Auto za 5-7 tys. benzyna

06 Sie 2018, 19:40

Jeździsz 5 km do pracy i chcesz gazować auto? Wkładać 2500-2700 zł w auto warte 5000 zł? Policz kiedy Ci się to zwróci, jak po 2 latach to będzie dobrze.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

06 Sie 2018, 19:42

Nie tylko robię tym autem pięciokilometrowe przebiegi, czasem trzeba pojechać na miasto i już zwykła rundka po mieście to 20km. Mieszkam w Lublinie, to nie jest takie malutkie miasto, poza tym co jakiś czas, np. 2 tygodnie udaję się w trasę gdzie robię te 200-300km. Rocznie robię jakieś 10 tysięcy kilometrów.
ReX92
Nowicjusz

06 Sie 2018, 19:48

Okres po jakim zamortyzuje się koszt samej instalacji: 15 miesięcy

Dopiero po 15 miesiącach wyjdziesz na zero. Zakładając użytkowanie przez 2 lata będziesz oszczędzał miesięcznie 25 zł, jeśli 4 lata to 72 zł miesięcznie. A na koniec przy sprzedaży auta nie odzyskasz absolutnie nic z tych pieniędzy.

Albo kup coś z gazem, albo wcale. Zainwestuj te 2500 w kupno auta albo doprowadzenie do ładu, ale daj sobie spokój z montowaniem LPG.
galakty
Forumowicz VIP

07 Sie 2018, 15:38

W Octavii szkoda pakować się w 1.6,pali tyle samo co 1.8 a jedzie znacznie gorzej no i tak jak poprzednik wspomniał do auta o wartości 5-6k nie ma zbytnio sensu montowania gazu..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

07 Sie 2018, 16:15

Dobra, w sumie to rezygnuję z pomysłu gazu. Jednak na tle aut, które przejrzałem, Octavia wydaje się znacznie rozsądniejsza. Obecnie w sumie spalam tyle samo benzyny co ona zdaje się palić, więc jakoś nie jestem przerażony, a przejechałem się już taką - dynamika mi wystarczy. 1.8 wydaje mi się także mniej udaną jednostką i bardziej narażoną na awarię. Ale to może tylko ja.
ReX92
Nowicjusz

07 Sie 2018, 16:27

Po mieście lekko musisz liczyć 10-11l pb,osiągi po mieście owszem nawet w CC 900 Ci wystarczą ale przejedz się tym w trase,zwłaszcza w 4-5osób..

Pamiętaj że w silniku 1.6 lubiały pękać nity w skrzyni biegów.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Yaris Hybrid-R - sportowa hybryda
    Toyota Yaris Hybrid-R, która w wersji koncepcyjnej zadebiutowała podczas Salonu Samochodowego we Frankfurcie, łączy zaawansowaną technologię pochodzącą z seryjnego Yarisa Hybrid, z wyczynowymi rozwiązaniami znanymi ...

07 Sie 2018, 16:33

Barol napisał(a):ale przejedz się tym w trase,zwłaszcza w 4-5osób..

Generalnie bez tabletek na uspokojenie (i to mocnych) nie polecam. Wystarczą już 3 osoby + bagaż i możemy zapomnieć o wyprzedzeniu TIRa bez sporego odcinka prostej drogi. Spalanie też nie będzie ciekawie, te skrzynie są źle zestopniowane, przy 100 km/h mamy już 3100-3200 obrotów, a gdzie dalej (no chyba że nie chcesz tym wyjeżdżać na autostradę nigdy to spoko, po krajowych drogach wystarczy).
galakty
Forumowicz VIP

07 Sie 2018, 16:36

Mam teraz dokładnie to samo. Pojadę, przejadę się, przemyślę.
Za moment jadę także oglądać coś takiego:
[link do oferty na Olx wygasł]
Oby był to sensowny samochód.
ReX92
Nowicjusz

07 Sie 2018, 16:41

No raczej nie będzie.
galakty
Forumowicz VIP

07 Sie 2018, 16:52

Ja bym nawet nie jechał,jakby był ok to dawno ktoś by go kupił bo na Passaty jest bardzo duży popyt.

Tutaj masz ładną 307 pod nosem [link do oferty na Olx wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

08 Sie 2018, 07:45

Szkoda tylko, że 2.0. Poproszę znajomego, by mi przeliczył ile wyniesie oc. Swoją drogą ze śmiesznych rzeczy powiem, że jak robiliśmy symulacje, to wyszło, że ubezpieczenie np. passata wychodzi jakieś 300zł taniej niż golfa. Nie mam zniżek, ale też zwyżek i minimum tego tysiaka wrzucam w oc.
ReX92
Nowicjusz

08 Sie 2018, 16:10

ReX92 napisał(a):Szkoda tylko, że 2.0

a chciałeś Octavie 1.6.. :roll:
Barol
Awatar użytkownika

08 Sie 2018, 16:19

ReX92 napisał(a):Nie mam zniżek, ale też zwyżek i minimum tego tysiaka wrzucam w oc.

Bez zniżek chcesz się wyrobić w 1000 zł na OC?
Zwyżek nie masz, czyli rozumiem że masz powyżej 27 lat tak? Bo do tylu podnieśli zwyżki za młody wiek.
galakty
Forumowicz VIP

12 Sie 2018, 21:05

Dobra, auto kupione, więc pora temat jakoś podsumować.
Naoglądałem się mnóstwo średnio utrzymanych samochodów. Prawie kupiłem tę octavię, ale za praktycznie 1000zł taniej udało mi się znaleźć Focusa mk1 w sedanie 1.8 16V z dużo lepszym wyposażeniem. Sedana wiadomo nikt nie chciał, więc kurzył się w komisie pod domem. Brałem go na diagnostykę, w zasadzie nic nie wyszło, w zasadzie jeden wężyk i jedna uszczelka się pocą - rzeczy praktycznie nieistotne. Auto z 2002 roku z pakietem ghia, utrzymane ładnie i co mnie zdziwiło - rdzy jest jedynie minimalny nalot na zewnątrz, pod spodem całe auto jest zdrowe (byłem pod nim), a wielowahacz był niedawno wymieniany - są jeszcze na nim naklejki. Parę pierdół do ogarnięcia. Ale generalnie nie mogę się przyczepić do stanu i wszystko, co tylko mogłem sprawdzić, działa. W tym klima, a to chyba jedyny samochód, w którym było to sprawne. Pozostaje mi to auto zabezpieczyć i modlić się, że go rdza nie zje w zimie.

A co do oc - u agenta wyniosło mnie minimalnie ponad 1000zł. Wyszłoby jakieś 960, ale dopłaciłem do assistance'a - w końcu nowy i nieznany wóz, to wiadomo, że może walnąć. Zaznaczam, że nie ubezpieczałem nigdy niczego na siebie i jestem jedynym właścicielem wózka - poprzedni wóz stał w całości na ojca. I mam 26 lat. Na pewno pomaga tutaj zameldowanie w małym mieście. :)

Niemniej dzięki za pomoc. Mieliście rację - trzeba patrzeć przede wszystkim na stan. Niestety wszystkie VAGi, które przeglądałem (nawet droższe) były fatalnie utrzymane. Problemy z i tak biednym wyposażeniem, podejrzenia UPG (miałem ze sobą kolegę - mechanika), wszelkiego rodzaju wgniotki parkingowe i niedopilnowana rdza są na porządku dziennym.
Autkiem zrobiłem na razie 200km i nic nie zapowiada awarii, więc jestem dobrej myśli. W ciągu tygodnia umówię wizytę na pakiet startowy. :) Jak nie ma rdzy teraz, to może nie zje auta na tyle, bym nie był w stanie go sprzedać w ciągu tych 3-4 lat, więc jestem zadowolony.
ReX92
Nowicjusz

13 Sie 2018, 17:34

Wrzuć jakieś zdjęcia no i gratki zakupu :ok:
Barol
Awatar użytkownika