Auto za 5 - 6 Tysięcy

30 Sty 2010, 21:30

Witam, chciałbym prosić Was o pomoc przy wyborze auta, szukam auta w miare oszczędnego, bezawaryjnego oraz dość żwawego. Nie szukam auta z rocznika poniżej 1995, bo sam już posiadam rocznik 1992, chcę po prostu coś nowszego, jednak nie dysponuje dużą kwotą, maksymalnie 6 tysięcy złotych, wolałbym się zmieścić jednak raczej w kwocie 5-5,5 tysiąca.

Mam pare swoich typów:
- Alfa Romeo 146 T.S. 1,4 103KM (1997-98)
- Honda Accord 1,6 90KM (1996)
- Ford Mondeo Mk2 1,6 90KM (1998)
- Hyundai Accent 1,4 90KM (1998)
- Hyundai Lantra 1,5 86KM (1996) ---> 4500zł
- Mazda 626 2,0 115 KM (1996) ----> 5000zł
- Mazda 323 1,3 90KM (1996)
- Nissan Almera 1,4 90KM (1996)
- Nissan Sentra 1,6 101KM (1996)
- Toyota Carina 1,6 90KM (1996) ----> 4500 - 6000zł

Reszta moich typów oscyluje w granicach 6 tysięcy złotych, chciałbym poznać Wasze opinie na temat tych aut, oraz bardzo chętnie przeczytam Wasze propozycje. Moim faworytem jest Alfa Romeo 146 T.S. 1,4 103KM, czytałem że dość dobrze się go prowadzi, tylko silnik awaryjny, ale tu już głosy były podzielone. Czekam na odpowiedzi i serdecznie Wszystkich pozdrawiam:)
ravie
Nowicjusz

Miejscowość: Żary

30 Sty 2010, 22:13

Witam a moze interesuje cię Daewoo Lanos? Moim zdaniem autko bardzo fajne,ekonomiczne,są silniki powyżej 100KM.Tanie w utrzymaniu

Moge jeszcze zaproponowac Seicento auto lekkie,nawet zwawe,tanie w utrzymaniu
Michal8
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

30 Sty 2010, 22:29

W mojej opinii prog cenowy jaki podales i auta wymienione to troszke rozbiezne sprawy... Sugerujesz sie glownie chyba najnizszymi cenami aut z allegro z poszczegolnych modeli a to jest zgubne.. Szukasz aut egzotycznych (niektore) wiec wez pod uwage ze mimo iz sa uwazane za bezawaryjne to jak sie cos zepsuje to serwis jest drogi... a nikt nie odda auta zadbanego za bezcen... wiec uwazaj dobrze ... osobiscie z doswiadczenia mam astre f i 6 lat jezdze - nie narzekam, tyle tylko ze to inna polka niz accord :D nie rzucalbym sie w Twoim wypadku z motyka na slonce a szukal czegos sprawdzonego, lub dolozyl troszke funduszy...
komandor
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz
Prawo jazdy: 28 12 2005

31 Sty 2010, 02:59

Accent 1.5 90km, mało awaryjny, niewiele pali, rdzewieje niestety, ogólnie wdzięczne autko. Za 4 - 4.5 tys kupisz w stanie bdb z pewną historią.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

31 Sty 2010, 09:18

Moje propozycje:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
kolejność przypadkowa.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

31 Sty 2010, 11:24

Dzięki za odpowiedź, dość spodobał mi się Accent, jednak chciałbym wiedzieć co sadzicie jeszcze o Alfie Romeo 146 1,4 TS 103 KM ?? Bo z tego co czytałem to części nie są raczej za drogie i samo w sobie auto nie jest tez drogie.
ravie
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Bez mandatu za brak dokumentów
    Nowela ustawy o Ruchu Drogowym którą podpisał dzisiaj prezydent Andrzej Duda pozwala na jazdę bez dokumentów dowodu rejestracyjnego i ubezpieczenia OC w formie papierowej. Zmiany wchodzą w życie z dniem 1 ...

31 Sty 2010, 12:05

Krótka piłka - Alfa nie.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Sty 2010, 12:23

Najlepiej żeby tutaj wypowiedział sie kolega qki ktory na codzień użytkuje Alfe
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

31 Sty 2010, 13:48

Jestem jestem.. Użytkuję 156 a to jest całkiem inna "sprawa" niż 146 i do tego inny rocznik.. Jednak jeszcze dochodzi kwestia silnika.. TS - a to już dobrym wyborem nie jest.. O tyle, o ile 145/146 to modele przez które przyszła opinia że Alfa jest awaryjną, o tyle silnik TS i w nowszych modelach - np. 156/166 nie zachwyca do tej pory.. korba bokiem, panewki, remont średnio przy max ~200k km.. Zbyt dużo przykładów żeby podawać konkretnie kto, komu, co poszło..

Niemniej, w tych pieniądzach 145 w JTD można polecić, musisz tylko dobrze poszukać i zapoznać się z tym samochodem, nie jest to zwykły dupowóz, ma swoje zalety, ma swoje bolączki ale przy dobrym egzemplarzu zakupionym, a później solidnym dbaniu o ten samochód będzie wszystko ok.. Nie licz jednak na zakup i tylko lanie paliwa.. O Alfę trzeba dbać, coś puka, coś stuka - szukać przyczyny, wydać kilka złotych na bieżąco bo później poleci więcej kasy..

W tej kwocie, i jak nastawiasz się raczej na oszczędności to polecał bym Lanosa.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

31 Sty 2010, 14:36

Tak rozmyślałem i przyszło mi do głowy, ze mógłbym jednak coś mniejszego kupić, mam na myśli VW Polo ewentualnie Opla Corse, bo sprawdzając paliwożerność, to jednak mnie troszkę przeraża, słyszałem że Polo z silnikiem 1.4 o mocy 60KM daje sobie całkiem ładnie rade. Prosiłbym o kolejne opinie:)
ravie
Nowicjusz

31 Sty 2010, 14:41

A takie coś:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

31 Sty 2010, 17:51

Podpasowała mi nawet ta Skoda, ale jakoś Fiata nie chcę, jakoś nie wpada mi w oko:) Jeszcze to polo mnie interesuje:) Tylko teraz dylemat czy Skode z 98 czy polo 95-96... Ehhh ciężka sprawa :cry:
ravie
Nowicjusz

31 Sty 2010, 18:30

W tej kwocie to może bardziej Skoda,autko młode rocznikowo za małe pieniądze,zaraz Ci ktoś pewnie napisze że Fela jest kojarzona z dziadkami,no owszem też tak jest ale zmieniają sie stereotypy i ja osobiście coraz częściej spotykam również młodych driverów za kierownicą własnie Felicji.
Barol
Awatar użytkownika

31 Sty 2010, 19:01

Fela ok od biedy, ale nie z tym rzęchem 1.3 pod maską. O ile wiem to silnik jeszcze z czasów 105, sprawiał on pewne problemy.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Sty 2010, 19:40

Z tego co wiem jest to jednostka VW
Barol
Awatar użytkownika