 Paź 2009, 11:03

Colt-bardzo dobry wybor natomiast rzadko spotykany model
Lanos-auto tanie,tanie czesci.Za ta kwote mozna kupic z dobrym wyposazeniem z rocznika ok 98.Niektorzy mowia, ze paliwozerny.
Almera za ta kwote moze byc zajechana
Honda Civic V 1.5 101 KM-93'
Renault Safrane 2.0 12V 132 KM-94'
Rover 218 TD 1.8 88 KM-94'
Rover 216 GTi 122 KM-93'
Obecnie Rover 600 SDi 2.0 105 KM
Pawkaz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Rover 600 SDi
Silnik: 2.0 SDi 105 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

04 Paź 2009, 11:21

Witam Cię. Polecam Ci gorąco Lanosa dobre autko ;)
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS

04 Paź 2009, 11:58

Dzięki za szybkie odpowiedzi.
Tutaj moje typy:
Lanos
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Nissan
No i Colt a tutaj troszkę mały wybór niestety
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (średnio jakoś mi się podoba)

Jeśli komuś by się chciało chwilkę tego niedzielnego popołudnia przeznaczyć na takie oględziny i napisać jakąś konkretną opinię co do w/w typów, to będe wdzięczny. :mrgreen:
czoper
Nowicjusz

04 Paź 2009, 12:08

Kolego możesz się zacząć kręcić w okół tego Lanosa. Wygląda na bardzo zadbany model. Ale jeśli będziesz kupował to najlepiej udaj się do jakiegoś warsztatu samochodowego niech ocenią stan techniczny tego cacka ;)
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS

04 Paź 2009, 12:33

Dokladnie ja bym na Twoim miejscu obejrzal tego 1Lanka z Chorzowa wyglada na bardzo zadbany egzemplarz
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Praktyczny mały samochód hybrydowy
    Samochody z alternatywnymi napędami od lat systematycznie zyskują na popularności, a prym w tym segmencie wiodą tańsze i bardziej praktyczne od samochodów elektrycznych modele z napędem hybrydowym. Ile kosztuje ekologia? ...

04 Paź 2009, 15:54

Lanos faktycznie zadbany ale widać, że coś było robione z przodu i z tyłu. Porównaj lewą i prawą tylną lampę oraz wielkość szpar przy wewnętrznej stronie lamp z przodu. Właściciel nie pisze, że bezwypadkowy więc najlepiej po prostu zapytaj - jeśli były to jakieś małe stłuczki i mechanik stwierdzi, że samochód jest w dobrym stanie to można brać. Ja decydowałbym między wiśniowym lanosem, a niebieskim coltem.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

04 Paź 2009, 16:25

Dzięki KaczorLSM za fachową opowiedź, i zwrócenie uwagi na rzeczy które oczy laika takiego jak ja nie przykuły by uwagi. A co do tego Lanosa z 2000r. Hatchback? rocznik dobry cena przystępna i 1 właściciel. W sumie czytając różne opinie coraz bardziej jestem przekonany do tego auta, tylko trzeba znaleść ładny zadbany model.
czoper
Nowicjusz

04 Paź 2009, 16:37

Nie dałeś linka do żadnego lanosa w hatchbacku (albo mi coś umknęło). Ja widzę 2 sedany wiśniowy i czerwony obydwa z 99 roku. Tego wiśniowego śmiało możesz oglądać. To, że miał małe bum nie znaczy, że jest zły. Znaleźć 10 letnie bezwypadkowe auto jeszcze ze śląska gdzie jest miasto obok miasta graniczy z cudem. Jeśli Ci się spodoba bierz go do mechanika i będziesz wiedział jak się sprawy mają.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

04 Paź 2009, 17:03

Polecam Ci Lanosa, bardzo trwałe autko i posiada nawet kopa :) Jednak trochę pali, ja bym proponował gaz, bo te silniki świetnie z nim pracują, a montaż jest nieskomplikowany.
Za tą kwotą dobrej Almerki nie kupisz. Colt w sumie OK, ale chociażby ze względu na cenę i dostępność części przychyliłbym się do kupna Lanosa ;)
Helly
Początkujący

Miejscowość: Kraków

04 Paź 2009, 17:24

Kaczor mój błąd oto link:

Jeszcze jedno pytanie można powiedzieć laika, czemu marka daewoo wywołuje u niektórych tak skrajnie negatywne emocje. Wielu moich kolegów mówi że to szmelc itd. Osobiście co do Lanosa, czytałem wiele różnych forum i opinie wielu ludzi i muszę przyznać że wiele osób ma pozytywne zdanie o tym samochodzie. Sam mam trochę mętlik w głowie odnośnie tej marki.
czoper
Nowicjusz

04 Paź 2009, 18:08

Wywołuje skrajnie negatywne reakcje u osób, które nie mają pojęcia o świecie motoryzacja, a już o poszczególnych modelach nie wspomnę. Tak mówią ludzie, którzy uważają, że ich pełnoletni "Głolf" to najlepsze auto świata. To są Ci sami co twierdzą, że Ford g...o wort, a Fiat jego brat. Także twierdzą tak zazdrośni i zawistni, którzy kupili swoje "cacko" za dwukrotnie większą kwotę niż lanos, a teraz zachodzą w głowę czemu nie wybrali taniej i pewniej bo zakupili jeżdżącą skarbonkę... Tak w ogóle pewnie zdania są takie dlatego też, iż Daewoo jest koreańską firmą początkowo zajmującą się tylko prpdukcją sprzętu AGD RTV :D
Helly
Początkujący

Miejscowość: Kraków

04 Paź 2009, 18:08

Ten lanos jest moim zdaniem najlepszy z pośród wszystkich aut które podałeś. Śmiało oglądaj tylko zdejmij pokrowiec z kierownicy i zobacz w jakim jest ona stanie. Jeśli przebieg jest prawdziwy to nie powinna być jakoś strasznie powycierana. Daewoo wywołuje negatywne emocje w 90% u osób które samochodu tej marki nigdy nie miały. Polak ma taką mentalność, że jeśli samochód nie jest niemiecki albo japoński to jest kiepski. Z podobnych powodów ludzie uważają, ze fiaty się psują - choć większość osób tak twierdzących nigdy nie miała innego fiata niż 125p lub 126p. Mówi się też, że alfa romeo ma bardzo delikatne zawieszenie i z tego powodu nie powinno się tych samochodów kupować na polskie drogi - niewiele osób jednak wie, ze takie samo zawieszenie ma np. vw passat. Ala passat jest niemiecki więc on się psuje przez polskie drogi a alfa przez kiepską konstrukcję. Jest też cała rzesza osób twierdzących, że absolutnie WSZYSTKIE francuskie samochody nie nadają się do niczego - i nie wytłumaczysz im, że we Francji co 3 taksówkarz jeździ peugeotem 406. Polak wie lepiej. Stereotypy i jeszcze raz stereotypy... wystarczy spojrzeć ile starych kwadratowych golfów jeździ po ulicach albo ile volkswagenów jest do kupienia na allegro a ile samochodów innych marek. Zapytaj kolegów którzy odradzają daewoo dlaczego je odradzają i co polecają. I nie zdziw się jeśli polecą Ci hondę civic która ma ponad pół miliona przebiegu albo 20 letniego golfa którego wyposażenie kończy się w najlepszym wypadku na wspomaganiu kierownicy.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

04 Paź 2009, 18:24

Kaczor, dokładnie trafiłeś w dziesiątke ich typy to honda civic i golf 3 heh. na 90% jestem jednak zdecydowany na Lanosa, i zakręce się wokół tych dwóch które przedstawiłem na linkach. Jest to moje pierwsze auto i mi wydaje się prawie idealne jak dla mnie, ale ja pojęcie o samochodach mam takie że rozróżniam marki. W każdym bądź razie dzięki wszystkim za szybką pomoc i fachowe opinie.
czoper
Nowicjusz

04 Paź 2009, 20:01

Ktos tam napisal o szukaniu Lanosa,moj ojciec gdy szukalismy auta wychaczyl Lanosa wlasnie w Sosnowcu w komisie (ja jestem z Jaworzna),auto pochodzilo od 1wlasciciela i mialo bardzo male przejechane (byl to rok 2003) obecnie auto jezdzi u nas dalej (2wlasciciel od nowosci i bodajze 112tys.km obecnie na liczniku) i po kiedys pytajac ojca czy nie chcial by go sprzedac odpowiedzial stanowcze nie wiec jak widac mozna znalesc zadbanego Lanosa nawet na Slasku i nawet od 1wlasciciela nie wspominajac o czesto autentyczsnym malym przebiegu,polecam to autko jako pierwszy wlasny dupowoz naprawde
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012